Werken met een chronische aandoening, een jobcoach biedt uitkomst!

Waar wil je over lezen?

Werken met een chronische aandoening, een jobcoach biedt uitkomst!

Een jobcoach kan ondersteuning bieden wanneer je een (chronische) fysieke en/of lichamelijke aandoening hebt en jij je werk graag wilt behouden. Het gaat allemaal minder vanzelfsprekend als je niet volledig kunt meedraaien en dat is logisch, maar ook heel vervelend. Daarom zijn er meerdere manieren om hierin ondersteuning te krijgen; één daarvan is een job coach maar er zijn ook nog wat dingen die je zélf kunt doen. Je leest het allemaal in dit artikel.

Werken met een chronische aandoening, een job coach biedt uitkomst!

Er zijn verschillende hulpmiddelen en voorzieningen waar je gebruik van kunt maken als je een chronische aandoening hebt maar wel wil blijven werken.

Bij lichamelijke klachten kan het soms helpend zijn om aangepaste spullen te hebben; zoals orthopedische werkschoenen, vier-wielige werkstoelen met rem of voorzieningen voor de computer. Deze voorzieningen (meeneembare hulpmiddelen) kunnen worden aangevraagd bij het UWV. Wanneer het UWV dit goedkeurt ontvang je een brief met hoe je de voorziening gaat ontvangen. Het is belangrijk om niet zelf de spullen al aan te schaffen omdat het UWV met vaste leveranciers werkt.

Werk je op dit moment al met een voorziening (die niet door het UWV geregeld is)? Dan bestaat de kans dat je kunt worden opgenomen in het doelgroepregister. Hiervoor moet een Aanvraag Beoordeling werken met een voorziening worden aangevraagd.

Een job coach vanuit het UWV

Als je werk gevonden hebt kan een job coach ondersteuning bieden en je begeleiden op het werk. Dit is een van de voorzieningen (hulpmiddelen) die UWV biedt. Het is mogelijk om een interne of externe job coach te krijgen.

INTERNE JOB COACH: Dit kan een collega zijn die een training gevolgd heeft om als job coach te mogen werken. Dit wordt geregeld door je werkgever en kan hiervoor subsidie aanvragen.

EXTERNE JOB COACH: Is werkzaam voor een (door het UWV erkende) job coach organisatie. Wanneer je hier gebruik van wilt maken zul je dit bij het UWV moeten aanvragen, dit kan wanneer je aan de algemene voorwaarden voldoet en als je op dit moment werk hebt (dus niet zoekende bent). Acht weken na de aanvraag ontvang je een brief waar in staat of je recht hebt op een externe job coach of niet. Als je er recht op hebt, kun je minimaal 6 maanden op hulp rekenen en maximaal 3 jaar (tenzij er uitzonderingen zijn).

Wat kan een job coach voor mij doen?

  • Hij of zij zal aanwezig zijn bij voorbesprekingen
  • Je krijgt ondersteuning tijdens het inwerken
  • Je wordt begeleid op de werkvloer
  • Er wordt een persoonlijke handleiding voor je gemaakt

Soms wordt je zo overdonderd tijdens bepaalde gesprekken of nieuwe indrukken dat het al snel te veel wordt. Een job coach ondersteunt je hier in en kan voor jou opkomen tijdens gesprekken; je staat er niet alleen voor. Uiteraard is het de bedoeling dat je uiteindelijk zelf het werk kunt uitvoeren, maar je kunt altijd dingen voorleggen of bespreken met de job coach. Hij of zij blijft bereikbaar.

Meer informatie over een job coach vanuit het UWV.

Kan ik ook zelf een job coach zoeken?

Het is niet persé nodig dat een job coach aangesloten is bij het UWV. Als je zelf een job coach gevonden hebt die bij je past kun je ook gebruik maken van zijn of haar diensten. Echter is de kans dan wel groot dat je het zelf moet betalen. Een voorbeeld van een organisatie die mogelijk de veel ondersteuning kan bieden is Uwverzuimegisseur.nl.

