Hoe weet ik of ondernemen met een aandoening iets voor mij is?

Waar wil je over lezen?

Hoe weet ik of ondernemen met een aandoening iets voor mij is?

ondernemen chronische aandoening iets voor mij

Ondernemen met een chronische aandoening klinkt als de perfecte uitkomst, maar hoe weet je of het bij je past? Het is natuurlijk zo dat je pas écht ervaart of ondernemen iets is wat bij je past als je het gaat proberen, maar dat wil niet zeggen dat je vooraf al wat research kunt doen. We geven graag wat tips zodat jij kunt ontdekken of ondernemen met een aandoening iets voor jou is.

Hoe weet ik of ondernemen met een aandoening iets voor mij is?

Steeds meer jongeren starten hun eigen bedrijf en gaan als zelfstandige aan het werk. Als je een chronische aandoening hebt lijkt dit een perfecte uitkomst, maar het moet natuurlijk wel bij je passen.

Ondernemen is namelijk toch wel een vak apart en het past lang niet bij iedereen. We delen daarom graag meer informatie over hoe je weet of ondernemen met een chronische aandoening ook echt iets voor je is.

Kun je kennis van je studie gebruiken voor een eenmanszaak?

Het kan zijn dat je een studie gevolgd hebt die je heel leuk vind, maar dat werken voor een baas in die richting niet haalbaar is. Als dit het geval is, kun je gaan onderzoeken of je jouw kennis kunt gebruiken in je eigen bedrijf.

In de ervaringsverhalen over ondernemen van 4 jongeren geeft Christel aan dat ze afgestudeerd is als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Ze werkt nu alsnog in deze sector maar dan op zzp basis zodat ze alles zelf kan inplannen en dus niet afhankelijk is van een werkgever die de roosters maakt. Ze maakt dus alsnog gebruik van haar expertise, maar dan op zelfstandige basis.

Kun je jouw ervaringsdeskundigheid inzetten?

In dezelfde blog als die we hierboven noemde, delen Ise, Fenna en Nathalie dat ze vanuit hun ervaringsdeskundigheid zijn gestart met een onderneming.

Ise heeft fibromyalgie en begon met het delen van informatie over sporten in combinatie met fibromyalgie op Fibromyalgieenfit.nl. Uiteindelijk is ze afgestudeerd als fysiotherapeut en zet ze haar kennis in als personal trainer om anderen te helpen.

Fenna schrijft op Houhetluchtig.nl hoe ze omgaat met haar eigen aandoeningen en hoe ze toch probeert om positief te leven.

Nathalie deelt op Fibromyalgieblog.nl hoe ze positief door het leven gaat met fibromyalgie. Ze heeft een kennisbank met alle praktische informatie over dit ziektebeeld, deelt persoonlijke blogs over positief leven met fibromyalgie en heeft eBooks geschreven om haar kennis te delen.

Zo zijn er nog wel meer jongeren die vanuit hun eigen ervaring een onderneming gestart zijn. Het is een prettige manier om via deze weg anderen te informeren. 

Welk probleem kun jij oplossen?

Als je een eigen bedrijf hebt zul je diensten gaan aanbieden om ook daadwerkelijk geld te verdienen met je onderneming. De vraag die je moet kunnen beantwoorden is dus: “Welk probleem kun jij oplossen?” Als je dat helder hebt, weet je dus in principe ook wat je kunt aanbieden om mensen ondersteuning te bieden.

Ook kun je nadenken over “welk product kan ik aanbieden?”. Dit kunnen fysieke producten zijn, maar ook digitale producten.

ondernemen chronische aandoening iets voor mij

Je weet het pas echt als je het gaat ervaren

Of ondernemen écht iets voor je is, dat is eigenlijk een kwestie van uitproberen. Je zult niet de eerste zijn die start en uiteindelijk stopt omdat het toch niet past. Het is moeilijk om vooraf te bepalen of een eigen bedrijf bij je past. Hetzelfde geldt voor een baan; ook daar ervaar je pas of het echt iets voor je is als je er mee gaat starten.

