Deze 7 soorten hulphonden zijn er en dit kunnen ze voor je betekenen

Waar wil je over lezen?

Deze 7 soorten hulphonden zijn er en dit kunnen ze voor je betekenen

hulphond

Als jongeren met een beperking weten we het maar al te goed; hulp vragen is moeilijk en vaak vervelend. Moeite hebben met alledaagse dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, kan enorm frustreren. Wist je dat een stukje zelfredzaamheid, een stukje onafhankelijkheid kan komen in de vorm van een hond? Een hulphond welteverstaan. De meest bekende is waarschijnlijk de blindengeleidehond. Er zijn echter nog veel meer soorten. Leer hier over de verschillende soorten die er zijn en wie weet blijk jij ook wel in aanmerking te komen voor een hulphond zonder dat je het wist!

Deze 7 soorten hulphonden zijn er en dit kunnen ze voor je betekenen

Honden kunnen in verschillende situaties hulp bieden voor mensen met fysieke of psychische klachten. In dit artikel lees je over 7 verschillende hulphonden, laten we zien wat ze voor je kunnen betekenen en geven we uitleg over hoe je aan een hulphond komt.

1. Blindengeleidehond

De stoep staat vaak vol fietsen, de weg is opengebroken vanwege werkzaamheden of er komt een nauwelijks hoorbare brommer op je afgereden. De blindengeleidehond helpt blinde en slechtziende mensen van A naar B te komen zonder hinder te ervaren van alle obstakels. Daardoor waarborgt hij de veiligheid van de baas en geeft de baas meer bewegingsvrijheid.

Een blindengeleidehond is een goed voorbeeld van dat een hulphond meer kan dan alleen een paar aangeleerde trucjes. Zoals de meeste hulphonden weet de blindengeleidehond dat zijn werk begint wanneer die zijn vestje (of hesje) om krijgt. De concentratie ligt volledig bij de baas en diens behoeften.

De hulphonden krijgen, in tegenstelling tot honden die slechts een huisdier zijn, aangeleerd dat ze commando’s ook mogen weigeren. Wil de baas bijvoorbeeld oversteken, maar komt er net een bus aan, dan weet de hond dat het commando geweigerd mag worden. De baas komt anders immers in gevaar.

Lees hier meer over de blindengeleidehond >>

2. ADL-hulphond

Een ADL-hulphond is een hond die ondersteuning biedt bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), zoals bijvoorbeeld:

 • Openen en sluiten van deuren
 • Wasgoed in en uit de wasmachine halen
 • Boodschappen pakken
 • Omdraaien in bed
 • Sokken en schoenen uit en aandoen

De ADL-hulphond kan je assisteren bij al deze handelingen. De hond komt eerst bij het baasje thuis om te kijken wat die nodig heeft in het dagelijks leven. Bij ADL-hulphonden is maatwerk namelijk erg belangrijk. Het ene baasje heeft immers meer hulp nodig met in en uit bed komen terwijl het andere baasje juist meer hulp nodig heeft met de was doen.

Continu om assistentie moeten vragen als je even je benen over elkaar wil doen of een knop in wil drukken kan isolerend werken. Als je situaties waarin je hulp nodig hebt niet opzoekt hoef je er immers ook niet om te vragen.

Een ADL-hulphond helpt mensen met weer de straat op te gaan en kan veel betekenen voor je eigenwaarde.

Lees hier meer over de ADL-hulphond >>

3. Signaalhond

Een signaalhond is er om dove of slechthorende mensen erop attent te maken dat er een geluid is (geweest). Denk hierbij aan:

 • De deurbel
 • De wekker
 • Het brandalarm
 • Iemand die je naam roept

Behalve sociaal en gehoorzaam moet het dier ook tegen onverwachte en drukke situaties kunnen. De signaalhond gaat doorgaans immers overal mee naartoe. Ze kunnen hun baasje zowel passief als actief te signaleren als er geluid te horen is.

Wanneer een passief gesignaleerd wordt kijkt de hond om zich geen naar waar het geluid vandaan komt. Geluid van voorbij vliegende vogels bijvoorbeeld. Hoe meer de baas leert over de lichaamstaal van een hond hoe bewuster de baas wordt van de omgeving door te kijken naar de hond.

Dit is het natuurlijke gedrag van de hond en niet aangeleerd. Actief signaleren is wel aangeleerd. De hond tikt de baas aan met de neus of een poot en wijst naar waar het geluid vandaan komt.

Lees hier meer over de signaalhond >>

4. Seizure- of epilepsiehond

De seizure hond of epilepsiehond kan mensen met epilepsie waarschuwen wanneer er een epileptische aanval dreigt. De epilepsiehond leert te letten op verhoogde hartslag in combinatie met adrenaline, spanningsopbouw én veranderende lichaamsgeur.

De hond, maar ook de baas, kunnen zo anticiperen op vallen of andere gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan als je overvallen wordt door een aanval. Door contact te maken of door medicatie te pakken maakt de hond de baas attent op dat er een aanval nabij is.

Ook hier is het belangrijk dat hond en baas goed op elkaar zijn afgestemd. De hond moet bepaald gedrag leren herkennen die de baas vertoont vlak voor een aanval komt. Het zijn zeer subtiele gedragingen waar de baas of de omgeving zich niet bewust van hoeft te zijn, maar die een hond wel oppikt.

