7x Vermaak voor thuis in tijden van de coronacrisis

Waar wil je over lezen?

7x Vermaak voor thuis in tijden van de coronacrisis

vermaak corona

Nu iedereen massaal thuis moet blijven wordt er gelukkig heel veel leuks aangeboden online. Online colleges, gelivestreamde concerten, cursussen, workshops, openbare bibliotheken, digitale tours door musea, het is allemaal ineens beschikbaar. Voor de mensen onder ons die niet neurotypisch zijn of beperkt energie hebben kan het aanbod vrij overweldigend zijn. Ook als je een psychische aandoening hebt kan het lastig zijn om orde te scheppen in de chaos. Vandaar op deze pagina een lijstje voor vermaak voor thuis in tijden van de coronacrisis

7x Vermaak voor thuis in tijden van de coronacrisis

Tip #1 voordat je gaat lezen: Het is volledig begrijpelijk als je behalve blijheid en nieuwsgierigheid ook baalt van dat dit allemaal niet beschikbaar was toen jij al die tijd al thuis zat. Dit is allemaal beschikbaar omdat iedereen nu tijdelijk thuis moet blijven. Wij, jongeren met een chronische aandoening, zouden ook voor en na de pandemie toegang tot de wereld moeten hebben. Om weer moed te krijgen raad ik aan om Xandra Koster in OneWorld te lezen over hoe iedereen ons kan steunen na de coronacrisis

Tip #2 voordat je gaat lezen: Blijf goed voor jezelf zorgen! Zo’n lijst met dingen die je kan doen, zoals de lijst voor vermaak in tijden van COVID-19, kan ook overweldigend zijn. Het gevoel dat je niet meedoet met ‘de rest’ als je die ene een live-stream niet kijkt kan je bekruipen.

Probeer je vast te houden aan de vaardigheden die je hebt om voor jezelf te zorgen die je altijd al had. Zoals Eline Pollaert in Lilith schrijft, onze gemeenschap treedt deze crisis tegemoet met vaardigheden die de rest van de wereld nog moet ontwikkelen. Vertrouw daarop en onthou: Je waarde hangt niet af van je productiviteit. Er is niks mis met af en toe, of af en toe wat langer, niks doen!

1. Online dagbesteding

Weet je niet wat je kunt doen of verveel je je erg? Er zijn online initiatieven waar je je kunt aansluiten om samen creatief bezig te zijn, websites met tips én er zijn vast nog dingen die al even zijn blijven liggen die je nu kunt oppakken.

 • Voor veel van ons valt dagbesteding weg. Speciaal voor hen die daar behoefte aan hebben is er daarom de Facebook groep dagbesteding. Hier kan je onder andere meedoen aan live knutselen.
 • Voor diegenen zonder Facebook is er ook een website met dagbesteding tips. Een zorgorganisatie heeft dagprogramma’s aangeboden voor publicatie op Digi Dagbesteding. Hier vindt je informatie over het coronavirus als je hersenletsel hebt, hoe je paaseitjes maakt van papier mache, opdrachten van Staatsbosbeheer om te doen in de tuin en nog veel meer!
 • Je kunt natuurlijk ook een oude hobby weer eens oppakken zoals handwerken of creatief bezig zijn. Of dat ene fotoboek eindelijk eens afmaken.

2. Vermaak voor thuis: Kom in beweging!

Nu er zo de nadruk ligt op binnenblijven sluipt het er bij veel mensen in dat ze te weinig bewegen. Juist voor ons jongeren met een aandoening is het extra belangrijk om in beweging te blijven. Hier een paar inspiratiebronnen.

 • Yoga! Nee, het is niet de oplossing voor al je fysieke en mentale struggles. Het is wél heel goed voor je. Op het YouTube kanaal Yoga with Adriene vindt je toegankelijke yoga filmpjes. Zoals yoga voor als je in een rolstoel zit. Of voor als je angstig bent en stress hebt.
 • Heb je liever yoga-instructies in het Nederlands? Kijk dan eens op het YouTube kanaal Stoel Yoga of meld je aan bij De Online Yogaschool.
 • Nederland in Beweging op Omroep Max wordt nu 2x per dag uitgezonden, een simpele manier om toch even wat extra in beweging te komen.
 • De website Fit at Home stelt hun platform nu tijdens de lockdown een maand gratis beschikbaar. Zo kun je handig thuis sporten via je laptop, tv of smartphone.

3. Leer nieuwe vaardigheden

Is dit voor jou de tijd om een nieuwe hobby te kiezen of een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen? Of ben je misschien een al dan niet ingeschreven student? Hoe dan ook, er wordt genoeg aangeboden om te leren. 

 • Universiteit van Nederland heeft het kanaal Quarantaine College opgericht. Hier kan je gratis kijken naar colleges die docenten en professoren van verschillende universiteiten ingestuurd hebben.
 • Als je van academische tektsen houdt duik dan eens in het archief van National Emergency Library waarin veel universitaire bibliotheken uit Amerika zijn gedigitaliseerd en vrijgegeven voor het publiek!
 • Op SkillShare kan je twee maanden gratis een premium abonnement afsluiten en op die manier toegang krijgen tot duizenden online cursussen en workshops. Van leren animeren naar business analyses, van lifestyle naar web developer.
  • Op de digitale werkplaats van Google kan je ongeveer dezelfde dingen leren, maar op een meer laagdrempelig. Hoe hou je social media statistieken bij of krik je sollicitatievaardigheden op. Als je een certificaat wil als bewijs dat je cursussen gevolgd hebt moet je helaas wel betalen.
  • Het fameuze Klokhuis biedt óók tutorials aan. Maak je eigen game!
 • Altijd al eens willen leren programmeren, maar geen geld of bang dat het te moeilijk is? Kijk dan eens naar de cursus Scratch op de Tech Academy. Die is gratis én ontworpen voor kinderen en dus vrij toegankelijk. Achteraf ontvang je een gratis certificaat.
 • Wil je liever spelenderwijs in aanraking komen met programmeren? Kijk dan eens op Kodekraker gemaakt voor jonge kinderen!
vermaak corona

4. Kijk (gratis) films, series en documentaires

Of je nu een filmreeks of serie wil bingen of een documentaire wil kijken, als filmliefhebber heb je in deze tijden niets te klagen! Heb je geen Netflix, Videoland of Disney+? Onderstaande alternatieven zijn gratis!

