Waarom praten over fysieke of psychische klachten zo belangrijk is

Waar wil je over lezen?

Waarom praten over fysieke of psychische klachten zo belangrijk is

Praten over je klachten kan best lastig zijn, toch is dit iets wat wel heel erg belangrijk is. Want alleen als jij durft te praten over wat je voelt en ervaart kunnen anderen je begrijpen en eventueel ondersteuning bieden. Heb jij moeite met het delen van jouw verhaal over je (chronische) lichamelijke en/of psychische klachten? Lees dan zeker even verder!

Waarom praten over klachten (fysiek of psychisch) zo belangrijk is

Wanneer je jong bent en last hebt van fysieke of psychische klachten wil je dit misschien het liefst zo onzichtbaar mogelijk maken. Gewoon meedoen met de rest, niet klagen en geen aanpassingen maken. Logisch enerzijds; het is behoorlijk confronterend als je merkt niet volledig mee te kunnen draaien waardoor negeren soms het makkelijkste lijkt. Echter gaat dit je op de lange termijn tegenwerken want je lichaam continu overvragen hou je niet vol.
Door te communiceren op school (bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon) of op je werk kun je onbegrip beperken en anderen kunnen met je meedenken. Het is confronterend om aan te moeten geven dat je hulp nodig hebt of aanpassingen zodat het voor jou beter gaat, maar als dat iets is wat jou kan helpen is dat wel belangrijk.

“Wanneer je ziek bent is onbegrip één van de meest vervelende dingen. Juist door te praten over jouw beperking kunnen anderen meer begrip opbrengen, want zolang jij niets zegt, kunnen zij niet weten wat er in je omgaat.”

Je hoeft het niet alleen te doen

Er zijn altijd mensen die bereid zijn om je te helpen, maar jij zult de eerste stap moeten zetten door jouw verhaal te delen. Spannend is dit wel, maar uiteindelijk gaat het je alleen maar verder brengen. Het is niet niks om op jonge leeftijd beperkt te worden door fysieke of psychische klachten, maar door dit allemaal in je eentje te dragen wordt het alleen maar zwaarder. Je hoeft het niet alleen te doen, er zijn altijd mensen bereid om je te helpen. En hoe duidelijker jij bent, hoe beter anderen in kunnen spelen op jouw situatie.

Een andere kijk op de situatie

Het voordeel van jouw verhaal delen met je vrienden, op school of op het werk is dat anderen mensen ook een andere kijk hebben op de situatie. Zij zien vaak kansen en mogelijkheden waar je misschien zelf niet aan gedacht had. Daarnaast kan het zijn dat je zo vast zit in jouw beperking dat het je niet eens lukt om deze dingen zelf te zien. Juist door met anderen in gesprek te gaan kun je soms waardevolle tips krijgen. Ook zorgt dit ervoor dat anderen je beter kunnen begrijpen.

praten over klachten

Aanpassingen op school of werk

Als jij duidelijk bent over wat je nodig hebt kan er op je opleiding of werk wellicht rekening worden gehouden met je situatie. Denk aan een verlenging van je opleiding of aangepaste werktijden. Weet dat jouw docenten en werkgever ook het liefste willen dat jij ‘gewoon’ kunt meedraaien; vaak staan zij wel open voor mogelijkheden. Niet geschoten is altijd mis, dus gooi het balletje op en kijk wat ze voor je kunnen betekenen.
Als je daardoor je opleiding af kunt ronden of je baan kunt behouden is dat absoluut de moeite waard.

Beperk onbegrip

Wanneer je ziek bent is onbegrip één van de meest vervelende dingen. Juist door te praten over jouw beperking kunnen anderen meer begrip opbrengen, want zolang jij niets zegt, kunnen zij niet weten wat er in je omgaat.
Er zullen altijd mensen blijven die jou niet (willen) begrijpen; probeer daar niet te veel aandacht aan te besteden. Richt je op de mensen die jou willen helpen, die er voor je zijn en die jou waarderen met, of zonder fysieke of psychische klachten.
Wil je graag anoniem en online met een professional in gesprek gaan? Er zijn verschillende organisaties die online hulp gratis aanbieden. Bekijk hier het overzicht.

Lukt het jou om te praten over je klachten? Wat helpt jou daarbij? Deel jouw vragen of tips in een reactie zodat we van elkaar kunnen leren.

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content