Praten met een vertrouwenspersoon: niet altijd makkelijk, wel heel nuttig!

Waar wil je over lezen?

Praten met een vertrouwenspersoon: niet altijd makkelijk, wel heel nuttig!

Praten met een vertrouwenspersoon op school is niet altijd gemakkelijk. Toch kan zo iemand je uiteindelijk wel verder helpen en met je meedenken over bepaalde situaties of gevolgen. Je staat er niet alleen voor! Een vertrouwenspersoon is er om naar je te luisteren en met je mee te denken. Twee van onze teamleden, Meta en Nathalie, zijn tijdens hun opleiding beide naar een vertrouwenspersoon toegestapt. In dit blog bericht delen zij beide hun ervaring.

Praten met een vertrouwenspersoon: niet altijd makkelijk, wel heel nuttig!

“Hoewel ik het lastig vond om te praten over mijn situatie ben ik blij dat ik dit uiteindelijk wel gedaan heb.”
Iemand in vertrouwen nemen is niet altijd makkelijk. Het is dan ook niet voor iedereen vanzelfsprekend om een vertrouwenspersoon aan te spreken op school. In deze blog vertellen wij jullie waarom dit misschien toch heel fijn kan zijn en op welke manier het je juist kan helpen.

Nathalie’s ervaring met een vertrouwenspersoon

Tijdens mijn opleiding op het MBO was ik veel bezig met het volgen van therapieën en onderzoeken vanwege onverklaarbare pijnklachten. Daarnaast kon ik lang niet altijd op school aanwezig zijn omdat ik met regelmaat ziek was, te veel pijn had of geen energie. Dit zorgde ervoor dat ik vaak wat miste en ook mijn stage uren niet volledig kon maken. Door deze situatie, en omdat ik toen net uit een depressie kwam en nog niet helemaal stabiel was ben ik terecht gekomen bij een vertrouwenspersoon op school voor extra ondersteuning.
Met haar heb ik veel gesprekken gevoerd over het combineren van ziek zijn en het volgen van een opleiding. Want dat vond ik toch wel een pittige combinatie. Zowel de pijnklachten als mijn depressie besprak ik met de vertrouwenspersoon. Het was fijn dat er iemand was waar ik mijn verhaal kwijt kon.

Diagnose fibromyalgie en half jaar verlenging

In het derde jaar van mijn opleiding ben ik een revalidatietraject gaan volgen. Hierdoor was ik 3 maanden lang, 2 dagen per week afwezig was op stage. Tijdens dit traject kreeg ik te horen dat ik fibromyalgie heb. In overleg met mijn trajectbegeleider en stagebegeleider is toen gekozen voor een half jaar verlenging van de opleiding. Niet zo zeer voor de uren (die waren deels geschrapt) maar vooral voor het afronden van mijn opdrachten. Hoewel ik dat op dat moment heel moeilijk vond (gevoel van falen) ben ik achteraf blij dat ik deze kans gekregen heb.
De gesprekken met de vertrouwenspersoon hebben eraan bijgedragen dat ik minder streng werd voor mezelf en de lat net wat lager legde. Ook werd het daardoor wat makkelijker om tegen mijn trajectbegeleider open te zijn over mijn situatie. Doordat ik ben gaan praten is er veel ruimte gekomen en werd ik veel beter begrepen. Uiteindelijk heb ik ook tegen klasgenoten gezegd dat ik fibromyalgie heb waardoor ze ook beter begrepen dat ik vaker afwezig was, minder uren hoefde te maken en tijdens de les wel eens ging staan of lopen.
Hoewel ik het lastig vond om te praten over mijn situatie ben ik blij dat ik dit uiteindelijk wel gedaan heb. Het zorgde voor meer begrip en school was bereid om met me mee te denken waardoor ik uiteindelijk toch maar mooi mijn diploma als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg gehaald heb!

Vertrouwenspersoon

Meta’s ervaring met een vertrouwenspersoon

Nathalie is door omstandigheden terecht gekomen bij een vertrouwenspersoon. Hier heeft zij veel aan gehad, en is zij achteraf heel blij mee. Dat de hulp van een vertrouwenspersoon heel fijn is kan ook ik bevestigen. Voor mij persoonlijk was de drempel heel hoog, omdat ik bang was voor de eventuele maatregelen. Achteraf hebben deze maatregelen ervoor gezorgd dat ik inmiddels mijn diploma heb behaald. Toen ik voor het eerst ziek werd wilde ik daar absoluut niet aan toegeven op school.
Ik stond ongeveer cum laude, had een 9 voor lichamelijke opvoeding en deed mee aan veel buitenschoolse activiteiten. Ik zat in VWO 4 toen de gevolgen zo duidelijk werden dat het niet onopgemerkt kon blijven dat mijn gezondheid niet meer was wat iedereen van mij gewend was. De zorg-coördinator ging het gesprek met me aan.
Na een aantal maanden werden er inderdaad maatregelen getroffen. Ik ging van VWO 5 naar havo 4, L.O. werd van mijn rooster geschrapt, ik ging veel minder uren draaien en de begeleiding van mijn zorg-coördinator zou worden voortgezet tot ik geslaagd was. Ik was eerst boos, en verdrietig. Blind voor de voordelen die het me wel degelijk zou gaan opleveren. Het heeft me de ruimte geboden. Ik hield tijd en energie over om naast school de dingen te doen die ik leuk vond.
Hiermee kreeg ik de rust die ik achteraf gezien wel degelijk nodig had. Ik had iemand op school die ik alles kon vragen en die altijd alles zo goed mogelijk voor me probeerde te regelen.

Wat kan een vertrouwenspersoon of zorg-coördinator betekenen?

Nu ik mijn diploma op zak heb en nog altijd dat kan gaan studeren wat ik het liefst wil, ben ik blij dat het zo gelopen is. De laatste jaren van mijn middelbare schooltijd zijn makkelijker geworden en ik heb meer tijd kunnen steken in het werken aan mijn gezondheid. Opnieuw ging ik deze week het gesprek aan met een zorg-coördinator, en vroeg haar wat zij zoal voor anderen kan betekenen;
“Ik begrijp dat de drempel voor leerlingen inderdaad heel hoog kan zijn, maar ik hoop dat dit in de toekomst zal veranderen. Een zorg-coördinator of vertrouwenspersoon kan veel voor je betekenen. We nemen alleen maatregelen als jij daarmee akkoord bent, wil je gewoon met iemand kunnen praten, dan zijn wij er ook voor jou. Het is belangrijk dat je iemand hebt op school waar je mee kunt praten, zodat school een veilige omgeving blijft. We kunnen jou de ruimte bieden die jij jezelf helaas niet kunt geven op school. Vaak kunnen wij niet aan onze leerlingen zien dat zij ons nodig hebben, dus wij hopen dat jij naar ons toe komt. Wij zullen er voor jou zijn.”
Iets wat wij iedereen gunnen: iemand die er voor jou is!

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Herken jij je in bovenstaande situatie en zou jij ook wel wat hulp kunnen gebruiken? Een vertrouwenspersoon of zorgcoördinator is er om jou te helpen en ondersteunen tijdens je opleiding dus vraag gerust om hulp!

Als je nog vragen hebt kun je dat laten weten in een reactie onder dit bericht of je kunt ons gratis app’en via WhatsApp

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content