Wanneer de epileptische aanval bezig is kan de hond helpen door de baas in een veilige zijligging te leggen. Als de baas vervolgens moeilijk uit de aanval komt likt de hond het gezicht en de hand van de baas om het wakker worden te stimuleren.

Lees hier meer over de epilepsiehond >>

5. Diabeteshulphond

Veel mensen die diabetes hebben voelen zelf niet wanneer ze in een hypo terechtkomen. Hypo betekent dat je glucosewaarden te laag zijn en dat kan een flinke impact hebben op je gestel. De signalen en symptomen hiervan niet herkennen heet hypo-unawareness. Dit kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Een hypo kan immers ook onopgemerkt voorkomen in de nacht. Onopgemerkt voor de mens, althans. De diabeteshulphond kan het wel merken. Wanneer een hypo plaatsvindt verandert de lichaamsgeur van de baas.

Net als de epilepsiehond kan de diabeteshulphond veranderende lichaamsgeuren snel oppakken en een signaal geven aan de baas. De hond kan vervolgens de medicijnen brengen.

Helaas is er nog geen vergoeding mogelijk voor deze hulphond, maar stichting KIBO is er hard mee bezig om dat te veranderen.

> (opens in a new tab)”>Lees hier meer over de diabeteshulphond >>

hulphonden

6. Psychische hulphond

De hulphond is er niet alleen voor mensen met fysieke beperkingen, maar ook voor mensen met:

 • Een angst- en/of paniekstoornis
 • Een eetstoornis
 • PTSS
 • Autisme

Mensen met met een angst- en/of paniekstoornis doen soms aan zelfbeschadiging. Een psychische hulphond leert angst herkennen en komt je opzoeken en legt bijvoorbeeld zijn kop op schoot. Zo voel je je minder alleen.

Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan dan springt de hond tegen je aan of komt op schoot waardoor je min of meer gedwongen wordt om aan de hond te zitten en dus niet aan jezelf of aan anderen.

Voor mensen met PTSS kan stressgedrag opkomen zonder dat ze het zelf doorkomen. Een psychische hulphond kan in zulke gevallen gedrag spiegelen. Wanneer je veel met je been trilt bijvoorbeeld. Op die manier maakt de hond je attent op je eigen gedrag. Wordt je geplaagd door nachtmerries; de hulphond is er om je wakker te maken.

Ook bij mensen met een eetstoornis speelt het spiegelen van gedrag een belangrijke rol voor de hulphond. De hond kan aangeleerd krijgen niet te eten wanneer jij niet eet bijvoorbeeld. Op die manier ga je je rot voelen en verantwoordelijk voor het welzijn van de hond. Zo neemt de hyperfocus op jezelf en je eigen eten een beetje af.

Voor mensen uit het autismespectrum kan een hulphond structuur, afleiding om overprikkeling te voorkomen en routines brengen. Ook groeit door de hulphond het verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen.

Dit zijn slechts voorbeelden voor alles wat psychische hulphonden kunnen betekenen. Ook hier geldt dat maatwerk belangrijk is dus de baas en de hond moeten samen op training.

Lees hier meer over de psychische hulphond >>

Lees hier meer over hulphonden speciaal voor jongeren met een eetstoornis >>

7. Therapiehond

De laatste hulphond is er een die niet mee naar huis gaat. De therapiehond wordt door steeds meer instellingen gebruikt. Vooral voor kinderen met kanker en in de ouderenzorg worden de therapiehonden steeds populairder.

Therapie krijgen is voor iedereen spannend, maar voor sommigen net wat meer dan voor anderen. Wanneer er een hond in de behandelkamer is gaat de aandacht vooral daarnaar en zo kan er een ontspannen sfeer ontstaan waardoor behandelen makkelijker gaat.

Zoals ze bij Stichting Contacthond zeggen stelt de “kwispelende therapeut” mensen tot rust waardoor ze zin hebben om aan de slag te gaan met therapie, waardoor de kans van het slagen van die therapie alleen maar groter wordt.

> (opens in a new tab)”>Lees hier alles over de therapiehond >>

Belangrijk om te weten

Voor ALLE hulphonden geldt: NOOIT zomaar aaien. Meestal staat er op het hesje van de hulphond dat aaien niet mag, de hond is immers aan het werk. Als jij de hond afleidt is de kans groot dat daarmee de baas in gevaar komt. Toch nauwelijks onderdrukbare knuffelbehoefte? Vraag aan de baas of het mag! 

Hieronder een korte video waarin uitgelegd wordt wat er kan gebeuren als je een hulphond wél ongevraagd aandacht geeft.

Hoe kom je aan een hulphond?

Hoe kan jij in aanmerking komen voor een hulphond? Allereerst is het verstandig om te kijken of je zorgverzekeraar tegemoet wil komen in de kosten die aan een hulphond verbonden zijn.

Als je er met je verzekering niet uitkomt is het verstandig om langs het WMO-loket van je gemeente te gaan. De WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is er om mensen te helpen zelfstandig thuis te blijven wonen. Via het WMO-loket zou je ook een vergoeding kunnen krijgen.

Als geld een probleem is kan het geen kwaad alsnog contact op te nemen met de stichting waar jij mee in zee wil om samen te kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Heb je nog vragen over een hulphond of de aanvraag daarvan en kom je via het internet niet verder? Neem gerust contact met ons op!

Heb jij een hulphond? Leuk als je jouw ervaring deelt in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content