Wajong 2015: Wanneer kun je het aanvragen en hoe doe je dat?

Waar wil je over lezen?

Wajong 2015: Wanneer kun je het aanvragen en hoe doe je dat?

wajong 2015

Wanneer je door je beperking of chronische aandoening helemaal niet denkt te kunnen werken, dan kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming vanuit de overheid. Dit artikel gaat over één van deze tegemoetkomingen: Wajong (2015).
Let op: In 2015 zijn de voorwaarden om aanspraak te maken op de Wajong behoorlijk aangescherpt. Zelf heb ik (Daan) de aanvraag twee keer doorlopen. in dit artikel zal ik informatie over de aanvraag en het proces aanvullen met mijn eigen ervaring.

Wajong 2015: Wanneer kun je het aanvragen en hoe doe je dat?

Wanneer heb je mogelijk recht op Wajong 2015?
Op UWV.nl staat het volgende over voorwaarden voor Wajong 2015:
Je kunt Wajong 2015 krijgen als je door je ziekte of handicap nu en in de toekomst geen mogelijkheden meer hebt om te werken. Dit noemt UWV duurzaam geen arbeidsvermogen.

Ook moet 1 van deze situaties voor jou gelden:

 • Je heeft op je 18e verjaardag een langdurige ziekte of handicap.
 • Je kreeg na je 18e verjaardag en vóór je 30e verjaardag een langdurige ziekte of handicap.
 • In het jaar voordat je je ziekte of handicap kreeg, volgde je minimaal 6 maanden een opleiding.

Daarnaast moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je woont in Nederland.
 • Je volgt op dit moment geen studie of opleiding waarvoor u studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren ontvangt.

Wajong 2015 aanvragen

Om erachter te komen of je aanspraak maakt op Wajong (2015) maak je een afspraak bij UWV voor een beoordeling arbeidsvermogen. Voordat je dit proces in gaat is het verstandig om verklaringen van je specialisten te verzamelen. De verklaringen zijn een onderbouwing van de aanvraag, idealiter vertellen de verklaringen jouw verhaal en hoef je zelf alleen maar aan te vullen. Een verklaring aanvragen doe je als volgt:

 1. Neem contact op met professionals die jouw gezondheidssituatie kennen. Dat kan van stagebegeleider tot medisch specialist(en) zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan je contactpersonen op school of werk.
 2. Vertel vervolgens duidelijk aan deze persoon wat er in jouw verklaring moet komen te staan. Verplaats je in de arbeidsdeskundige. Waar ben je mee gediagnosticeerd? Wat heeft dat voor effect op je arbeidsvermogen?

Denk je aanspraak te kunnen maken op Wajong-uitkering? Vul dan hier: www.uwv.nl/arbeidsvermogen het aanvraagformulier in.
Een organisatie die je eventueel kan helpen bij het aanvragen van een tegemoetkoming is Stichting MEE.

Gesprek met de verzekeringsarts

Na aanmelding bij UWV word je uitgenodigd voor een gesprek (beoordeling arbeidsvermogen) met een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts, deze bepaalt vervolgens of je in aanmerking komt voor Wajong. Dit wordt bepaald door te kijken naar jouw ‘arbeidsvermogen’. Als je wél arbeidsvermogen hebt dan kom je niet in aanmerking voor de Wajong 2015.
De arts zal het gesprek openen door te vragen om een ‘gewone dag’ uit je leven te beschrijven. Aan de hand van jouw verhaal stelt hij/zij vragen om te bepalen of je arbeidsvermogen hebt. Maximaal 14 weken na de aanvraag ontvang je per brief de uitkomst van de beoordeling arbeidsvermogen.
Ik zocht uit wat arbeidsvermogen precies is.

