Hulp vragen: 5 redenen waarom dit een goede keuze is

Waar wil je over lezen?

Hulp vragen: 5 redenen waarom dit een goede keuze is

hulp vragen

Hulp vragen doen we allemaal wel eens, maar toch kan dit behoorlijk lastig zijn. Zeker wanneer je een chronische aandoening hebt, liever alles zelf wilt doen en niemand tot last wilt zijn. Toch is hulp vragen iets wat jou uiteindelijk verder gaat brengen. Samen kun je namelijk meer dan alleen! In dit artikel delen we 5 redenen waarom hulp vragen een goede keuze is.

Hulp vragen: 5 redenen waarom dit een goede keuze is

Hulp vragen: doe jij het regelmatig? Nee? Lees onderstaande redenen eens door, wellicht wordt het na het lezen van dit artikel makkelijker om juist wél hulp te vragen! Want wij zijn ervan overtuigd, dat dat een hele goede keuze is.

1. Je hoeft niet alles alleen te doen

Weetje, hoe fijn is het om je te realiseren dat je echt niet alles alleen hoeft te doen? Veel mensen hebben het gevoel dat ze wél alles alleen moeten doen. Niemand tot last willen zijn, bang om niet begrepen te worden of angst om iemand anders aan te spreken kan hierbij een rol spelen.
Wat je ook aan het doen bent: er is vrijwel altijd iemand in de buurt die een helpende hand kan bieden, profiteer hier van! Merk je dat het jou niet alleen lukt? Vraag iemand om je te helpen. Je hoeft niet alles alleen te doen!

2. Anderen vinden het vaak fijn om te mogen helpen

Hoe fijn vind jij het, als iemand jou vraagt om te helpen? Al is het maar om even die koffiekan te dragen, een pak koekjes van de bovenste rij pakken in de supermarkt of je broertje helpen met zijn huiswerk. Het feit dat iemand jou komt vragen om hulp en dat jij degene mag zijn waardoor iemand weer verder komt: dat is toch geweldig?
Vaak gaat het om iets simpels wat voor jou niet haalbaar is, terwijl het voor de ander een kleine moeite kan zijn! De volgende keer dat je hulp wilt vragen, realiseer je dan dat de ander het wellicht erg prettig vind jou te mogen helpen. Het is dus een win-win situatie: jij hebt gekregen wat je nodig had, en de ander heeft een voldaan gevoel omdat hij/zij hulp heeft kunnen bieden.

hulp vragen

3. Wat je moet doen wordt een stukje makkelijker

Eigenlijk stom toch, dat we alles alleen willen doen terwijl het zó veel makkelijker kan zijn als iemand even helpt. Misschien staat je ego een beetje in de weg: ‘He joh, dat kan je toch makkelijk zelf?! Kom op!’ of ben je bang dat de ander niet zit te wachten op jouw vraag. Probeer je daar overheen te zetten. Lukt het niet helemaal alleen? Maak het voor jezelf wat makkelijker en vraag iemand om hulp. Waarschijnlijk is het dan ook zo klaar!

4. Het is goed voor je

Hulp vragen is voor velen erg lastig; juist door dit wél te doen kun je groeien als persoon. Als je durft toe te geven dat je niet alles zelf kunt, en regelmatig hulp nodig hebt zorg je ook een stuk beter voor jezelf. Je bewaakt jouw grenzen en schakelt iemand anders in om je te helpen als dat nodig is. Top! Dit zijn hele belangrijke ontwikkelingen, zeker bij een ziekteproces.
Het ‘hulp accepteren’ is in veel gevallen moeilijk omdat het verdomd confronterend is om je te realiseren dat je iets niet zelf kunt doen (auwww, deuk in je ego 😉 ). Wanneer je op het punt komt dat je wél hulp vraagt, geeft dit aan dat je durft in te zien dat het nodig is, en dat dat oké is. Dit geeft veel rust en hierdoor zul je jezelf minder snel overbelasten. Je ervaart minder frustratie en misschien houd je zelfs nog wat energie over.

5. Het is een kracht

Durf het vragen om hulp te zien als een kracht: Het feit dat je weet waar je hulp bij nodig hebt en dat je je ego aan de kant schuift om een ander om hulp te vragen is veel waard. Het vragen om hulp is niet altijd makkelijk, maar door het wel te doen word je steeds sterker. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat hulp vragen stom is, en niemand je wilt helpen zul je gaan ervaren dat mensen vaak ‘ja’ zeggen als je hulp nodig hebt. Het is zo fijn om dingen samen te kunnen doen, om hulp te krijgen bij iets wat je niet alleen zou kunnen.
Zie hulp vragen niet meer als stom of zwak maar zie het als een kracht. Wanneer jij er anders naar kunt kijken, zal de negatieve lading die erachter zit ook minder worden. Hierdoor wordt het makkelijker en je zult minder weerstand ervaren.

“Het feit dat iemand jou komt vragen om hulp en dat jij degene mag zijn waardoor iemand weer verder komt: dat is toch geweldig?”

Hulp vragen: Oefenen maar!

Hoewel het alsnog ‘een ding’ kan zijn om hulp te vragen, hopen we absoluut dat dit artikel er aan bijdraagt dat het nét wat makkelijker voor je wordt. Het is een proces waarbij acceptatie van het feit dat je hulp nodig hebt heel belangrijk is. Om makkelijker te worden in het vragen van hulp kun je hier mee gaan oefenen. Hoe vaker je hulp vraagt, hoe makkelijker het wordt. Zeker wanneer je gaat ervaren dat mensen het toch best prettig vinden om je te mogen helpen.
Doe het samen, dat is zo veel makkelijker!

Lukt het jou om altijd hulp te vragen? Of doe je vaak nog dingen alleen? Laat het weten in een reactie!

 
P.S. Kun jij nou wel wat hulp gebruiken met praktische zaken omtrent een chronische aandoening? Denk aan: regelingen op werk of school, vergoedingen of de aanvraag van een uitkering, dan zijn wij er voor je. Je kunt ons gratis een WhatsApp berichtje sturen en wij helpen je verder naar de volgende stap.
We vinden het fijn om je te mogen helpen en zoeken graag dingen voor je uit!
 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content