Indicatie banenafspraak: Wat is het precies en wat heb je er aan?

Waar wil je over lezen?

Indicatie banenafspraak: Wat is het precies en wat heb je er aan?

Indicatie banenafspraak

Het sociale domein stroomt over van begrippen en termen waarvan niet meteen duidelijk is wat er mee wordt bedoeld. Wij zoeken uit wat ze (voor ons) betekenen en wat we er eventueel aan hebben. Na artikelen over het doelgroepregister en de banenafspraak is het nu de beurt aan de verklaring: indicatie banenafspraak. 

Indicatie banenafspraak: Wat is het precies en wat heb je er aan?

Een ‘indicatie banenafspraak’ is een verklaring die je krijgt als je door ziekte of handicap niet het minimumloon kunt verdienen, met deze verklaring in de hand begeleidt de gemeente je naar het vinden van een geschikte baan.

Wanneer je het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) of de entree-opleiding doet of hebt gedaan kun je de verklaring zonder beoordeling krijgen.

Met de verklaring Indicatie Banenafspraak ben je beschermd door een no-risk polis, dit houdt voor je werkgever in dat hij een ziektewet-uitkering krijgt uitbetaald wanneer je uitvalt. Bij het gesprek met UWV waar bepaald wordt of je in aanmerking komt voor de verklaring, dit wordt door UWV de Beoordeling Arbeidsvermogen genoemd, bepaalt de arbeidsdeskundige ook of je gebruik mag maken van een jobcoach via UWV. 

Minimumloon 2020:

LeeftijdPer maandPer weekPer dag
21 jaar en ouder€ 1.653,60€ 381,60€ 76,32
20 jaar€ 1.322,90€ 305,30€ 61,06
19 jaar€ 992,15€ 228,95€ 45,79
18 jaar€ 826,80€ 190,80€ 38,16
17 jaar€ 653,15€ 150,75€ 30,15
16 jaar€ 570,50€ 131,65€ 26,33
15 jaar€ 496,10€ 114,50€ 22,90

Minimumloon 2020, bron: www.rijksoverheid.nl

Wanneer kom je in aanmerking voor de indicatie banenafspraak?

Om in aanmerking te komen voor de indicatie banenafspraak moet je voldoen aan de volgende criteria. 

  • Je kunt door ziekte of handicap niet het minimumloon verdienen (zie plaatje)
  • Vanaf het moment van de beoordeling duurt de ziekte of handicap nog minimaal 6 maanden
  • Er is geen leeftijdsgrens

No-risk polis uitgelegd

Een no-risk polis geldt voor jou als je in het doelgroepregister bent opgenomen, om verwarring te voorkomen: het krijgen van de verklaring indicatie banenafspraak zorgt er automatisch voor dat je bent opgenomen in het register.

Voor de werkgever is het nu minder risicovol om je aan te nemen want als je uitvalt dan betaalt UWV aan de werkgever een ziektewetuitkering die neerkomt op 70%-100% van het loon dat je verdiende. De no-risk polis heeft een maximumduur van 5 jaar met een mogelijkheid tot een verlenging van 5 jaar. Voor mensen met Wajong of voor mensen die Wajong hadden is de no-risk polis blijvend.

Voor de werkgever is nog een voordeel te benoemen die voor ons minder interessant is; Hij hoeft geen hogere premie te betalen als de werknemer een ziektewet- uitkering krijgt of in de WGA komt. 

Ondersteuning van een jobcoach 

Een jobcoach is iemand die ondersteuning biedt bij het zoeken en behouden van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of je hiervoor in aanmerking komt wordt bepaald door een arbeidsdeskundige tijdens het gesprek Beoordeling Arbeidsvermogen. Een jobcoach kan helpen bij het vinden van een baan en vervolgens begeleiden van de werkzaamheden daarbinnen. Wat kan een jobcoach voor jou doen?

  • Aanwezig zijn bij voorbesprekingen 
  • Helpen bij het inwerken
  • Je begeleiden op de werkvloer
  • Een persoonlijke handleiding voor je maken 

Lees meer over wat een jobcoach voor je kan doen >>

Beoordeling arbeidsvermogen

Net als voor het aanvragen van een Wajong en voor een indicatie beschut werk gebeurt het aanvragen van een indicatie banenafspraak tijdens een beoordeling arbeidsvermogen (hier vraag je een  beoordeling arbeidsvermogen aan:) . Over hoe het proces van de beoordeling arbeidsvermogen verloopt schreven we eerder al dit artikel.

Wat je moet doen om je goed voor te bereiden op een gesprek met UWV lees je hier. Het is goed om je vooraf te realiseren dat de aanvraag een poosje kan duren en dat veel mensen de tijd die het duurt beschrijven als een emotioneel zware periode, kijk of je iemand kan vinden die je bij wil staan tijdens de aanvraag. 

Heb je nog vragen over de indicatie banenafspraak? Stuur ons een gratis WhatsApp bericht, we kijken graag met je mee!

Heb jij ervaring met de indicatie banenafspraak? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content