Mag je een geluidsopname maken van een gesprek bij het UWV?

Waar wil je over lezen?

Mag je een geluidsopname maken van een gesprek bij het UWV?

geluidsopname uwv

Gesprekken voeren als je een chronische aandoening hebt kan soms lastig zijn. Wellicht heb je wat spanning als je naar het UWV kantoor moet en daarbij komt er veel informatie op je af tijdens zo’n gesprek. Als je eenmaal weer thuis bent vraag je je af wat er nou precies allemaal gezegd is, het kan zijn dat je niet alles onthouden hebt wat best lastig kan zijn. Wat kan helpen is een geluidsopname, maar mag je een geluidsopname maken bij een gesprek met het UWV? We lichten het toe.

Mag je een geluidsopname maken van een gesprek bij het UWV?

Het maken van een geluidsopnamen kan je helpen om het gesprek nog eens terug te luisteren, zodat je precies weet wat er allemaal is gezegd. Mag je een geluidsopname maken bij een gesprek met het UWV? Ja, dat mag! Er zijn alleen wel een aantal regels waar je je aan dient te houden.

  • Voordat het gesprek begint geef je bij de persoon waarmee je het gesprek voert aan dat je het gesprek wilt opnemen.
  • Het gesprek wat je opneemt is alleen voor eigen gebruik en mag niet worden verspreid via internet of social media.
  • Iedereen die aan het gesprek deelneemt, dient toestemming te geven voor de geluidsopname. Is iemand het niet eens dat het wordt opgenomen? Dan mag het niet.
  • Wanneer het gesprek gevoerd wordt met een opsporingsambtenaar mag er geen geluidsopname worden gemaakt bij het UWV.
  • Bij een mediation gesprek (zo’n gesprek vindt plaats als het gaat om conflicten, bijvoorbeeld met je werkgever) is het nodig dat iedere aanwezige toestemming geeft voor de geluidsopname.
  • Heb je eerder een gesprek gehad en je niet aan de geluidsopname regels gehouden? Dan is de kans groot dat je de volgende keer geen opname mag maken.

Er zitten dus wel wat regels verbonden als het gaat om een geluidsopname maken tijdens een gesprek met het UWV. Als je een gesprek voert over een uitkering of voorzieningen is de kans groot dat een geluidsopname wordt toegestaan. Geef dit wel vooraf aan.

geluidsopname uwv

Waarom een geluidsopname maken bij het UWV?

Tijdens zo’n gesprek kun je best wel overdonderd raken door alle informatie die op je afkomt; het is wellicht confronterend dat je daar zit, misschien raak je emotioneel, boos of verlies je halverwege je concentratievermogen waardoor een deel van het gesprek langs je afgaat. In zo’n situatie kan het dus erg prettig zijn om een opname te hebben van het gesprek zodat je het op een rustig moment kunt terugluisteren.

Ook is dit erg prettig als er nog een vervolg gesprek wordt gepland; Als er in dat tweede gesprek dingen gezegd worden die haaks staan op het eerste gesprek, kun je dit middels de geluidsopname aankaarten. Je staat dan dus een stuk sterker. Zonder geluidsopname is het maar de vraag of degene waarmee je het gesprek voert meegaat met wat jij zegt.
Naast het feit dat het fijn is voor jezelf, is het prettig om je op zo’n manier in te dekken; je hebt altijd iets om op terug te vallen indien nodig.

In dit artikel van het UWV staan de spelregels uitgelegd. Ook staat er een telefoonnummer waarmee je contact kunt opnemen als je nog vragen hebt over de geluidsopname.

Wat raden wij aan?

Wij raden het absoluut aan om een geluidsopname te maken als je een gesprek met het UWV voert. De redenen waarom kun je hierboven vinden. Het is een fijne back up voor jezelf, je hoeft je nooit af te vragen wat er nou precies gezegd is en als het nodig is, heb je altijd iets om op terug te vallen.
Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur ons dan gratis een app’je!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content