Hoe een toekomstplan je uiteindelijk weer hoop kan geven

Waar wil je over lezen?

Hoe een toekomstplan je uiteindelijk weer hoop kan geven

toekomstplan

Een toekomstplan kan je helpen om richting te geven aan je leven. Als je jong bent en een chronische aandoening hebt is het verleidelijk om met de dag te leven. Dat heeft zeker voordelen, vooral als het allemaal prima loopt. Maar stel nu dat je dingen eigenlijk anders zou willen? Misschien wil je die ene baan of weer gaan studeren. Zelfstandiger worden of steviger in je schoenen staan? Leukere dingen doen in je vrije tijd? Of een groter sociaal netwerk?
Hoe zit dat bij jou? Ben jij tevreden met je leven? Of wil je het anders?

Een toekomstplan, wat heb je eraan?

Je kunt je aandacht richten op waar je allemaal niet blij mee bent. En je kunt je ook focussen op wat je wél wilt. Als je een beperking of ziekte hebt, is dat extra belangrijk, omdat je dan vaak niet de standaardroute loopt en dus creatiever moet zijn om te komen waar je wilt komen.
FLOOR jongerencoaching heeft een netwerk van vrijwillige coaches in het hele land die jongeren met een beperking of ziekte helpen met het maken en uitvoeren van hun toekomstplan. Veel coaches zijn ervaringsdeskundige, ze hebben zelf een beperking of ziekte of zijn opgegroeid met een ouder, broer of zus met een aandoening. Hierdoor weten ze waar ze over praten en begrijpen ze ook beter wat er speelt en hoe het voelt.

Tijd voor zelfreflectie

“Weinig jongeren nemen de tijd voor zelfreflectie en weten wat hun dromen zijn. Handicap of geen handicap. Toch is het voor jongeren met een beperking pure winst als zij daarin een beetje vooroplopen. Daarmee creëer je ruimte om doelgericht te experimenteren. Er zijn vaak al genoeg hindernissen waarmee je juist achteropraakt.”
Yvonne (35), FLOOR jongerencoach, maakt gebruik van elektrische rolstoel, heeft eigen bedrijf iLonk. Het gaat niet om ‘stick to the plan’, maar focus op wat jij wil én beleef plezier aan het pad ernaar toe.

Wat past wel en niet bij me

“Een toekomstplan klonk voor mij eerst best wel vast. Dat je als je een plan had, je er ook aan moest houden. Maar juist door uit te gaan spreken wat ik wilde, kon ik het beetje bij beetje bijschaven en ook gaandeweg weer veranderen. Uiteindelijk wist ik ongeveer waar ik naar toe wilde, een eigen filmbedrijf opzetten en toen ben ik in beweging gekomen. Door allerlei dingen te gaan doen, kom ik er nu steeds meer achter wat wel en niet bij mij past.”
Merlijn (17), was thuiszitter en coachee bij FLOOR. Nu is hij eigenaar Merlin Blue en volgt opleiding tot 3D producer.

Kijk breder: Hoe creëer jij een leven dat bij jou past?

Stel, je gaat niet meer naar school, zoals Merlijn bijvoorbeeld, bent gestopt met je studie om gezondheidsredenen of kunt geen baan vinden. Het is dan verleidelijk om je alleen maar te richten op terug naar school gaan, je gezonder gaan voelen of die ene baan krijgen.
Terwijl het juist zo belangrijk is om breder te kijken; waar word ik blij van? Hoe zet ik mijn kwaliteiten in? Wat wil ik met mijn vrije tijd en sociale leven? Hoe maak ik keuzes in waar ik mijn beperkte energie in steek? Blijf ik liever thuis of is het mij waard om wel op pad te gaan en de terugslag die erop volgt te accepteren? Of kan ik het anders organiseren en daarmee mijn energie beter managen?

Zorg voor mensen om je heen die jouw plannen steunen.

Het gebeurt regelmatig dat jongeren niet gestimuleerd worden om met hun toekomstplannen aan de slag te gaan. Misschien ken je het wel, dat mensen in jouw omgeving zich zorgen maken of dat nu allemaal wel verstandig is wat jij wilt. Vaak goed bedoeld, maar het helpt niet om te ontdekken wat voor jou werkt.
“Ik wil jongeren met een beperking meegeven dat ze, ondanks alle dingen die mensen om hen heen zeggen, gewoon hun droom moeten volgen en moeten doen wat ze willen doen. En ik zeg altijd: verzamel mensen om je heen die daarachter staan en die jou wel willen helpen”
Floor (18), zangeres, coachee en ambassadeur bij FLOOR jongerencoaching.

Werken aan jouw toekomstplan

Het kan dus erg gunstig zijn om een toekomstplan te hebben; om echt eens na te denken en te kijken naar wat jij in de toekomst kunt en wilt doen. Om samen met iemand te zoeken naar de mogelijkheden binnen jouw beperking(en). Juist door aan een toekomstplan te werken en verder te kijken dan school en reguliere banen kan er ook meer hoop komen; hoop om het op een andere manier wél te kunnen doen, om jouw toekomst in te vullen op een manier die bij je past en waar jij blij van wordt.
Wil jij aan de slag met jouw persoonlijke toekomstplan? Regel jouw FLOOR coach op www.floorjongerencoaching.nl
 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content