Overige zaken die belangrijk zijn om optimaal te kunnen functioneren

Een job coach kan veel ondersteuning bieden als het gaat om het behouden van je baan. Echter zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om goed te kunnen (blijven) functioneren.

  • Geef je grenzen aan en ben hierin duidelijk en eerlijk. Jij bent niemand verantwoording schuldig en iedereen mag ‘nee’ zeggen. (Lees meer over grenzen aangeven)
  • Neem voldoende rustmomenten of momenten voor jezelf zodat je even tot rust kunt komen. Ga in de pauze eventueel alleen een rondje lopen buiten.
  • Houd je verantwoording bij jouw taken. Andermans taken is zijn of haar verantwoording; heel verleidelijk om dit over te nemen maar je neemt jezelf een hoop extra werk op je schouders wat niet jouw verantwoording is.
  • Meld je ziek als het niet goed met je gaat, ga jezelf niet overvragen. Hier heb je zelf niets aan, maar jouw baas ook niet. Zorg goed voor jezelf!
  • Voer regelmatig gesprekken met je leidinggevende en geef duidelijk aan als moeilijkheden zijn. Ben open en eerlijk zodat je ook zo goed mogelijk geholpen kunt worden.
  • Vraag om extra aanpassingen als dit nodig is, denk aan een prikkelarme ruimte, een vaste contactpersoon en duidelijke afspraken.

Hoewel een job coach je de juiste begeleiding kunt geven om goed te functioneren op je werk, ondanks je chronische aandoening zijn er ook nog wat zaken die je zelf in de hand hebt. Het is misschien niet altijd makkelijk om te werken met een psychische of lichamelijke klachten maar met de juiste aanpassingen en hulp is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

TIP: Eerder schreven we een blog over solliciteren met een chronische ziekte, wat je beter wel en niet kunt zeggen. Wellicht ook handig om eens te lezen.

Zorg dat je op tijd aan de bel trekt!

Merk je dat het niet helemaal soepel loopt op je werk? Praat erover! Geef op tijd en duidelijk aan wat je nodig hebt zodat je (samen met je) leidinggevende ook actie kan ondernemen.

Persoonlijke ervaring Nathalie (fibromyalgie)

“Ik werkte al een jaar lang in de gehandicapten zorg, maar ik merkte al een paar maanden dat het eigenlijk te veel voor me was. Dat ik continu over mijn grenzen moest gaan. In oktober 2016 had ik een evaluatie met mijn werkgever waarin duidelijk werd dat er veranderingen moesten komen, omdat ik het anders niet vol zou houden. Diezelfde maand had ik nog een gesprek met de bedrijfsarts.

Hoewel daar afspraken gemaakt zijn dat ik geen zwaar werk mag doen, om de dag zou werken, ik duidelijk aangeef hoe het gaat en maar maximaal 21 uur per week zou maken was dit eigenlijk al (veel) te laat. Begin november heb ik me ziek gemeld met verschijnselen van een burn-out en ik ben niet meer teruggekeerd naar de werkvloer.

Tijdens mijn ziekteproces had ik iedere maand een gesprek met een coach. Vanuit het werk boden ze me dit aan en heb ik met beide handen aangenomen. Hoewel de gesprekken me zeker geholpen hebben en ik daardoor meer geleerd heb over mezelf heeft dit wat betreft het werk niets meer kunnen veranderen. Er zijn wel pogingen gedaan tot re-integratie maar zonder succes. Eind april 2017 was mijn contract afgelopen en – zoals je kunt raden – werd deze niet verlengd.

Daarom raad ik je aan om tijdig in gesprek te gaan met je leidinggevende als het niet gaat; want een burn-out, da’s geen pretje. ;)”

Leren praten over je aandoening met collega’s

Wil je leren praten over je chronische aandoening met je werkgever en collega’s?
In de online cursus ‘Effectief communiceren’ leer je hoe je dat aanpakt. Deze zelfstudie duurt ongeveer 30-45 minuten. Ga naar de zelfstudie >>

Heb jij ervaring met een job coach? Voel je vrij om deze te delen in een reactie! Wil je nou graag meer informatie of vraag je je af wat voor jou mogelijk is? Neem dan contact met ons op via WhatsApp!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content