Een chronisch zieke blik op de toekomst: 4 handvatten op een rijtje

Waar wil je over lezen?

Een chronisch zieke blik op de toekomst: 4 handvatten op een rijtje

chronisch ziek toekomst

In het leven van iemand met een chronische aandoening zijn er dagen die je het liefst zo snel mogelijk wil vergeten, dagen waarbij je jouw podium moet delen met je aandoening. Gelukkig zijn er soms ook momenten waarbij jij zelf voorop de bühne staat, en je ziekte naar de achtergrond is verdwenen. In dit samenspel is het soms, of misschien wel juist heel vaak, ontzettend lastig om te kijken naar de toekomst. Niet in de laatste plaats omdat je je verwachtingen constant moet aanpassen. Over verwachtingen maar vooral over begeleiding bij het kijken naar de toekomst met een chronische ziekte gaat dit artikel. 

Een chronisch zieke blik op de toekomst, 4 handvatten op een rijtje

Chronisch ziek zijn kan je toekomst nogal in de weg staan voor je gevoel en dat, terwijl je zo graag vooruit wilt en je toekomst wil inrichten op een fijne en leuke manier. Onderstaande tips kunnen je helpen om óók met een chronische aandoening stappen te zetten naar een fijne toekomst.

Chronisch ziek & toekomst: verwachtingen bijstellen

Wat kijken naar de toekomst voor ons nog lastiger maakt dan voor anderen is onder meer dat ons wel eens is verteld hoe het is gegaan met anderen met dezelfde diagnose als wij. Namelijk verwachtingen die zijn gevormd op basis van je aandoening.

Het is soms moeilijk om je eigen verwachting te matchen met wat er op basis van je aandoening over je toekomst wordt gezegd. Hulp om hier mee om te gaan is er in verschillende vormen, ik heb er vier voor je op een rijtje gezet.

Chronisch ziek & begeleiding voor jouw toekomst

Voor iedere jongere is kijken naar de toekomst moeilijk maar voor ons helemaal. Gelukkig is er begeleiding die het zoeken naar je eigen route makkelijker maakt.  

1. Floor jongerencoaching

Wanneer het in je eentje soms te moeilijk en onoverzichtelijk is om te dealen met je problemen, kun je de hulp inschakelen van een coach. Hij of zij begeleidt je dan bij het samenleven met je aandoening. Floor jongerencoaching bijvoorbeeld, deze vrijwillige coaches kunnen je goed helpen in het halen van je doel.

Een coachingstraject van een jaar kost €100,- maar je mag ook i.p.v. een betaling, een tegenprestatie leveren ter waarde van dat bedrag. Ze hebben ervaring in het begeleiden van jongeren met een aandoening. 

2. De toekomstcoach van Stichting MEE

Soms kan het helpen om een toekomstplan op te stellen al dan niet in samenwerking met een coach.

Je kunt ook via Stichting MEE een zogeheten toekomstcoach raadplegen, deze zal meedenken  over hoe om te gaan met de hindernissen die jij tegenkomt ten gevolge van je aandoening. Ook bij andere problemen kan een coach je goed helpen, het is absoluut de moeite waard om eens het gesprek aan te gaan.

3. E-health

Maar natuurlijk zijn er ook apps die je kunnen helpen, eerder publiceerde we een overzicht van apps waar je misschien wat aan hebt. Apps die je uitdagen om goed bij te houden hoe je leeft kunnen bijvoorbeeld zorgen voor meer inzicht en misschien wel meer controle over je aandoening.

Ook is het via sommige apps mogelijk om in direct contact te staan met je coach of psycholoog dit kan erg helpen als je hier en daar wat bijsturing kan gebruiken, zoals de app NiceDay.

4. Leren van ervaring van anderen

Soms kan het helpen om te praten met mensen in een vergelijkbare situatie als die van jou bijvoorbeeld in onze community. Praten met anderen met dezelfde diagnose maakt dat je niet alles hoeft uit te leggen. Verhalen van anderen over hoe zij het doen geeft je misschien ook een iets helderder beeld over hoe je toekomst er uit ziet. 

Wat jou helpt en hoe het dat doet, weet alleen jij en daar kom je achter door het te proberen. Vaak is de eerste stap naar hulp vragen het zwaarst, het kan je helpen om de eerste stap te zetten op een dag dat je je goed voelt. 

“Een pad ontstaat door erop te lopen.”

Zhuang Zi

Heb jij goede ondersteuning als het gaat om chronisch ziek zijn en toekomst, of heb je andere tips? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content