Het doelgroepregister als route naar een passende baan

Waar wil je over lezen?

Het doelgroepregister als route naar een passende baan

doelgroepregister

De doelgroepregister: velen zullen er wel van hebben gehoord, maar wat betekent het nou eigenlijk? Wat houdt dit register in en waar dient het voor? In deze blog lees je er meer over!

Wat is het doelgroepregister?

Het doelgroepregister is een landelijk register waarin mensen zijn opgenomen die vallen onder de Banenafspraak, met het register kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleren of aan de Banenafspraak wordt voldaan. Je wordt in het doelgroepregister opgenomen als je een indicatie banenafspraak hebt.

De Banenafspraak: In het sociaal akkoord van 2013 is vastgelegd dat de overheid en ‘de markt’ in 2026 125.000 extra banen beschikbaar moeten stellen voor mensen uit het doelgroepregister. In het doelgroepregister zijn  alle mensen opgenomen bij wie is vastgesteld dat zij verminderde arbeidscapaciteit hebben maar nog wel kunnen werken. Werkgevers (overheid & markt) kunnen het doelgroepregister inzien om nieuwe werknemers uit te selecteren. 

Hoe gaat het nu met de banenafspraak?

Nou dat is maar net hoe je ernaar kijkt. Ieder kwartaal publiceert UWV een rapport met daarin de cijfers over hoeveel mensen uit het doelgroepregister een baan hebben gevonden.

Het positieve aan de resultaten van het rapport is dat er in de afgelopen 5 jaar meer dan 44.000 nieuwe banen (doel eind 2019: 55.000 extra banen) zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, het negatieve is dat de overheid slechts iets meer dan 3000(!) (doel: 15.000) banen beschikbaar heeft gesteld, en dat in vijf jaar tijd.

Bedrijven zijn dus op de goede weg maar de overheid heeft de weg nog niet gevonden. Wij jongeren zijn natuurlijk slechts een klein deel van de doelgroep en dan kun je zelf wel nagaan dat er voor ons niet veel banen zijn bijgekomen sinds 2013.

Feit : de markt heeft halverwege het jaar het doel voor eind 2019 al meer dan 100% gehaald, de overheid heeft niet meer dan 22% van het doel gerealiseerd. 

Wat hebben wij aan het doelgroepregister?

Als je bent opgenomen in het doelgroepregister is de kans groter dat je werk vindt dat bij jou past. Naast de inschrijving in het register kun je dan eventueel ook gebruik maken van een jobcoach die je helpt met het zoeken naar een baan of die je begeleidt bij het uitvoeren ervan. Of je in aanmerking komt voor de vergoeding van een jobcoach wordt in het Indicatie Banenafspraak gesprek bepaald door de verzekeringsarts.

Een ander mogelijk voordeel van het opgenomen zijn in het register is de no-risk regeling. Dit betekent dat wanneer je uitvalt bij je baan UWV een ziektewet uitkering doorbetaald, hierdoor is het voor werkgevers aantrekkelijker om je aan te nemen.

Voordelen inschrijving doelgroepregister

  • No Risk regeling, werkgever hoeft zich geen (financiële) zorgen te maken als je uitvalt
  • Eventueel begeleiding door jobcoach

Inschrijven / Uitschrijven

Je kunt jezelf niet inschrijven in het doelgroepregister en je kunt jezelf ook niet uitschrijven uit het register. Om in het doelgroepregister te komen moet vastgesteld worden met een gesprek bij UWV (indicatie banenafspraak) of je verminderde arbeidscapaciteit hebt.

Als dit het geval is word je opgenomen in het register, aanvragen van een gesprek indicatie banenafspraak doe je via deze link.

Om te zien of en tot wanneer je staat ingeschreven in het register ga je naar www.MijnUWV.nl

Feit: Filmpje getiteld: Hoe vind ik een kandidaat uit het doelgroepregister van uwv is in 1 jaar tijd slechts 173 x(!) bekeken. Ik heb het 5x bekeken. 

Het doelgroepregister als route naar een baan

Wanneer je wel kunt werken maar niet in staat bent het minimumloon te verdienen dan kan ingeschreven staan in het doelgroepregister je helpen om een passende baan te vinden.

De no risk regeling is een fijne stok achter de deur en kan helpen bij het overtuigen van je nieuwe werkgever. Zo kun je eerlijk zijn en laten zien dat het risico dat je met je meedraagt is gedekt.

Daarnaast kan een jobcoach, als je daar recht op hebt, je helpen in het proces. In mijn onderzoek ben ik ook tot de conclusie gekomen dat het register niet bij iedereen even goed bekend is, het is daarom verstandig om zelf het initiatief te tonen richting een nieuwe werkgever.

En zoals eerder besproken moet de overheid de komende tijd veel banen beschikbaar gaan stellen voor mensen zoals wij. Wij houden het in de gaten.

Heb jij ervaring met het doelgroepregister? Het is helpend als je jouw ervaring achter laat in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content