Voorbereiding op een gesprek bij het UWV: Tips van jongeren

Waar wil je over lezen?

Voorbereiding op een gesprek bij het UWV: Tips van jongeren

gesprek uwv

Een gesprek bij het UWV is voor velen toch wel spannend en dat is ook niet zo gek. Er hangt vaak nogal wat van zo’n gesprek af en het is in veel gevallen bepalend voor je toekomst. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op zo’n gesprek en na te denken over wat je wilt zeggen, wie je meeneemt en hoe je het gesprek in gaat.

Eerder deelde we al een soortgelijk artikel – geschreven door Saraya en Jan Willem van UWV Perspectief. Maar om eerlijk te zijn vond ik de insteek van dit artikel iets te positief en optimistisch over komen. Vandaar dat dit artikel online komt met tips vanuit de jongeren, die ooit al zo’n gesprek hebben meegemaakt en uit ervaring weten wat je beter wel of niet kan zeggen.

Hoe bereid je je voor op een gesprek bij het UWV?

Om te beginnen deelt ons teamlid Mandy praktische informatie over functionele mogelijkheden en tips om je goed voor te bereiden op een gesprek bij het UWV.

Functionele mogelijkheden

Een gesprek met UWV heeft altijd als doel om met jou te onderzoeken wat je nog wél zou kunnen doen met de beperkingen die je hebt. Dit noem je de functionele mogelijkheden.

Gesprekken bij UWV zijn vertrouwelijk. Medische informatie wordt vermeld op een apart formulier en is alleen bedoeld voor jou en de arts. Zonder jouw toestemming mag een verzekeringsarts niet praten over je klachten/ziekte en welke behandeling je krijgt.
Dit houdt in dat wanneer je op gesprek komt bij een arbeidsdeskundige, hij of zij enkel op de hoogte is van je functionele mogelijkheden, dus ivm medisch beroepsgeheim niet op de hoogte is van je medische situatie.

Voorbereiding gesprek UWV

Nogmaals, besef dat dit gesprek bedoeld is om te kijken naar wat er nóg wel mogelijk is. Al mag je ook eerlijk zijn over wat je niet kunt en waar je ondersteuning bij nodig hebt. We begrijpen dat als het slecht gaat en je niet lekker in je vel zit, het lastig kan zijn om naar zo’n arts niet uit te schreeuwen dat je nu niet kán werken en ook niet weet wanneer wél. Probeer zo’n gesprek echter in positieve zin op papier voor te bereiden:

Welk behandeltraject onderga je op dit moment?

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ziekenhuis
 • Fysiotherapie
 • Psycholoog
 • Revalidatietraject

Maak een inschatting van hoe veel tijd je denkt dat dit traject in gaat nemen.

Hoeveel invloed heeft elk van je klachten / diagnoses op je functioneren?

Denk aan de volgende functionele mogelijkheden:

 • Persoonlijk functioneren (zoals concentratie, inschatting eigen mogelijkheden, werktempo, etc.)
 • Sociaal functioneren (zoals je gezichtsvermogen, emotionele problemen, conflicthantering, samenwerken, etc.)
 • Aanpassing aan omgevingseisen (zoals last van geluid, kou, trilling, etc.)
 • Dynamische handelingen (zoals bedienen toetsenbord & muis, reiken, bukken, etc.)
 • Statische houdingen (zoals zitten, staan, boven schouderhoogte werken, etc.)
 • Werktijden (zoals aantal uur per dag, per week en beperkingen in urenbelastbaarheid)

>> Bekijk hier de functionele mogelijkhedenlijst en bedenk voor jezelf hoe zwaar je huidige situatie weegt op elk van deze punten. UWV filtert uit jouw verhaal elk van deze functionele mogelijkheden.

Slik je bepaalde medicijnen? Heb je daar bijwerkingen van?

Denk aan:

 • Duizeligheid
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Emotionaliteit
 • Aankomen en verslechterd zelfbeeld
 • Slapeloosheid
 • Depressiviteit, etc.

Met welke zorgen en vragen zit je?

 • “Ik ben bang dat ik het werk niet aankan.”
 • “Ik kan me moeilijk concentreren, dus hoe kan ik mijn werk dan nog goed doen?”
 • “Ik ben te moe om langere tijd achtereen te werken.”
 • “Ik heb veel afwisseling nodig tussen zitten en staan, hoe past dit binnen werk?!”

Als het om een eerstejaars ziektewet beoordeling gaat: Waar heb je op dit moment behoefte aan?

Rust om te focussen op beter worden? Begeleiding om je toekomstperspectief op werkgebied te onderzoeken? Onderzoeken welke functies nog mogelijk voor je zijn met de beperkingen die je nu tegenkomt?

Achterhaal wat voor jou het belangrijkste is en waar jij behoefte aan hebt. Door dit op voorhand al op te schrijven kun je je ook beter verwoorden bij het UWV.

