Online fysiotherapie: In gesprek met fysiotherapeute & cliënten

Waar wil je over lezen?

Online fysiotherapie: In gesprek met fysiotherapeute & cliënten

online fysiotherapie

Door de coronacrisis is het volgen van fysiotherapie niet meer mogelijk en dat terwijl dit voor velen met een chronische aandoening erg belangrijk is. Toch stopt het niet helemaal, online is namelijk een heleboel mogelijk, gelukkig. We vroegen een fysiotherapeute om uitleg te geven hoe online fysiotherapie nu in z’n werk gaat. Omdat we het verhaal graag van twee kanten belichten hebben we ook iemand gevraagd die al 10 jaar wekelijks fysiotherapie heeft en waarvoor het nu weg valt. Ook in onze community vroegen we aan jongeren hoe ze dit ervaren.

Online fysiotherapie: In gesprek met fysiotherapeute & cliënten

Ise is vaker aan het woord geweest op ECJP; ze deelde eerder al haar ervaringsverhaal, haar manier van ondernemen met een chronische aandoening en vandaag vroegen we naar haar werk als fysiotherapeute.

Want ja, hoe gaat dat nu in z’n werk nu je geen mensen meer mag aanraken en afstand moet houden van elkaar? Ise deelt er meer over.

Ise: Mijn werk leek volledig in te storten

“Toen een aantal weken geleden fysiotherapie niet meer mocht vanwege de coronamaatregelen – alleen in uitzonderlijke gevallen, onder strikte omstandigheden – leek mijn werk volledig in te storten. Als je iemand niet meer aan kan raken of kunt zien tijdens het uitvoeren van een oefening, wat kan je als fysiotherapeut dan nog betekenen?

Bij TotalFysio, de organisatie waar ik voor werk, hebben we gelukkig snel geschakeld. Via een online programma kunnen we beeldbellen met onze cliënten en zo documenten delen en oefenschema’s maken. 

In eerste instantie viel een groot aantal van mijn afspraken weg. Mensen zagen de waarde van een online consult niet en ‘spaarden’ liever de behandelingen op voor als we weer open kunnen. 

Gaandeweg werd bekend dat deze periode nog veel langer gaat duren, en dat uitstellen niet altijd een optie is. Ook komen er vaak (andere) klachten bij nu mensen veel thuiswerken en minder goede middelen hebben. Met een stuk minder beweging en wellicht niet of anders sporten is het niet gek dat klachten zelfs versterkt worden.

In deze periode is fysiotherapie voor sommigen dus juist extra belangrijk. Voor iemand met chronische klachten kan ik het me ook goed voorstellen. Je hele ritme is anders en dat blijft vaak een lastig punt, daar heb ik zelf bijvoorbeeld ook veel last van. 

Het brengt ook wel wat voordelen met zich mee

De meerwaarde van een online consult is daarom zoveel groter dan gedacht. De periode van sociale afstand is gewoon te lang om een consult uit te stellen, maar daarnaast blijkt online ook nog eens voordelen te hebben. Jij hoeft niet te reizen naar de praktijk en spaart energie en kosten, en wij kunnen bij je thuis meekijken en daardoor nog gerichter advies geven. 

Voor mijzelf is deze periode heel waardevol om te groeien als therapeut.

Vanuit de opleiding heb ik geleerd om te handelen gebaseerd op het verhaal van de persoon (rond de 30%) en de testen die ik doe (de andere 70%). Nu het grootste gedeelte wegvalt wil dat zeggen dat je veel beter op het verhaal van de persoon focust. 

Ons vak is niet alleen maar masseren, oefeningen geven en gewrichten soepeler maken. Het is ook coachen en mensen weer de eigen regie over het lichaam terug laten krijgen. En dat kan dus prima online. Of misschien juist nog wel beter, omdat wij therapeuten nu noodgedwongen alleen onze coachingsvaardigheden kunnen gebruiken. 

Wil je meer informatie of ook een online consult plannen? Stuur gerust een mailtje naar: ise@totalfysio.nl.”

online fysiotherapie

Hoe wordt online fysiotherapie ervaren door cliënten?

