9 x Hulp in tijden van corona: van psycholoog tot financiële hulp

Waar wil je over lezen?

9 x Hulp in tijden van corona: van psycholoog tot financiële hulp

hulp in tijden van corona

Inmiddels duurt de sociale isolatie al bijna twee maanden. Zoals jullie ongetwijfeld gemerkt hebben is nogal wat daardoor komen stil te vallen. Ja, veel lessen worden online verzorgd, de meeste vergaderingen vinden via een videogesprek plaats evenals veel therapieën. Toch hebben mensen het nog moeilijk met de isolatie. Ook voor ons jongeren met een beperking, ondanks dat we veel ervaring hebben met thuis zijn, is dit een lastige periode. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met aangeboden hulp in tijden van corona.

9 x Hulp in tijden van corona: van psycholoog tot financiële hulp

Hoe kom je aan boodschappen als je die altijd aan huis laat bezorgen, maar nu ineens iedereen het doet is er voorlopig geen tijdslot voor jou beschikbaar? Net begonnen met je eigen onderneming? Hoe kom je dan nu aan inkomsten? Wat te doen als je relatie onder spanning komt te staan omdat jullie veel meer samen zijn? Gelukkig bedenken zat mensen van alles om elkaar te helpen en biedt de overheid in sommige gevallen ook wat steun. Hieronder doen we een greep uit alle geboden hulp in tijden van corona.

1. Bel me wel register – bellen met een psycholoog

Veel therapie in de geestelijke gezondheidszorg wordt op het moment online verzorgd, maar er is ook genoeg therapie tijdelijk helemaal stopgezet. Om nog maar te zwijgen van de oplopende wachttijden als je al op een wachtlijst stond voor een behandeling. Dit levert enorm veel stress op. En dan hebben we het nog niet eens over alle lichamelijke klachten die verergeren omdat therapieën als fysiotherapie stopgezet is.

Het is natuurlijk niet hetzelfde als 1-op-1 therapie met continu dezelfde behandelaar, maar voor hen die graag met een professional willen spreken is er het Het Bel Me Wel Register. Psycholoog Saisha Partiman heeft dit opgericht en is in haar eentje begonnen met bellen.

Inmiddels zit er een heel team psychologen achter het register! Je kan opgeven dat je (gratis!) gebeld wil worden en dan plannen zij een gesprek van een half uur met je in.

2. Coronastress – alleen of met je partner videobellen met een psycholoog

Saisha is niet de enige psycholoog die haar vaardigheden wil inzetten voor online hulp in tijden van corona om anderen te helpen tijdens deze moeilijke periode. Ook psycholoog Fenno Meijer biedt zijn diensten online aan.

Hij is zelfstandig ondernemer die de consequenties van de maatregelen voelt in zijn portemonnee. Vandaar dat zijn diensten niet gratis zijn, maar voor hen die wat minder te besteden hebben is wel een lager tarief dan gebruikelijk mogelijk.

Hij biedt vooral hulp in de vorm van videogesprekken voor iedereen die, zoals hij het noemt, ‘coronastress’ heeft of door de crisis te maken heeft gekregen met relatieproblemen. Zeker een herkenbare omschrijving van de invloed van (alle maatregelen vanwege) corona voor ons met psychische struggles.

Hoe ga jij er bijvoorbeeld mee om als je ouders ineens fulltime thuis zitten en je geen moment ‘het rijk’ voor jezelf hebt?

hulp corona

3. Queer Relief in Amsterdam

Ben je queer (identificeer je als LHBTQI+), woon je in Amsterdam en vraag je liever hulp bij mensen uit jouw gemeenschap? Vul het formulier in van Queer Relief!

Queer Relief is een solidariteitsnetwerk dat opgezet is door lokale queer mensen, met name mensen met een chronische aandoening of ziekte. Ze kunnen hulp bieden bij het verzorgen van je huisdieren, boodschappen voor je doen of je kan zelf aangeven waar je behoefte aan hebt.

Queer Relief is voornamelijk opgericht voor mensen die in de risicogroepen vallen en niet of weinig naar buiten kunnen.

