10x Netflix documentaire over mentale en fysieke gezondheid

Waar wil je over lezen?

10x Netflix documentaire over mentale en fysieke gezondheid

netflix series gezondheid

Netflix is tegenwoordig onwijs populair en naast leuke en spannende films en series staan er ook erg leerzame documentaires over. Bijvoorbeeld over psychische en fysieke gezondheid. Hoewel deze documentaires vaak erg interessant zijn, kan het soms ook confronterend of lastig zijn om naar te kijken – juist omdat het zo herkenbaar is. Maar in de meeste gevallen valt er altijd wat van te leren. We delen 10 interessante en leerzame Netflix documentaires over gezondheid!

10x Netflix documentaire over mentale en fysieke gezondheid

Hoewel ik zelf wel wat Netflix documentaires over gezondheid gezien heb vroeg ik aan mijn lieve collega’s en aan jullie via Instagram en in de ECJP Community op Facebook: “Welke Netflix documentaires over gezondheid raad je aan?” De antwoorden heb ik uiteraard verwerkt in deze lijst, mocht je na het lezen alsnog een docu missen? Laat dan zeker even een reactie achter!

1. Diagnosis

Lisa Sanders schrijft al 15 jaar columns voor New York Times over patiënten met mysterieuze symptomen, maar ze wilde graag een stap verder. Met de serie Diagnosis wil ze via het internet alle kennis uit de hele wereld gebruiken voor antwoorden.


2. Heal (Erg populaire Netflix documentaire over gezondheid!)

Benieuwd wat jij zelf kunt doen om te helen of wat je psyche voor invloed heeft op ziekte en fysieke gezondheid? In Heal wordt door spirituele leiders, artsen en mensen met een chronische ziekte uitgelegd hoe het in elkaar steekt en wat psychisch en fysiek welbevinden met elkaar te maken heeft en hoe dicht het bij elkaar ligt.


3. Unrest

Een aangrijpende documentaire waarbij een doctoraatsstudente, die lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, zichzelf vastlegt in haar strijd tegen deze aandoening.


4. Five Foot Two

In de documentaire Five Foot Two wordt het leven van Lady Gaga in beeld gebracht, want hoewel ze altijd staat te shinen op het podium worsteld ze ondertussen met fibromyalgie. In deze documentaire word je meegenomen achter de schermen bij de release van een nieuwe album en de voorbereiding op haar Super Bowl optreden.


5. I am Maris

In deze documentaire wordt Maris Degener gevolgd en wordt in beeld gebracht hoe de helende kracht van yoga haar geholpen heeft in haar worsteling met anorexia en de weg naar zelfacceptatie.


6. Ask the Doctor

In deze serie van 12 afleveringen wordt iedere aflevering een ander ‘probleem’ onderzocht door artsen, bijvoorbeeld over slaap, allergieën, pijn en de darmen. De artsen delen hun expertise, ontrafelen medische fabels en testen de nieuwste behandelingsmethoden.


7. What the Health?

Deze serie is gericht op gezondheid maar nog meer op voeding. Het is een Amerikaanse documentaire en dat zie je er wel aan af. Er wordt voornamelijk gepleit voor een plantaardig dieet omdat dit gunstig zou zijn bij vrijwel alle ziektes en aandoeningen.


8. The Game Changers

Net zoals What the Health gaat ook The Game Changers voornamelijk over voeding. Een UFC vechter (Ultimate Fighting Championship) onderzoekt middels gesprekken met visionaire wetenschappers en topatleten wat het beste dieet is voor gezondheid én het prestatievermogen.


9. The Bleeding Edge

Er worden steeds opnieuw dingen bedacht om levens van zieke mensen te verbeteren, echter blijkt in The Bleeding Edge dat deze nieuwe hulpmiddelen soms meer schade aanrichten dan dat het goed doet. Zoals Netflix het zelf beschrijft: “Deze eyeopener onderzoekt de snel groeiende medische hulpmiddelen industrie en laat zien dat de drang tot innovatie kan leiden tot vreselijke gevolgen voor patiënten.” 


10. The Mind Explained

Een miniserie met 5 afleveringen waarin allerlei zaken die zich in de mind afspelen worden uitgelegd. De volgende onderwerpen worden besproken: geheugen, dromen, angst, mindfulness, psychedelica (geestverruimende middelen). Erg interessant als je meer wilt weten over hoe je mind werkt.

Netflix documentaire gezondheid

Hoewel het onwijs interessant kan zijn om documentaires over gezondheid te kijken op Netflix kan ik uit ervaring zeggen dat je soms beter voor een slechte comedy kunt kiezen waarbij je niet hoeft na te denken.

Ik heb namelijk ooit op een dag dat het niet echt goed met me ging, veel pijn had en erg emotioneel was de documentaire Unrest gekeken. Ik kan uit ervaring zeggen: doe dit niet. Je kunt zo’n docu beter bekijken als je goed in je vel zit en wel tegen een stootje kunt.

Het ding is namelijk – tenminste dat heb ik zo ervaren – dat het kijken naar andermans ellende niet echt bemoedigend is voor je eigen gemoedstoestand. Je kunt op dagen dat je niet lekker in je vel zit beter een serie kijken waarbij je niet hoeft na te denken en lekker kunt lachen. Dat is namelijk wél goed voor je gemoedstoestand.

Netflix documentaires over gezondheid zijn dus zeker een aanrader, maar ben je wel bewust in welke staat je het gaat kijken. Het is namelijk de bedoeling dat het je meer goed doet dan kwaad. Dus, heb je een slechte dag? Kies dan een leuke film of serie waarbij je hardop moet lachen en al je zorgen eventjes vergeet. Enjoy!

Welke documentaire ga jij kijken? En ken jij nog een Netflix documentaire over gezondheid die niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat even een reactie achter!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

2 reacties op “10x Netflix documentaire over mentale en fysieke gezondheid”

  1. Hele goede tips! Wat fijn ook dat je in het artikel advies geeft over wat je beter wel of niet kunt kijken op een slechte dag. Die fout heb ik zelf ook wel eens gemaakt en dat was inderdaad niet helpend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content