Zoals je kunt lezen is het voor Ise niet perse negatief wat er nu gebeurt. Het laat juist zien dat er meer mogelijkheden zijn dan je ooit kunt verwachten en dat het ook interessante dingen met zich mee kan brengen. Zoals het feit dat ze nu anders naar haar cliënten kijkt.

Maar hoe ervaart iemand dit die nu fysiotherapie nodig heeft maar het niet kan krijgen? Hiervoor vroegen we Fenna, ook zij is vaker op ECJP aan het woord geweest. Ze deelde onder andere haar ervaringsverhaal en haar ervaring met ondernemen met een chronische aandoening.

Vandaag deelt Fenna haar ervaring met online fysiotherapie.

Voor de duidelijkheid: Fenna is géén cliënt van Ise.

Fenna: Langste keer dat ik zonder fysio zat was twee weken

“Voordat er maatregelingen kwamen rondom contactberoepen en het coronavirus had ik elke week minstens één keer fysiotherapie en soms twee keer. Dit doe ik al ongeveer 10 jaar, sinds mijn scoliose is verergerd (ik heb drie krommingen in mijn ruggenwervel) en daarvoor een brace ging dragen. Ik ga naar de fysio omdat ik chronische rugklachten heb en mijn lichaam zelf niet de spieren los kan maken. Dit komt omdat de kromming in mijn rug op sommige plekken meer spanning zet en de fysio masseert die plekken los.

Langste keer dat ik zonder fysio zat is wanneer ik twee weken op vakantie ga. Nu ben ik al vijf weken niet meer naar de fysio geweest. Dit is dan ook de grootste verandering die ik ervaar. 

Ik heb nog wel contact met mijn fysiotherapeute, ze belt me één keer in de week om te vragen hoe het gaat en om tips en adviezen te geven. Daarnaast stuur ik haar soms ook een WhatsApp berichtje om het een en aantal te vragen als ik ergens meer pijn ervaar en hoe ik dan voor verlichting kan zorgen.

Ik ben nog bewuster van mijn houding en wat ik doe

Best wel veel pak ik nu anders aan. Ik ben op de eerste plaats nog bewuster van mijn houding en dingen die ik doe. Alles wat ik kan en waar ik aan denk, doe ik nu. Dit is bijvoorbeeld niet te lang achter mijn bureau zitten, ik heb mijn laptop al op ooghoogte staan en ik zit in een juiste houding, maar soms zat ik wel eens te lang achter elkaar, dat doe ik nu niet meer.

Ook de oefeningen die ik al had voor mijn rug, deed ik al dagelijks, maar nu doe ik die vaker om mijn rug te trainen, in plaats van 10×3 nu 15×3. Ook deed ik al één keer in de week yogaoefening, dat doe ik nu twee keer in de week. Allemaal om mijn rug sterker te maken en te houden zodat mijn rug meer aan kan en mijn nek minder hoeft op te vangen.

Wanneer mijn nek te veel ‘moet’ krijg ik hoofdpijn. Ook ga ik wat sneller liggen, zodat mijn nek goed kan ontspannen en wandel ik zodat mijn rug kan ontspannen.

Daarnaast pak ik ook net iets sneller een pijnstiller. Voorheen zat ik die pijn weleens uit, want ja, ‘ik kan morgen naar de fysio en dat is alles weer los en soepel’, maar nu is mijn prioriteit om geen spanning op te bouwen in mijn lichaam en als ik de pijn wel toelaat ga ik spieren aanspannen die mijn lichaam zonder fysio niet loskrijgt.

En om mijn nek zo soepel mogelijk te houden die ik ook door de week regelmatig een aantal rek en strekoefeningen voor mijn nek. Dit doe ik allemaal wel in overleg met mijn fysiotherapeute. Maar het is ondertussen een hele lijst geworden waar ik constant bewust mee bezig ben. Ik moet wel mijn uiterste best doen en dit betekent niet dat ik geen pijn ervaar. Maar ik mag wel hopen dat deze inspanningen ervoor zorgen dat de pijn niet zo hevig is dan als ik het niet doe. 