Gesprek met de verzekeringsarts

Een gesprek met de UWV verzekeringsarts of bedoeld je lichamelijke of psychische klachten te bespreken. Samen met jou wordt bekeken welke activiteiten je wel of niet kunt doen. Er wordt besproken of het op dit moment belangrijk is dat je rust neemt en/of hoe je stap voor stap weer aan het werk kunt gaan (re-integratie, eventueel met ondersteuning).

Wees over je situatie, vragen en zorgen open en eerlijk, zowel naar jezelf als naar de verzekeringsarts. Je zult merken dat als jij laat zien en open bent dat je wel wíl, maar wellicht bang bent of het gevoel hebt dat dingen niet gaan, dat de arts ook reëler is in het beeld dat hij van je noteert. Dat komt een eventuele beslissing ten goede.

gesprek uwv

Gesprek bij het UWV: 4 tips van andere jongeren

Ook vroegen we in onze community en op Instagram naar ervaringen met op gesprek gaan bij het UWV, we kregen verschillende reacties:

1. 2 horen meer dan 1

“Ik ben begin dit jaar afgekeurd. Ik heb sowieso iemand meegenomen met de gesprekken, 2 horen er meer dan 1. En mijn tip is ga uit van wat je op een slechte dag kan, dat moet je standaard zijn. Want als je een goede dag beschrijf kan je zomaar beter voorkomen dan het in werkelijkheid is. Ik heb bijvoorbeeld namelijk meer slechte dagen in een week dan goede. En inderdaad benoemen wat voor impact het heeft op je sociale leven en het mentale gedeelte. Tijdens mijn gesprek werd er ook nog gevraagd naar mijn kwaliteit van leven, hoe ik dat zelf zie.”

2. Doe je niet beter voor

“Zeker niet beter voordoen! Ik deed hetzelfde omdat ik niet goed kan verwoorden hoe het mij nu echt beperkt, dat ik geen vriendschappen kan onderhouden, rekeningen mij juist teveel worden door een verhoging, maar ook hoe ik eronder lijdt. Pas na vier jaar ga ik nu herkeurd worden. Het beste is eerlijk zijn, ze zitten er om te kijken wie echt kan werken en echt niet.”

3. Ga bij iedere antwoord wat je geeft uit van je slechtste dagen

“Hoewel je misschien graag zo goed en ‘normaal’ mogelijk over wilt komen is het belangrijk om écht eerlijk te zijn. Geef niet alleen aan welke klachten je ervaart, maar ook wat dit bijvoorbeeld psychisch met je doet. Wat voor invloed het ziek zijn heeft op je kwaliteit van leven. Dat je door je ziekte continu uitgeput bent. Welke hulp je nodig hebt om je dagen door te komen. Doe je absoluut niet beter voor dan je bent en ga bij iedere antwoord wat je geeft uit van je slechtste dagen.”

4. UWV is niet geïnteresseerd in ziekte maar mogelijkheden

“Houd er rekening mee dat de persoon van het UWV niet geïnteresseerd is in de ziekte maar in de mogelijkheden. Het is verstandig om je te laten vertegenwoordigen omdat je door emotie soms dingen kunt zeggen die je zaak niet ten goede komen. Ik heb mij vooral niet gehoord gevoeld. Ik had vanaf het begin het idee dat we langs elkaar heen praatten, ik wilde vertellen over MS hij wilde weten over wat ik gister had gedaan. Als ik het opnieuw mocht doen zou ik mij beter voorbereiden en iemand anders voor mij het woord laten doen. De emotionele belasting die kwam kijken bij de aanvraag viel mij erg zwaar.”

Tips concreet samengevat:

 • Maak een geluidsopname zodat je altijd een back-up hebt: lees hier de spelregels.
 • Neem iemand mee die je kan ondersteunen en kan inspringen in het gesprek.
 • Ben eerlijk over je situatie, doe je zeker niet beter voor dan je bent.
 • Bereid je goed voor op het gesprek, bijv. met de voorbereidingstips uit dit bericht.
 • Ga bij het geven van antwoord altijd uit van een slechte dag.
 • Zorg dat je medische documenten op orde hebt, dit kan dienen als onderbouwing voor jouw verhaal.

Gesprek bij het UWV, het blijft een ‘ding’

Een gesprek bij het UWV is en blijft lastig. Het feit dat je ondersteuning nodig hebt kan erg confronterend en moeilijk zijn. Daarbij is er vaak een angst voor afwijzing, of om niet serieus genomen te worden. We hopen dat de tips in dit artikel je helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het gesprek zodat je de ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt.

Heb jij nog tips voor een gesprek bij het UWV? Laat het zeker weten in een reactie, dan vullen we ons lijstje aan!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content