Bij het UWV bezwaar indienen: Hoe gaat dat in z'n werk?

Waar wil je over lezen?

Bij het UWV bezwaar indienen: Hoe gaat dat in z'n werk?

bezwaar indienen uwv

Je kunt bij het UWV bezwaar indienen als je het niet eens bent met de genomen beslissing over het feit dat je (in de meeste gevallen) geen uitkering en/of vergoeding krijgt. Maar hoe gaat dit in z’n werk en heeft het wel nut om bij het UWV bezwaar te maken? Hoe het precies werkt en wat je moet weten over UWV en bezwaar maken delen we in dit artikel.

Bij het UWV bezwaar indienen: Hoe gaat dat in z’n werk?

Op de website van het UWV staat hoe je moet handelen als je het niet eens bent met de conclusie die het UWV genomen heeft. We hebben de stappen kort en duidelijk voor je genoteerd.
Let op: Bij het UWV bezwaar maken kan alléén als dit in de brief vermeld staat (of tijdens het gesprek benoemd wordt).

Neem telefonisch contact op met het UWV

Heb je een brief ontvangen met een beslissing van het UWV en ben je het hier niet mee eens? Bel dan naar het UWV zodat een medewerker extra uitleg kan geven.
Ben je het na het telefoongesprek nog niet eens met het genomen besluit? Dan kun je ervoor kiezen om tegen het besluit van het UWV bezwaar te maken. (Als het besluit is genomen tijdens een gesprek hoef je niet te bellen, je kunt dan aan de medewerker van het UWV direct je vragen stellen.)

6 weken de tijd voor bezwaar

Meestal heb je na het ontvangen van de beoordelende brief, 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Bij ziektewet is dit 2 weken. Lever het bezwaarschrift tijdig in. Er wordt binnen 5 dagen contact met je opgenomen als het UWV het bezwaarschrift  ontvangen heeft.

Iemand machtigen om bij het UWV bezwaar te maken

Bij het UWV bezwaar maken hoef je niet zelf te doen, hierbij kun je ook hulp vragen van een ander. Vraag dan aan iemand anders (partner, ouders, kennis, advocaat) om de bezwaarprocedure voor je te voeren (let op: dit is alleen schriftelijk mogelijk. Online invullen kan alleen als je dit zelf doet).
Dient iemand anders voor jou een bezwaar in? Dan moet er een machtiging worden meegestuurd met het bezwaarschrift. Deze is hier te downloaden.
Kies je ervoor om bezwaar in te dienen door een advocaat of professionele rechtshulpverlener, dan is er geen machtigingsformulier nodig.

bezwaar indienen uwv

UWV Bezwaar indienen (online of per post)

Bij het UWV bezwaar indienen kan zowel online als per post. Online kun je het formulier ‘Bezwaar maken tegen een beslissing’ invullen. Je kunt dit formulier ook printen en per post versturen.
Gegevens die in het bezwaarschrift vermeld moeten staan:

 • Datum wanneer het bezwaarschrift wordt ingevuld
 • Naam, adres, telefoonnummer
 • BSN-nummer (burgerservicenummer)
 • Als onderwerp: ‘bezwaarschrift’, of ‘ik maak bezwaar’
 • De beslissing waar je het niet mee eens bent
 • Datum + kenmerk van de brief (waarin de beslissing staat over je uitkering) deze gegevens staat bovenaan de brief
 • Uitleg waarom je het oneens bent met de beslissing en wat het wél had moeten zijn
 • Als je een bezwaar maakt tegen een beslissing over je medische toestand kun je medische informatie in een aparte bijlage toevoegen
 • Zet een handtekening onderaan de brief

Stuur dit met het bezwaarschrift mee:

 • Stuur een kopie mee van de brief waarin de beslissing vermeld staat
 • Andere documenten die gunstig kunnen zijn (zoals medische gegevens)

Tip: Stuur je het bezwaarschrift per post? Dan kun je dit het beste aangetekend doen. Je hebt dan een bewijs dat het op tijd verzonden is.

Uitstel aanvragen voor bezwaar

Het kan zijn dat je niet binnen de gestelde periode een bezwaar kunt indienen. Bijvoorbeeld omdat je nog met iemand moet overleggen of nog niet alle gegevens hebt kunnen verzamelen.
Als dit het geval is dien je een voorlopig bezwaarschrift in. Hierin vermeld je alle bovengenoemde gegevens behalve de reden waarom je een bezwaar indient. Vermeld er wel altijd bij wat dat de reden(en) voor het bezwaar zo snel mogelijk worden opgestuurd.
Het UWV zal dan via een brief laten weten wanneer de uiterlijke datum is dat het bezwaarschrift ingediend kan worden.

Wie betaalt de extra kosten?

Een bezwaar indienen gaat vaak gepaard met extra kosten. Denk aan kosten voor rechtsbijstand, voor een hoorzitting of een (extra) afspraak met een arts of arbeidsdeskundigen. Maar ook de reiskosten om naar het UWV kantoor te komen. Het UWV komt alleen in deze kosten tegemoet, als zij tegemoetkomen aan jouw bezwaar.
Wordt je bezwaar afgekeurd? Dan zul je zelf moeten opdraaien voor die extra kosten.
Reiskosten worden alleen vergoed als je tweede klas met het OV reist. Als je niet kunt reizen met het OV door je lichamelijke en/of psychische aandoening moet je contact opnemen met het UWV kantoor waar je de afspraak hebt. Een arts bepaald uiteindelijk of jij wel of niet met het OV kunt reizen. Als de arts vindt dat dit inderdaad niet mogelijk is, krijg je €0,28 cent per kilometer.

Wat gebeurt er als mijn bezwaar is ingediend?