Je hebt arbeidsvermogen als…

 • Je een taak binnen een organisatie, al is het een kleine taak, kunt uitvoeren (en)
 • Je je aan afspraken kunt houden (en)
 • Je 1 uur je aandacht bij een taak kunt houden (zonder dat je hier begeleiding bij nodig hebt.)(en)
 • Je minstens vier uur per dag kunt werken

>> Bekijk de criteria op UWV.nl
>> Lees meer over de criteria in detail
De criteria zijn erg streng en het is dan ook niet vreemd dat vanaf 2015 relatief veel minder mensen een Wajong uitkering toegewezen hebben gekregen. En zelfs jongeren die wel degelijk recht hebben op een Wajong kregen deze niet, lees bijvoorbeeld eens dit artikel in Trouw.
Een fragment uit mijn eerste gesprek bij UWV

Verzekeringsarts: “Dus je doet de afwas nadat je hebt gekookt?”

Ik: “Ja, dat klopt”

Verzekeringsarts: “Ok, nou dan heb je dus al arbeidsvermogen.”

Tips voor de aanvraag van een Wajong 2015

Wil jij een Wajong 2015 gaan aanvragen? Onderstaande tips kunnen je helpen om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Doe het niet alleen

 • Vier oren horen meer dan twee, je kunt de arts vragen of hij/zij bezwaar heeft dat je het gesprek opneemt, zo kun je het altijd op je gemak terugluisteren.
 • UWV is zakelijk, dus zorg dat jij en/of degene die meekomt zakelijk is ingesteld.
 • Een advocaat kan je helpen bij de aanvraag, een bezoek aan het juridisch loket is dus geen overbodige luxe, dit kan ook via de telefoon.

2. Bereid je goed voor

 • Inlezen over Wajong kan op de website van de rijksoverheid.
 • Zorg dat je verklaringen hebt van al je specialisten, idealiter zijn die verklaringen directe ondersteuning voor het verhaal wat je vertelt wanneer zij vragen om een normale dag te beschrijven. Ik had mijn neuroloog bijvoorbeeld gevraagd of hij in zijn verklaring kon uitleggen wat vermoeidheid voor gevolgen kan hebben.
 • Doe je niet beter voor dan dat je bent. In je eigen leven ben je misschien gewend om je beter voor te doen dan dat het in werkelijkheid met je gaat, bij het UWV gaan ze ervan uit dat je je slechter voordoet dan je bent. Het gaat het UWV niet om wat je wél kan maar om wat je niet kan, wees dus realistisch en niet al te optimistisch over wat je op een dag zou kunnen doen.

Wat als je aanvraag is afgewezen?

Op het moment dat UWV heeft bepaald dat je arbeidsvermogen hebt en dus geen aanspraak maakt op Wajong dan heb je een paar mogelijkheden:

 • In bezwaar gaan, als je het niet eens bent met de beoordeling en vindt dat er nog eens naar jouw situatie gekeken moet worden kun je in bezwaar gaan. Het is belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht, als je te lang wacht kan het namelijk niet meer. In bezwaar gaan kan hier, vervolgens kun je ook nog beroep aantekenen tegen het besluit op je bezwaar mocht dat nodig zijn. Lees meer over bezwaar indienen >>
 • Ga naar gemeente om mogelijkheden te bespreken, je kunt misschien hulp bij werk of inkomen krijgen vanuit de gemeente. Het is aan te raden om eerst een afspraak te maken bij de gemeente zodat je direct de juiste persoon te spreken krijgt.
 • Contact met organisaties die je kunnen helpen om werk te vinden, bekijk de blog: 9x Begeleiding met (zoeken naar) werk met een chronische aandoening >>

Bij mij is de aanvraag destijds afgewezen omdat ik niet voldeed aan de voorwaarden. Ik heb ms en ben daardoor chronisch vermoeid. Volgens de huidige criteria kom ik dan niet in aanmerking voor de Wajong. Omdat ik soms vier uur op een dag kan werken maakte het volgens UWV niet uit of ik dat meerdere dagen in de week kan doen.
Benieuwd hoe lang het ongeveer duurt als je een Wajong 2015 wilt aanvragen? In onderstaand figuur leggen we het uit:

Heb je zelf ervaring met de Wajong (2015) en zou je die met ons willen delen? Graag!
Jouw ervaring kan anderen helpen. Wat zou je nog willen weten over Wajong (2015)? Heb je nog top tips voor je lotgenoten?

Succes! En vergeet niet lief te zijn voor jezelf.
 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content