Daarnaast komen er nog praktische zaken bij kijken zoals:

  • Heb je voldoende tijd en energie om te besteden aan je onderneming?
  • Gaat het je lukken om knopen door te hakken?
  • Kun je voor jezelf opkomen als dat nodig is?
  • Durf je bij vreemde (opdrachtgevers, klanten) je grenzen aan te geven?
  • Gaat het je lukken om ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten die niet bij je passen?
  • Ondernemen is een fijne manier van werken, maar weet wel dat er net wat meer bij komt

Ondernemen is een fijne manier van werken, maar weet wel dat er net wat meer bij komt kijken dan wanneer je voor een werkgever werkt. In loondienst wordt je verteld wat je moet doen en kun je problemen of moeilijkheden doorschuiven naar je werkgever, bij een onderneming komt het allemaal op jou aan en zul jij alles moeten oplossen en regelen.

Als je met liefde en plezier voor je bedrijf werkt is dat te doen (niet altijd leuk, maar het is ‘part of the deal’) als ondernemen je zwaar valt zullen zulke zaken al snel te veel zijn.

Ga in gesprek met andere ondernemers

Om een goed beeld te creëren van ondernemen met een chronische aandoening kan het prettig zijn om voordat je start, met andere ondernemers in gesprek te gaan. Je kunt jongeren zelf benaderen, bijvoorbeeld via social media of een blog, of je doet een oproepje in een Facebook groep. Bijvoorbeeld de groep ‘Meisjes met een ambitie en beperking’. 

Bedenk vooraf wat je wilt weten en vraag degene die jou aanspreekt of hij of zij met jou in gesprek zou willen gaan over ondernemen met een beperking. Op deze manier kan de ander jou uitleggen hoe het in elkaar steekt, wat leuk is, wat minder leuk is en waar je rekening mee moet houden. Door zulke gesprekken (ik raad aan om met verschillende mensen in gesprek te gaan) kun je een reëel beeld vormen over wat een eigen bedrijf inhoudt en wat erbij komt kijken.

Zet voor jezelf alles op een rijtje en bekijk aan de hand daarvan of je wel of niet gaat starten met een eigen onderneming.

“Het is moeilijk om vooraf te bepalen of een eigen bedrijf bij je past. Hetzelfde geldt voor een baan; ook daar ervaar je pas of het echt iets voor je is als je er mee gaat starten.”

Lees je in 

Naast het contact zoeken met andere chronisch zieke ondernemers is het raadzaam om vooraf al het een en ander uit te zoeken over het hebben van een eigen bedrijf zodat je weet waar je aantoe bent.

Op de website van de KvK is veel informatie te vinden, maar je kunt ook je vraag bij Google intypen – grote kans dat je het antwoord op jouw vraag wel zult vinden. Door je vooraf goed in te lezen zul je meer te weten komen over wat ondernemen precies inhoudt, wat de regels zijn, waar je rekening mee moet houden en hoe het in z’n werk gaat.

Zoek een business coach

Het kan prettig zijn om een coach te zoeken voordat je of als je begint, dit is echter niet noodzakelijk. Het kan je helpen om duidelijkheid te creëren over wat jij met je bedrijf wilt doen en welke kant je op wilt. Daarnaast heb je op deze manier een stok achter de deur en iemand die met jou meekijkt wat erg prettig kan zijn.

Een business coach heeft ervaring met het opzetten en runnen van een bedrijf en weet dus goed wat je beter wel of niet kunt doen.

Tips over ondernemen met een chronische aandoening

Of ondernemen iets voor jou is, is een kwestie van ervaren. Bovenstaande informatie en tips kunnen voor jou duidelijk maken of het ook echt iets is wat bij jou past. Hieronder hebben we nog een aantal blogs geplaatst met meer uitleg en tips over ondernemen met een chronische aandoening. Wellicht heb je daar ook wat aan! 🙂

Heb jij nog vragen over ondernemen met een chronische aandoening? Laat het weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content