Wat is E-health? Uitleg & 3 Hoopgevende voorbeelden

Waar wil je over lezen?

Wat is E-health? Uitleg & 3 Hoopgevende voorbeelden

ehealth

Afgelopen week was het E-healthweek, misschien heb je het wel gemerkt omdat er een activiteit bij jou in de buurt is georganiseerd, maar misschien ook wel niet. In ieder geval is het de hoogste tijd voor een artikel over E-health. Hieronder zal ik bespreken wat er wordt verstaan onder de term, en welke mogelijkheden het biedt geïllustreerd aan de hand van drie vormen van E-health, tenslotte bespreek ik de voor- en nadelen.

Wat is E-health? Uitleg & 3 Hoopgevende voorbeelden

E-health is een begrip dat verschillende definities kent met als gemene deler de woorden ‘elektronisch’ en ‘gezondheid’. Het komt in de meeste gevallen neer op: digitale ondersteuning in de zorg. Je kunt hierbij denken aan zeer verschillende toepassingen: van een skype-gesprek met je behandelend arts, tot een kunstalvleesklier die het bloedsuiker regelt. Zolang er gebruik wordt gemaakt van informatie-/communicatietechnologie ten behoeve van zorg, spreken we over e-health.

Om onderscheid te maken tussen de diverse mogelijkheden wordt er  bijvoorbeeld bij het gebruiken van technologie via je telefoon gesproken over M-health en wanneer er kunstmatige intelligentie wordt ingezet spreken we van I-health.

E-health is dus een paraplu-term waar alle elektronische ontwikkelingen in de zorg onder vallen. 

Drie voorbeelden van E-health

Ik heb drie verschillende hoopgevende voorbeelden gekozen, als jij zelf een app hebt die je graag gebruikt en waar je veel aan hebt? Laat het ons weten, misschien help je er een ander mee.

1. E-health als vervanging voor een lichaamsfunctie

De Kunstalvleesklier, hoe een diabetespatiënt zijn en vele levens in de toekomst verbeterde. Om te begrijpen wat hij heeft ontworpen moeten we snappen dat onze suikerspiegel wordt geregeld door de alvleesklier. Die meet het suikerniveau in je bloed, en vervolgens geeft hij precies genoeg insuline af om het suiker op een bepaald niveau te krijgen.

Het is deze machinebouwer in 15 jaar gelukt om een ‘kunstalvleesklier’ te maken die in zijn broekzak past. Hoe hij werd tegengewerkt door de farmaceutische industrie lees je in zijn inspirerende verhaal. Omdat het een zelflerend mechanisme bevat is dit een vorm van kunstmatige intelligentie en dus I-health.

2. E-health als platform voor psychische zorg

Minddistrict, is een E-health platform dat middels mobiele interventies gedachten en/of gedrag ten goede probeert te veranderen. Hiermee heb je toegang tot verschillende modules waar je gebruik van kunt maken om je te begeleiden naar je doel. 

Een populaire app wereldwijd is: Ginger.io, ‘altijd een team psychologen in je zak’. Dit is een engelstalige app waarmee je in direct contact staat met je coach of psycholoog. Wat nog meer bijzonder is aan deze dienst is dat de app ook informatie verzameld over je telefoongebruik en eventueel zelfs over je locatie.

Door slimme technologie kan de app je dan waarschuwen als je op het punt staat gedrag te vertonen wat je juist graag wilt veranderen. De app is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen die lijden aan depressieve gedachten en/of angststoornissen  en is een duidelijk voorbeeld van M-health.

Naast apps zijn er natuurlijk ook websites waar je terecht kunt met psychische klachten denk hierbij bijvoorbeeld aan Mirro.

3. E-health als hulp bij je herstel

Untire is een app, die in eerste instantie, speciaal ontwikkeld is voor ex-kankerpatienten. Untire biedt begeleiding bij het omgaan met vermoeidheid. Door middel van geestelijke en lichamelijke oefening wordt geprobeerd meer grip te krijgen op je energie. Ook heb je toegang tot een community waar je lotgenoten kunt ontmoeten. De gratis zelfhulp-app voorziet je van een stappenplan om je weer op de been te krijgen. 

Naast deze drie vormen van e-health zijn er nog ontelbaar veel gezondheidsapps en andere toepassingen waar wij veel aan zouden kunnen hebben, nu of in de toekomst. Ik vind het zelf dan ook fijn om zo nu en dan eens te kijken wat de nieuwe ontwikkelingen zijn in dit gebied, dit kan bijvoorbeeld bij Smarthealth

ehealth

Voor- en nadelen van E-health

Hoewel e-health erg mooi en goed klinkt heeft het niet alleen maar voordelen. We hebben de voor- en nadelen van e-health voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Apps kunnen het makkelijker maken om jezelf te managen. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een gezondheidsdagboek. Als je dokter hier ook inzicht in heeft scheelt je dat ook weer een bezoekje. 
  • E-health maakt dat je sneller contact kunt hebben met je zorgverlener. Je kunt bijvoorbeeld direct contact opnemen via een app als je depressieve gevoelens ervaart. 
  • E-health zorgt voor een efficiëntere verzameling van data, dit is een groot voordeel voor je huisarts. Hoe meer de huisarts over je weet hoe beter hij jou kan adviseren. Tegelijkertijd komt hier ook een nadeel om de hoek kijken namelijk: je afbrokkelende privacy. 

Nadelen

  • De een vindt het belangrijker dan de ander, privacy. Door data te verzamelen over jezelf lever je een stukje van je privacy in. Terwijl je er in sommige gevallen wel van uit mag gaan dat apps er alles doen om je data te beschermen blijft het een risico, en iets wat je in je achterhoofd moet houden bij het downloaden van een app. Het is goed om te kijken wie de makers zijn en welk bedrijf er achter zit. 
  • Uit onderzoek naar het gebruik van een gezondheidsdagboek via een app kwam naar voren dat gebruikers zich minder gezond gingen gedragen omdat ze wisten dat er altijd een arts meekeek. Zo zie je maar weer dat je ook niet kunt voorspellen welke apps er over 5 jaar nog zijn, maar het is goed om het in de gaten te houden.

Ben je zelf nou op zoek naar een app die je gezondheid kan verbeteren? Check even de app store van de GGD, zij bieden een “begrijpelijk en transparant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapps”. 

Heb jij anderszins een vraag over E-health of een andere ontwikkeling waar je graag meer over zou willen weten? Vertel het ons! Misschien dat we je kunnen helpen.

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content