Ondernemen met een chronische aandoening: Ervaring van 4 jongeren

Ondernemen met een chronische aandoening: Ervaring van 4 jongeren

Ondernemen chronische aandoening

Voor veel jongeren met een chronische aandoening is werken erg lastig. Een optie is dan om je eigen onderneming te starten zodat je kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt én je eigen tijd kunt indelen. Hoewel dit fantastisch klinkt, is het niet alleen maar leuk. Een aantal jongeren delen hun ervaring met ondernemen met een chronische aandoening om jou een reëel beeld te geven.

Ondernemen met een chronische aandoening: Ervaring van 4 jongeren

Een eigen onderneming: het klinkt super natuurlijk. Je kunt zelf je tijd indelen, je eigen klanten uitzoeken en je hoeft je niet te verantwoorden tegenover je werkgever als je weer eens niet kunt komen werken. Het klinkt allemaal heel mooi, maar is het ook echt allemaal zo leuk als het lijkt? Ik deel samen met 3 andere jongeren onze ervaring met ondernemen met een chronische aandoening.

Christel – Anders in begeleiden

Zo’n twee en een half jaar geleden ben ik als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg voor mezelf begonnen als ZZP’er.
Het grootste voordeel vind ik dat ik zelf kan bepalen hoeveel uren en bij welke instelling/ op welk adres is werk. Ik kan zelf bepalen of ik ja of nee zeg tegen een aangeboden dienst zonder dat ik verantwoordelijkheid af hoef te leggen. Aangezien ik endometriose heb en vooral tijdens mijn menstruatie en/of eisprong de klachten ervan ervaar kan ik aardig om die dagen heen plannen.

Ik zit bij een bemiddelingsbureau en ook daar kan ik zelf bepalen welke diensten ik aanklik om te werken. Ik kies nu voornamelijk voor korte (ochtend) diensten. Mocht ik moe zijn of pijn hebben kan ik die paar uur wel doorkomen. In de ochtend heb ik nog de meeste energie en dan kan ik als ik thuis ben weer rustig aan doen.

Als nadelen ervaar ik dat ik niet doorbetaald wordt als ik ziek ben. Ik heb geen ziektekostenverzekering afgesloten en zie daar door de prijs en voorwaarden ook geen voordelen in. Om dit te ondervangen zet ik zelf iedere maand een bedrag aan de kant voor het geval dat het minder gaat met mijn gezondheid.

Ik wil me zoveel mogelijk bezighouden met het werk op de werkvloer, de administratie en boekhouding besteed ik uit. Het werken via een bemiddelingsbureau bespaard je ook een hoop rompslomp omdat veel al via hen word geregeld.

Meer weten over Christel?

Social: Instagram
Ervaringsverhaal: Christel: Endometriose, PDS, afwijking enzym en zzp’er

Ise – Fit met Ise

Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat ik mijzelf heb ingeschreven bij de KvK. Op dat moment deed ik dat omdat ik een leuke functie tegen was gekomen en zij op freelance basis werkte. Ik had echt geen flauw idee waar ik aan begon en vond mezelf alles behalve een ondernemer. De manier waarop ik voor hen kon gaan werken leek me wel enorm leuk, waardoor ik gelukkig toch die stap heb durven maken!

Nu we twee jaar verder zijn en ik de mogelijkheid heb om volledig in loondienst te gaan werken, wil ik zelfs niet meer anders. Ik ben erachter gekomen dat het ondernemen niet alleen heel leuk is, maar ook best goed bij me past. Toen Nathalie me vroeg om mijn ervaring hiermee te delen heb ik dan ook meteen ‘ja’ gezegd. Ik ben enthousiast!

Het grootste voordeel aan het ondernemen is voor mij het bepalen van je eigen werktijden. Met het geven van Personal Training kom je al snel op ochtenden en avonden uit. Voor mij is dat prima, omdat ik zo tussendoor rust heb. Persoonlijk werk ik liever 6 dagen in de week en dan verdeeld over de dag een paar uur. Dit is voor iedereen natuurlijk anders, maar met een chronische aandoening is het wel erg fijn om dit zelf in de hand te hebben.

Gaat het even wat minder dan kan ik ook gewoon minder lessen inplannen. Fysiek heb ik dan meer rust. Natuurlijk is je inkomen dan ook minder, maar in theorie zou ik dat met het maken van extra schema’s of schrijven van blogs weer op kunnen vullen. Deze taakjes plan ik normaal gesproken in de middag als ik toch even rustig aan moet doen. Maar wanneer het niet gaat schuif ik deze ook makkelijk door naar een andere dag. 😉

Ondernemen heeft ook nadelen

Dat geeft ook meteen het grootste nadeel aan ondernemen: niet werken is geen inkomen en je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Afgelopen maandag had ik dit dilemma nog.. Ik was het weekend naar een festival geweest en voelde me daardoor alles behalve in staat om te gaan werken. Wanneer je in loondienst werkt is dit makkelijk opgelost; je meldt je ziek bij je werkgever en je krijgt uiteindelijk toch je salaris. Als ondernemer ga je meestal toch nog wat langer door met werken (ik geloof dat ik mij drie dagen heb ‘ziek gemeld’ in de afgelopen twee jaar) en wanneer je écht niet kunt werken is het lastig om je zaken toch door te laten gaan.

Zo kon ik afgelopen maandag ook geen vervanger vinden en heb ik mijn lessen naar de dag erop verplaatst. Ik voel me dan heel rot om af te moeten zeggen en laat de lessen op een ander moment doorgaan. Hierdoor krijg je uiteindelijk wel meer werkdruk in de dagen erna.