Je ontvangt van het UWV een brief als zij jouw bezwaarschrift hebben ontvangen. Een medewerker van het UWV (die jou nog niet kent) gaat de genomen beslissing opnieuw bekijken.
Deze medewerker bekijkt verschillende zaken:

 • Hij/zij leest je dossier
 • De reden van het bezwaar
 • Controle of de beslissing op basis van de juiste informatie genomen is
 • Controle of de procedures op de juiste manier gevolgd zijn

En dan?

 • Telefonisch wordt er contact met je opgenomen door een medewerker van het UWV en zal het bezwaar met je bespreken. Het is mogelijk om je bezwaar uiteindelijk in te trekken of dat het UWV de beslissing herziet. Als je bezwaar maakt tegen een medische beslissing (zoals recht op voorzieningen), dan kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een onderzoek.
 • Er wordt besproken dat je recht hebt op een hoorzitting. Tijdens dit gesprek kun je je bezwaar toelichten en extra informatie geven die nog niet bekend is bij het UWV.

Wat is een hoorzitting en hoe gaat dit in z’n werk?

Belangrijk om te weten is dat een hoorzitting geen verplichting is maar een recht. Hieronder een korte video met uitleg over een hoorzitting.

(De tekst gaat verder onder de video)

 • Tijdens een hoorzitting krijg je de mogelijkheid om extra informatie te geven over je situatie en je bezwaar toe te lichten.
 • Er zullen meerdere medewerkers van het UWV aanwezig zijn (medewerkers met een administratieve, medische, juridische of arbeidsdeskundige achtergrond. Het aantal verschilt per persoon).
 • Je mag iemand meenemen, zoals: een deskundigen, getuigen, partner, kennis, advocaat of professionele rechtshulpverlener.
 • Er mag iemand voor jou in de plaats het gesprek voeren. Die persoon moet je zelf telefonisch of schriftelijk aanmelden én machtigen bij het UWV. Tenzij het een advocaat, professionele rechtshulpverlener of iemand van een vakorganisatie is; een machtiging is voor hen niet nodig.
 • Bereid je voor op het gesprek. Bedenk alvast wat je wil vertellen of vragen en wat belangrijk is om nog te benoemen.

Na de hoorzitting wordt de nieuwe informatie bekeken door de medewerkers van het UWV en wordt er een nieuwe beslissing genomen. Per post ontvang je het genomen besluit.
Neem contact op met het UWV als je een verslag van de hoorzitting wenst.

(Ex-)werkgever betrokken bij UWV bezwaar zaak

Het is mogelijk dat het UWV je (ex-)werkgever betrekt bij de bezwaar zaak. Je (ex-)werkgever zal echter geen inzicht krijgen in de medische gegevens tenzij jij hier toestemming voor geeft. Heeft jouw (ex-)werkgever een advocaat of arts ingeschakeld? Dan mogen zij deze gegevens wél inzien. De arts of advocaat mag dit niet bespreken met de (ex-)werkgever.
Hetzelfde geldt voor het medische gedeelte van een hoorzitting. Je (ex-)werkgever mag hierbij niet aanwezig zijn zonder jouw toestemming, maar een arts of advocaat wel.

Ik ben het niet eens met het besluit over het bezwaarschrift, wat nu?

De kans zit er in dat je bezwaarschrift niet genoeg is om het UWV ervan te overtuigen wat je nodig hebt. Het is mogelijk om in beroep te gaan bij de rechtbank. De rechter zal uiteindelijk een oordeel geven over het besluit wat het UWV genomen heeft. Echter zitten hier wel kosten aan verbonden.
Geeft ook de rechter een uitspraak waar je het niet mee eens bent? Dan kun je in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep. Let op: ook hier zitten kosten aan verbonden.
Meer informatie over beroep aantekenen >>

Recht op schadevergoeding?

Een schadevergoeding vanuit het UWV is mogelijk als het eerder genomen besluit over je uitkering/vergoeding wordt aangepast door jouw bezwaarschrift.
Een paar eisen waaraan je moet voldoen:

 • Door een fout van het UWV heb je schade opgelopen
 • Het onjuiste besluit is de fout van het UWV
 • Je hebt schade opgelopen (lichamelijk, psychisch, financieel)
 • Er is een rechtstreeks verband tussen de opgelopen schade en de onjuiste beslissing van het UWV

Meer over het aanvragen van een schadevergoeding lees je hier.

Bij het UWV bezwaar maken of niet?

Op het internet lees je verschillende verhalen van mensen die een bezwaar bij het UWV hebben gemaakt. De één kreeg uiteindelijk toch een uitkering, de ander niet.
Het is per situatie verschillend of het indienen van bezwaar wel of niet aan te raden is. Het kost tijd, energie en mogelijk extra geld om hier mee bezig te zijn. Is dit het niet waard of is de kans minimaal dat je het gaat winnen? Dan is het misschien het beste om te gaan kijken naar andere mogelijkheden.
Controleer of je eventueel recht hebt op:

 • Individuele inkomenstoeslag (gaat via de gemeente)
 • Zorgtoeslag
 • Huurtoeslag

Als je het echt niet eens bent met de uitspraak en ervan overtuigd bent dat er meer uit te halen valt is het absoluut de moeite waard om bij het UWV bezwaar in te dienen. Niet geschoten is natuurlijk altijd mis.
Wil jij bezwaar maken? Dat kan via deze link: Bezwaar maken bij het UWV >>
Bron: UWV.nl

Heb jij ervaring met het indienen van bezwaar bij het UWV? Laat het weten in een reactie onder deze blog!  Heb jij persoonlijke vragen over het indienen van bezwaar? Neem contact met ons op!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content