 • Op Cinetree Samen Thuis delen filmmakers, enthousiastelingen en experts films die hen bezighouden. Tijdens de coronacrisis bieden ze in ieder geval tot 6 april gratis huurfilms, korte films en documentaires aan.
 • Cineville heeft iets soortgelijks gedaan. Op Vitamine Cineville kan je gratis online échte Cineville-films bekijken. Ze organiseren ook live viewing parties bij sommige films zodat je net in hetzelfde huis hoeft te zijn om dezelfde film tegelijkertijd te kunnen kijken!
 • Kijk op Open Culture als je houdt van oudere films. Hier vindt je een gratis aanbod van 1150 oude Westerns, film noir, Horror en Hitchcock, documentaires, animatie en meer!
 • Als documentaires helemaal jouw ding zijn, neem dan eens een kijkje op International Documentary Filmfestival Amsterdam. IDFA is elk jaar en biedt nu zo’n 300 documentaires gratis aan. Je kan struinen door de database op basis van land, festivaleditie, lengte en onderwerp.
 • Heb je een abonnement bij Ziggo of KPN? Kijk dan hier eens, want die bieden nu een gratis premium filmkanaal aan!

5. Geniet van dieren op beeld

Laten we eerlijk zijn. Het internet is gemaakt voor kattenfilmpjes. Diep van binnen weten we dat allemaal, maar gelukkig zijn er ook mensen die aandacht besteden aan het filmen van andere dieren. Zeker in het lijstje vermaak in tijden van COVID-19 konden die dan ook niet ontbreken:

 • Steenuil, zeearend, merels, ooienvaren of koolmezen? Het leuke aan Beleef de Lente is dat je niet hoeft te kiezen. Van verschillende nesten zijn live-streams te bekijken op deze website die opgezet is door Vogelbescherming Nederland.
 • Kijk hier voor een lijst van twaalf live-streams van verschillende dieren van over de hele wereld.

6. Ga lekker lezen

Lekker in je eentje lezen in een boek. De wereld rondreizen zonder je te verplaatsen. Misschien hou je ervan om verhalen na te bespreken. Wie weet heb je wat aanmoediging van anderen nodig. Voor wie van lezen houdt is er onder andere het volgende te vinden:

 • Op het Instagram account van Online Disability March kan je meedoen met de leesclub die opgericht is door Feminist Against Ableism. Om de avond tussen zeven en acht uur kan je daar samen, als in tegelijkertijd, met andere jongeren met een aandoening lezen. Het gaat er niet om dat iedereen hetzelfde boek leest of luistert, het gaat erom dat deelnemers elkaar op deze manier kunnen stimuleren te lezen. De enige regel is dat het niet over covid19 mag gaan.
 • Wil je liever bij een leesclub waarbij de deelnemers hetzelfde boek lezen en nabespreken? Kijk dan eens op Hebban
 • Liever audioboeken? De Online Bibliotheek heeft nu ook voor mensen die geen lid zijn audioboeken aangeboden!
 • Ben je meer van de Engelstalige audioboeken? Haal je hart op bij LibriVox. Het leuke aan LibriVox is dat het opgezet is door vrijwilligers. Het zijn ook de vrijwilligers die de boeken of teksten hebben voorgelezen.

7. Online cultuur snuiven, ideaal vermaak voor thuis

Urenlang in de rij staan. Het gebouw niet inkomen of de trap niet op. Je heb daar geen last van als je de onderstaande musea bezoekt via hun virtuele toers of online in hun collectie duikt.

 • Het Rijksmuseum biedt via Rijksstudio toegang tot 700.000 objecten uit hun collectie! Deze kun je gratis downloaden in hoge resolutie!
 • Bekijk hier welke twaalf musea in andere delen van de wereld hun deuren hebben opengegooid door een virtuele toer aan te bieden!
 • Kijk om te lachen én om inspiratie op te doen voor je eigen creatie eens op de Instagram van Tussen Kunst en Quarentaine. Hier kun je zelf een kunstwerk naspelen en insturen. Kies een kunstwerk, pak 3 attributen en ga ervoor!

Vermaak voor thuis tijdens de coronacrisis

Je kunt natuurlijk ook altijd nog lekker creatief bezig zijn, een nieuwe hobby oppakken, je moestuin plantjes klaarmaken voor de lente, spelletjes spelen, videobellen met vrienden of klusjes in huis oppakken. Veel jongeren met een chronische aandoening hebben al ervaring met vermaak in huis en is het niets nieuws om thuis ‘opgesloten’ te zitten.

Toch is het niet verkeerd om vaker stil te zijn bij manieren hoe je dit voor jezelf zo leuk mogelijk kunt maken. Hopelijk helpen bovenstaande tips je daarbij. Je kunt niet altijd iets doen aan de situatie waar je in zit, maar het is aan jou om het zo fijn mogelijk te maken.

Weet jij wat aan dit lijstje voor vermaak voor thuis in tijden van COVID-19 ontbreekt? Laat het ons weten in de reacties!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content