Ervaringsverhaal Nathalie: Fibromyalgie, burn-out, zzp'er & positief

Ervaringsverhaal Nathalie: Fibromyalgie, burn-out, zzp'er & positief

In de categorie Ervaringsverhalen zijn we op zoek gegaan naar jongeren met een chronische lichamelijke en/of psychische aandoening die zijn of haar verhaal willen delen. Het doel hiervan is om andere jongeren, die hetzelfde meemaken, te inspireren, motiveren en hoop te geven. Je bent niet alleen en iedereen bewandelt zijn eigen pad.
Vandaag ben ikzelf aan het woord; Ik ben Nathalie, een jonge meid van 24 jaar met fibromyalgie en herstellende van een burn-out. Ondanks dat sta ik positief in het leven en probeer ik juist naar mogelijkheden en oplossingen te kijken.

Ervaringsverhaal Nathalie: Fibromyalgie, burn-out en zzp’er

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Nathalie, 24 jaar oud en ik kom uit het mooie Noord Brabant. Nadat ik 1,5 jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt heb kwam ik met een burn-out thuis te zitten (eind 2016). Ik heb toen mijn contract niet verlengd werd besloten om fulltime te gaan ondernemen. Destijds was ik al ingeschreven bij de KVK vanwege mijn blog en ben ook teksten gaan schrijven voor andere websites en webshops.

Ik ben nu bijna anderhalf jaar fulltime ZZP’er en het bevalt me super goed. Nooit had ik durven hopen dat ik uit zo’n moeilijke, donkere situatie als een burn-out tot zo iets moois kon leiden. Ik heb mijn eigen blog: Fibromyalgieblog.nl & Positieveling.nl ik schrijf teksten voor websites en webshops en ik werk als freelancer voor ECJP.nl (ik verzorg de content en beheer de social media kanalen).
Mijn hobby’s zijn tekenen/schrijven in mijn bullet journal, wandelen en lezen.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Op jonge leeftijd (12 jaar) kwam ik in een depressie. Dit heeft ongeveer tot mijn 17e/18e geduurd. In die periode zag ik het leven niet zo zitten – ik automutileerde, heb een periode een eetstoornis gehad en had een donkere kijk op het leven. Gelukkig ben ik hier ondertussen overheen.

Sinds 2009 (15 jr.) heb ik last van pijnklachten wat later de diagnose fibromyalgie bleek te zijn (i.c.m. hypermobiliteit). Hierdoor heb ik altijd pijn in mijn rug, nek en schouders en heb ik weinig energie. Dit betekend dat ik altijd veel rekening moet houden met hoe ik afspraken en mijn werkzaamheden plan zodat het allemaal ook haalbaar is. Tegelijkertijd houdt dit ook in dat ik mag leren om vaker ‘nee’ te zeggen, mijn grenzen aan te geven en voor mezelf op te komen.
Doordat ik dit eerder niet deed, kwam ik met een burn-out thuis te zitten waar ik nog steeds herstellende van ben. Ik ben daardoor nog gevoeliger voor prikkels zoals licht en geluid, ben sneller moe en psychisch is het soms nog even een uitdaging.

Als laatste heb ik PDS; Prikkelbare Darm Syndroom. Dit houdt in dat ik veel last heb van mijn buik/darmen en op moet letten wat ik eet. Suiker en koemelk kan ik beter volledig vermijden bijvoorbeeld.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Ik was 15 toen de pijnklachten begonnen en heb lange tijd gevochten en gestreden tegen de klachten. Accepteren kon en wilde ik niet. Toch realiseerde ik me uiteindelijk dat ik het mezelf alleen maar moeilijker maakte door continu boos, gefrustreerd en verdrietig te zijn. Negativiteit ging me niet verder helpen en aangezien de situatie niet ging veranderen, zou ikzelf misschien moeten veranderen.

Dat inzicht heeft me veel geholpen en ervoor gezorgd dat ik me meer ben gaan bezighouden met positiviteit. Ik ben daardoor gaan denken in mogelijkheden en oplossingen, heb zoetjes aan geleerd om mijn situatie te aanvaarde en om er goed mee om te leren gaan.

Nu kan ik zeggen dat ik heb leren leven met fibromyalgie. Hoewel ik nog steeds pijn heb, ga ik er nu op een hele andere manier mee om wat het echt een stuk draaglijker maakt.
Deze inzichten deel ik ook op Fibromyalgieblog.nl én tegenwoordig ook op mijn nieuwe website Positieveling.nl

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Wat ik vaak nog wel lastig vind is dat ik meer wil dan ik werkelijk kan. Mijn to-do list staat regelmatig te vol, net zoals mijn agenda. Het graag willen maar niet kunnen blijft een lastige.

Het blijft iedere dag inspelen op de situatie; hoe veel pijn heb ik? Hoe veel energie heb ik? Hoe voel ik me psychisch? Deze uitkomsten kunnen per dag behoorlijk wisselen. Het is dus echt bekijken hoe het gaat van dag tot dag.

PDS is trouwens ook een vervelende; ‘s morgens heb ik het meeste last van mijn darmen en moet ik regelmatig naar het toilet. Om deze reden maak ik ‘s morgens vroeg geen afspraken en plan ik niets. De angst dat ik onderweg of op een moment dat het niet uitkomt moet rennen naar het toilet zie ik niet zo zitten.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Nee. Ik heb wel een Wajong aangevraagd (vorig jaar) maar niet gekregen.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Het liefste sta ik ‘s morgens rond 6.00u op en ga ik na het douchen en aankleden meteen aan het werk. ‘s Morgens vroeg heb ik de meeste focus en concentratie en krijg ik dus het meeste gedaan. Het voordeel hiervan is ook dat ik tegen de middag vaak klaar ben met wat ik moet doen, waardoor ik die tijd kan invullen met rusten of iets leuks doen.

Het weekend probeer ik ook vrij van werk te houden (lukt niet altijd, dat krijg je als je leuk werk hebt 😉 zodat ik dan dingen kan plannen die ik graag wil doen.

Het is een groot voordeel dat ik kan werken vanuit huis waardoor ik makkelijk en snel kan inspelen op de situatie. Voel ik me niet goed? Heb ik veel pijn of ben ik erg moe? Dan ga ik gewoon even rusten of slapen tussendoor. Zou bij een baas niet zo handig zijn denk ik.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Als je je situatie niet kunt veranderen, verander dan je manier van kijken, denken en doen. Je kunt misschien niets doen aan het feit dat je ziek bent, maar wel hoe je er mee omgaat. Het is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk dubbel en dwars de moeite waard.

Blijf Nathalie volgen!

Wil je graag op de hoogt blijven van mij? Kijk dan eens op Fibromyalgieblog.nl – De hotspot voor een beter leven met fibromyalgie! Je kunt me ook volgen via Facebook en Instagram.

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content