4. Wij Amsterdam – initiatieven in Amsterdam

Wij Amsterdam laat zien welke toffe initiatieven er in Amsterdam allemaal gestart zijn. Waar ga je bijvoorbeeld studeren nu iedereen in je gezin ineens thuis is en achter de laptop wil? En je hebt door al je zorgkosten geen geld voor een extra? Daar komt het initiatief van Abdelhamid Idrissi goed van pas. Die biedt niet alleen online studiebegeleiding voor primair en voortgezet onderwijs, maar helpt ook gezinnen die geen geld hebben voor een laptop voor school.

Ook is er het initiatief van Je Kunt Meer; al het aanbod van maatschappelijke organisaties die dagbesteding voor jongeren met een chronische aandoening aanbieden verzamelt op één website.

5. #Coronahulp in Nederland

Op social media is de hashtag #coronahulp al een aantal weken erg populair. Via deze hashtag kun je als vrijwilliger hulp aanbieden. De meeste mensen doen dat door de stad waar ze wonen achter #coronahulp te zetten. De hashtag kan dus ook gebruikt worden als je zoekende bent naar hulp in tijden van corona. Niet iedereen vindt social media even handig en niet iedereen heeft een even groot bereik. Daarom heeft de website Nederland Voor Elkaar zoveel mogelijk van de hulp die aangeboden wordt in heel Nederland op hun website gezet.

Zo is er bijvoorbeeld de vereniging de Zonnebloem die gratis klaar staan voor mensen met een lichamelijke beperking en bieden in deze tijd aan online gezelschapsspelletjes te organiseren en videogesprekken op te zetten.

hulp in tijden van corona

6. #Coronahulp per stad

Wil je liever kijken naar een specifieke stad? Kijk dan eens op de website van Help a Local. Hier zie je wat er zoal aan hulp in tijden van corona wordt aangeboden in Nijmegen en Beuningen. Er komen zo snel mogelijk meerdere steden bij! Zo kun je in Nijmegen vragen of iemand thuis voor je komt koken, als je daar zelf geen energie voor hebt.

Ook wordt er voor mensen met een chronische aandoening aangeboden boodschappen te doen. Zo ben je niet afhankelijk van de bezorgservice van de supermarkt.

7. Hulp in tijden van corona als zelfstandig ondernemer

Voor heel veel ondernemers is deze crisis een ramp voor hun inkomen. Klussen worden vroegtijdig afgebroken of klussen die je in de toekomst had staan worden gecanceled. Misschien herken je het wel. Je hebt net, misschien wel mede dankzij ons, besloten om als jongeren met een chronische aandoening zelfstandig ondernemer te worden en bam, RTLZ heeft een handig artikel gemaakt met tips voor wat je kan doen als jou dit overkomen is.

8. Zelfstandig ondernemer in culturele en/of creatieve sector

Als je in de culturele en/of creatieve sector werkt is er het AMvB waar je mogelijk aanspraak op kan maken. AMvB staat voor Algemene Maatregel van Bestuur (voor april heette dit de TOZO, Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers).

Als zelfstandig ondernemer in de culturele en/of creatieve sector kan je waarschijnlijk wel wat financiële hulp in tijden van corona gebruiken. De overheid heeft voor bepaalde beroepen financiële staatssteun georganiseerd. Zo ook voor deze sector. Op de website van Kunst en Bond leggen ze uit welke stappen je moet ondernemen om er aanspraak op te maken.

hulp corona

9. Zelfstandig ondernemer – andere sectoren

Werk je als zelfstandig ondernemer in een andere sector? Kijk dan eens op de website van Rijksoverheid Voor Ondernemend Nederland. Hier lees je onder andere hoe je beroep kan doen op de TOGS, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19.

Ken jij nog andere initiatieven die hulp in tijden van corona aanbieden?

Wie weet hoe lang de sociale isolatie nog zal duren. Gelukkig wordt er veel online hulp geboden en ligt niet álles stil. Weet jij nog van meer toffe initiatieven die bij dit lijstje horen? Laat het ons weten, dit kan via een reactie onder dit bericht.

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content