Je bent eigenlijk nooit ‘helemaal vrij’ van je werk, maar je kan in ruil daarvoor wel iets doen wat je helemaal geweldig vindt. Ook nog eens op de manier zoals jij het zelf wil.

Meer over Ise?

Website: Fibromyalgieenfit.nl
Social: Instagram, Facebook
Ervaringsverhaal: Ise: Fibromyalgie, studie tot fysiotherapeut én zzp’er

Fenna – Hou het luchtig en Studio Luchtig

Ik heb mijn eerste bedrijf Hou Het Luchtig in mei 2018 ingeschreven bij de kvk. Hou Het Luchtig is een blog waar ik schrijf over positief (leren) leven met een chronische ziekte. Toen ik steeds meer aanvragen kreeg voor samenwerkingen ben ik Hou Het Luchtig als onderneming gaan zien. Begin 2019 heb ik ook Studio Luchtig gelanceerd om mijn kennis met social media en online communicatie voor andere ondernemers beschikbaar te maken.

Mijn ouders zijn ondernemers, tot eind 2018 heb ik bij hun in de winkel gewerkt als bijbaan (naast mijn studie). Toen ik het zelfvertrouwen kreeg dat ik voor minder uur, meer geld kon verdienen met mijn kennis en ervaring ben ik mij gaan focussen op het ondernemen. De voordelen zijn dat ik geen rekening hoef te houden met standaard tijden en werkdagen, als ik mij zaterdag goed voel dan kan ik werken, extra of in plaats van een andere dag. Ook heb ik zo de mogelijkheid om tussen de middag te slapen of eerder op te houden wanneer mijn energie laag is. Op deze manier past mijn werk optimaal bij mijn gezondheid en mijn manier van leven.

De vrijheid die ondernemen je geeft je wel moet pakken. Je creëert toch een routine en dat is soms lastig om los te laten. Maar zonder die routine is een dag ‘spijbelen’ veel minder leuk. Ook besteed ik soms wat grote projecten uit, dan vraag ik vriendinnen die dezelfde studie doen of ze me willen helpen. Het eerst volgende is een boekhouder!

Meer weten over Fenna?

Website: Houhetluchtig.nl, Studioluchtig.nl
Social: Instagram, Facebook
Ervaringsverhaal: Fenna: Scoliose, longziekte, PSD, dyslectie en positief

Nathalie – Motivation Media

Ik ben afgestudeerd in de gehandicaptenzorg en kon bij mijn laatste stage plek aan het werk voor 21 uur per week. Een paar maanden later vroeg mijn vriend me of het me wat leek om te gaan bloggen over mijn leven met fibromyalgie – hij dacht wel dat daar potentie in zat. Na even twijfelen besloot ik het te doen en daar ontstond Fibromyalgieblog.nl.

September 2016 schreef ik me in bij de KvK en 2 maanden later kwam ik – na ruim één jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt te hebben – thuis te zitten met een burn-out en lukte het me niet om te re-integreren. Een half jaar later liep mijn contract af en – zoals verwacht – werd deze niet verlengd. Mijn keuze was óf om weer te gaan werken in de zorg óf volledig voor mijn eigen bedrijf te gaan. Ik koos voor dat laatste.

Het eerste jaar was niet veel meer dan klote. Ik moest vanuit een wankele situatie mijn bedrijf succesvol zien te maken om er voldoende mee te kunnen verdienen. Naast het bloggen op Fibromyalgieblog.nl schreef ik teksten voor andere websites en webshops én probeerde ik mijn eigen leven weer op de rails te krijgen. Gelukkig heb ik een flinke dosis doorzettingsvermogen en is het me gelukt om dit (met veel bloed zweet en tranen) bol te werken.

De vrijheid die ik zocht

Nu ben ik vooral onwijs blij met de keuze die ik gemaakt heb; ik kan werken vanuit huis, mijn eigen uren indelen en rust nemen als dat nodig is. Dit past beter bij me dan werken op vaste tijden voor iemand die vooral boos wordt als ik me alwéér ziek meldde.
Om het allemaal haalbaar te maken ligt mijn focus – naast mijn werk voor ECJP en andere klanten – nu voornamelijk op passieve inkomsten. Inkomstenbronnen die blijven stromen, ook als ik een dag met pijn op bed lig. Denk aan een eBook en affiliate marketing – dingen die waarde bieden voor mijn volgers maar waar voor mij maar één keer (veel) tijd en energie in zit.

Wat ik mijn tijd niet waard vind besteed ik uit: zoals boekhouding. Maar ook als er dingen gemaakt moeten worden zoals een banner, draag ik die taken graag over zodat ik mijn tijd kan besteden aan dingen waar ik goed in ben en die ik leuk vindt.
En het grootste voordeel: In het buitenland voel ik me stukken beter, en dankzij mijn internet onderneming kan ik samen met mijn vriend voor lange tijd naar Portugal waar we gewoon ons werk kunnen doorzetten (want ook hij heeft een internet onderneming). Dát is de vrijheid die ik zocht.

Meer weten over Nathalie?

Website: Fibromyalgieblog.nl
Social: Instagram, Facebook
Ervaringsverhaal: Nathalie: Fibromyalgie, burn-out, zzp’er en positief

Ondernemen met een chronische aandoening

Om dit artikel over ondernemen met een chronische aandoening niet langer te maken dan het is, laten we het voor nu bij de ervaringen. Binnenkort zullen we een praktisch artikel delen over ondernemen met een chronische aandoening en zaken bespreken als: waar heb je recht op? Waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de voor- en nadelen? En natuurlijk delen we handige tips.

Nog even verder lezen?

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content