Voor- & nadelen van online fysiotherapie

Nadeel is dat ik er 24/7 mee bezig moet zijn en dat kost energie. Voordeel is wel dat ik ervaar hoe mijn lichaam reageert op geen fysio. Ik heb het er weleens over gehad met mijn fysiotherapeute om de behandelingen af te bouwen in de zomervakanties, omdat ik dan minder achter mijn laptop zit en ik dat wel ervaar als meest belastend voor mijn lichaam.

Maar nu word ik gedwongen om niet naar de fysio te gaan en ervaar ik hoe het is om tijdens werkweken geen fysio te hebben. En dat heeft veel voor- en een nadelen. Ik zal wel heel blij zijn als ik weer mag, zodat spieren écht weer los en soepel zijn en ik mijn lichaam kan ontspannen.” 

online fysiotherapie

Online fysiotherapie: Hoe ervaren andere jongeren dit?

Ook in de community heb ik gevraagd hoe de jongeren die doorgaans regelmatig fysiotherapie hebben, het ervaren dat dit nu online of telefonisch is. Dit vinden zij ervan:

Ik ben bang dat het niet goed werkt

“Mij is online fysiotherapie aangeboden, maar ik heb er voor gekozen dit niet te doen, omdat ik bang ben dat het niet goed werkt en het dan wel van m’n vergoeding af gaat voor de rest van het jaar. Nu ga ik gewoon door met m’n oefeningen die ik heb en eventueel verzwaar/verleng ik de oefeningen langzaam. Alles binnen de mogelijkheden van m’n handen (ik heb handfysiotherapie).”

Je kunt stijfheid voorkomen en even een praatje maken

“Ik heb vanochtend een consult gehad met de PhysiApp videobel dinges. Het kan ook via de pc. Nadeel is dat het beeld is nogal ver weg is. De audio werkte niet dus ik moest met een tweede telefoon ernaast op de speaker praten. Het is best irritant dat een behandelaar jou niet kan aanraken. Het was dit of niks. Ik heb er lang over getwijfeld om het te doen. Voordeel is wel dat je stijfheid voorkomt en even een praatje kunt maken en dingen kunt aanwijzen. Toch zie ik het niet als een goede vervanger. Ik heb zeker wel contact via mail en telefoon als er wat is.

Ik pak nu niks anders aan want zit de hele dag binnen. Daardoor gaat alles nog vaster zitten. De fysiotherapeut heeft mij aangespoord om toch kleine blokjes te gaan lopen en met mijn armen te zwaaien. Alleen als ik het echt niet aandurf moet ik het niet doen zei hij.”

Net dat stukje feedback wat je niet hebt als je alleen bent

“Heb al verschillende videocalls gehad met de fysio. Samen oefenen. Ik krijg dan net dat stukje feedback wat je niet hebt als je alleen bent. Zoom, Microsoft teams, Skype en Whatsapp. De laatste werkt het vaakst het best.”

Online fysiotherapie: verdeelde meningen

Ook al kun je nu niet langs bij je fysiotherapeut, het is wel mogelijk om – bijvoorbeeld via videobellen – met elkaar in contact te blijven. Zoals fysiotherapeute Ise vertelt dacht ze eerst dat haar werk volledig in zou storten, toch viel dit achteraf mee. Uit de praktijk is gebleken dat er toch wel meer mogelijkheden zijn en dat het in sommige vlakken zelfs voordelen met zich meebrengt.

Voor mensen die regelmatig naar de fysiotherapeut gaan is deze verandering erg wisselend; het heeft wel voordelen, maar voor sommige ook nadelen.

Toch is er denk ik één ding waar vrijwel iedereen het over eens is: we mogen dankbaar zijn dat we in een tijdperk leven waar het mogelijk is om contact te houden via internet en we met elkaar kunnen beeldbellen waardoor fysiotherapie gelukkig niet helemaal onmogelijk wordt.

Graag in contact komen met ervaringsdeskundige, personal trainer én fysiotherapeute Ise? Stuur haar dan een mailtje of neem een kijkje op haar website Fibromyalgieenfit.nl.

Heb jij nu online fysiotherapie? Hoe ervaar jij dit? We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content