10 x Instanties voor (gratis) psychische hulp online

Waar wil je over lezen?

10 x Instanties voor (gratis) psychische hulp online

psychische hulp online

Het inschakelen van een hulpverlener voor psychische klachten kan best moeilijk en confronterend zijn. Misschien wil je wel hulp, maar durf je de stap nog niet te zetten om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing. Als je toch graag met iemand wil praten zijn er verschillende initiatieven die psychische hulp online aanbieden. Je kunt dus achter je laptop, tablet of smartphone in contact komen met een hulpverlener. Welke initiatieven voor psychische hulp online er zijn? We delen een overzicht met je.

10 x Instanties voor (gratis) psychische hulp online

Vind je het lastig om hulp te vragen? Een laagdrempelige manier is om toch je verhaal kwijt te kunnen is online hulpverlening. Er zijn verschillende instanties waar je online terecht kunt met vraagstukken, problematieken en psychische klachten. Ook zijn er verschillende websites die gratis cursussen of trainingen aanbieden om te leren omgaan met bijvoorbeeld stress, piekeren of somberheid.

MIND Korrelatie

Heb je psychische problemen? Dan kun je contact opnemen met MIND Korrelatie. Je kunt contact opnemen via WhatsApp, telefoon, mail of de chat. Je wordt geholpen door professionele hulpverleners. MIND werkt met psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers. Het contact is in principe eenmalig, in overleg is het mogelijk om één of meerdere vervolggesprekken te hebben.
Een aaneengesloten gesprek kan het beste gevoerd worden via de chat of telefonisch. Bij mail of WhatsApp contact kan het zijn dat je even moet wachten op een reactie.
Ga naar MIND Korrelatie >>

De Luisterlijn (voorheen Sensoor)

Als je je eenzaam voelt, neerslachtig bent of even je hart wilt luchten kun je met de Luisterlijn contact opnemen. Je kunt ze bereiken via chat, email of telefonisch. De chat is van 10.00u tot 22.00u beschikbaar, telefonisch contact is dag en nacht mogelijk, 24/7. Je wordt geholpen door vrijwilligers die getraind zijn om hulp te bieden en zelf vaak ook ervaring hebben met psychische problematieken.
Ga naar de Luisterlijn >>

113 Zelfmoordpreventie

Wanneer je kampt met zelfmoordgedachten of zwaar in het leven staat kun je 113 inschakelen. Je kunt met ze bellen (0900-0113) of contact opnemen via de chat. Daarnaast bieden ze online therapie en een zelfcursus aan.
Ga naar 113 Zelfmoordpreventie >>

Grip op je Dip

Als je in een dip zit en tussen de 16 en 25 jaar bent kun je bij Grip op je Dip mailen met een dip-deskundige. Ook kun je een online cursus volgen van 6 weken (6 chatsessies van 1 1/2 uur in een groepje van 6 tot 8 personen) waar je praktische info en opdrachten krijgt, je bent hier ongeveer één uur per week mee bezig. Daarnaast bieden ze op de website handige tips tegen een dip, bij angst of piekeren.
Ga naar Grip op je Dip >>

psychische hulp online

Psychische hulp online

Een psycholoog waar je online contact mee hebt, dat kan via Psychische hulp online. Je kunt er terecht voor psychische klachten als: angst, stress, depressie, AD(H)D, onzekerheid of persoonlijkheidsproblematiek. Dit gaat in principe hetzelfde in z’n werk als bij een reguliere psycholoog, maar dan online. Voor sommige voelt dit net wat prettiger.
Deze dienst is dan ook niet gratis al wordt het in sommige gevallen wel vergoed door de zorgverzekering.

Kosten:

  • Intakegesprek (15 min.): gratis.
  • Een gesprek van 45 minuten via Skype, Facetime of chat van 45 min: €80,-
  • 2x mailcontact: €70,-

Ga naar Psychische hulp online >>

Snel beter in je vel

Wil je graag leren om minder te piekeren, beter met stress om te gaan of beter slapen? Via Snel beter in je vel kun je over deze 3 onderwerpen een online training volgen met praktische oefeningen (minimaal 16 en maximaal 20 oefeningen). De trainingen zijn praktisch en voornamelijk ingesteld op ‘weinig lezen, veel doen’ zodat je de oefeningen en tips direct in de praktijk kunt brengen.
Ga naar Snel beter in je vel >>

PratenOnline

Behoefte om te chatten met een professional omdat je niet lekker in je vel zit? Bij Praten Online kan dat. Zij zijn er voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Samen met de hulpverlener bepaal je het doel waaraan je wilt werken en de hulpverlener helpt je daarbij. Je kunt 4 chatgesprekken van 45 minuten voeren met ‘jouw’ hulpverlener (minder kan ook).
Ga naar PratenOnline>>

GGZ-NHN

Bij milde psychische klachten kan een online zelfhulpcursus uitkomst bieden. Bij GGZ-NHN bieden ze dit ook aan, gratis. De cursussen gaan over de volgende onderwerpen: beter slapen, blij alcoholvrij, betrokken omgeving, fluitend naar je werk, je probleem in kaart, minder piekeren, mindfulness, oefenen met ontspannen, pak je somberheid aan, zelfbeeld en dankbaarheid.
Ga naar GGZ-NHN >>

Stichting ES

Je kunt van 9.00u tot 00.00u gratis contact opnemen met stichting ES (Emotionele Support) wanneer je (veel) stress ervaart of emotionele problemen ondervindt, bijvoorbeeld door een chronische ziekte, ontslag of verlies van een dierbare. Maar ook als je moeilijkheden ervaart zoals huiselijk geweld, problemen in je relatie of gezin of als je last hebt van een depressie of eenzaamheid. De chatgesprekken zijn anoniem. Echter, wanneer ze merken dat jouw situatie gevaarlijk is voor jezelf of anderen zijn ze verplicht om een melding te doen bij de politie.
Ga naar Stichting ES >>

NiceDay

Gratis en anoniem kun je via de app NiceDay contact leggen met een psycholoog als je niet lekker in je vel zit. In de app kun je ook bijhouden wat je stemming is, een dagboek invullen en je beweging tracken. De psycholoog of coach waarmee je in gesprek bent luistert en geeft je praktische opdrachten waar je ongeveer één uur per week aan kwijt bent. Daarnaast dien je 18+ te zijn.
Ga naar NiceDay >>

Psychische hulp online

Er zijn vast nog meer online initiatieven waar je terecht kunt voor online psychische hulp, maar we hebben er bewust voor gekozen om niet álles te vermelden. Daar wordt het 1) niet overzichtelijker van en 2) zeker niet makkelijker om een keuze te maken waar je gebruik van wilt maken.
We hopen dat bovenstaand overzicht je helpt om hulp te zoeken als je kampt met psychische klachten maar er (nog) niet klaar voor bent om face-to-face contact te hebben met een psychische hulpverlener.

Heb jij ervaring met psychische hulp online? Deel jouw ervaring in een reactie!

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content