Vind een passende bijbaan met hulp van Emma at Work

Waar wil je over lezen?

Vind een passende bijbaan met hulp van Emma at Work

bijbaan

Je zit op school maar wil ook graag wat bijverdienen, een bijbaantje is dan ideaal. Echter: hoe vind je een bijbaan die niet te zwaar is? Want wanneer je een chronische aandoening hebt, is werken in de supermarkt of horeca niet vanzelfsprekend. Misschien is het te zwaar, zijn de dagen te lang of is het psychisch niet haalbaar om in zo’n drukte te werken.

Als je toch graag wat wilt doen om een extra zakcentje te verdienen is dat best lastig. Hoe vind je een passende bijbaan die aansluit bij jouw aandoening? We delen graag wat tips met je!

Vind een passende bijbaan met hulp van Emma at Work

Eerlijk is eerlijk: bijbaantjes zijn een fijne manier om te ontdekken wat bij je past en wat niet. Juist omdat zo’n baantje dient als extraatje en niet als je salaris waarvan je jezelf moet onderhouden is er wat meer ruimte om te ontdekken wat bij je past en wat niet. In veel gevallen is het ook mogelijk om weer op te zeggen als het toch niet blijkt te passen. Wat niet bij je past is overigens óók belangrijk om te ontdekken!

Ook is het belangrijk om niet direct iets af te wijzen als je denkt dat iets niet bij je past. Misschien denk je op voorhand namelijk dat je iets niet zou kunnen, maar blijkt het toch goed uit te pakken als je het probeert. Je weet het pas zeker als je het in de praktijk ervaart.

Ben eerlijk tijdens je sollicitatie

Heb je eindelijk wat gevonden waarvan je denkt dat het wel bij je past? Dan is het tijd om te solliciteren. In veel gevallen stuur je je cv op met een motivatiebrief en wordt je vanuit daar wel of niet uitgenodigd voor een gesprek.

Mag je op gesprek komen? Mooi! We raden wel aan om eerlijk te zijn over je klachten tijdens dit gesprek. Het is misschien lastig maar uiteindelijk helpt het je alleen maar verder. Als jij eerlijk bent, weet de ander ook precies wat ze aan je hebben en wat ze kunnen verwachten. Voor beide partijen is dit fijner. 

In plaats van alleen aan te geven wat je niet kunt of waar je moeite mee hebt raden wij je ook aan om met alternatieven te komen. Eigenlijk biedt je dus zelf oplossingen aan voor jouw beperkingen. 

Als je het bijvoorbeeld niet lukt om 8 uur op een dag te werken, geef dan aan dat je best een dag extra wilt komen als je dagen mag maken van 3 of 4 uur. 

Meer tips over solliciteren met een chronische aandoening lees je in het artikel: Solliciteren met een chronische aandoening, wat vertel je wel en niet? >>

Kun je niets vinden? Meld je aan bij Emma at work!

Vind je het lastig om een passende vacature te vinden? Kijk dan eens op de site van Emma at work. Emma at Work helpt jongeren met een chronische aandoening bij het vinden van een passende baan; of het nou gaat om een bijbaan, vakantiebaan of een baan na je studie, ze helpen je op ieder vlak graag op weg.

Je kunt je bij Emma at Work gratis inschrijven. Vervolgend wordt er vanuit Emma at work contact met je opgenomen. Je begint namelijk met een gesprek met één van de consultants, tijdens dat gesprek wordt gekeken naar welke route het beste bij jou past, naar wie je bent en wat je leuk vindt. Ook wordt daar besproken welke klachten je hebt en wat je beperkingen zijn.

JongPIT’er Daan en oud JongPIT’er Judith zijn beiden aan een baan gekomen dankzij Emma at work en delen graag hun ervaring:

Ervaring Daan:

“Als je je aanmeldt bij Emma at work krijg je een intake gesprek en op basis daarvan gaan de mensen van Emma at Work zoeken naar een passende bijbaan. De medewerkers weten waar ze het over hebben, niet in de laatste plaats omdat ze het zelf hebben meegemaakt.

Het intakegesprek heeft er bij mij mede voor gezorgd dat ik beter weet wat ik zoek en hoe dat aansluit op wat ik kan.

Daarnaast organiseren ze soms ook cursussen die je helpen bij de zoektocht op de arbeidsmarkt. Wat ook fijn is dat zij het eerste contact met de werkgever leggen en dat ze je helpen voor te bereiden voor een sollicitatiegesprek. Een fantastisch organisatie voor je eerste stappen op de arbeidsmarkt.”

Ervaring Judith:

“Ik zag Emma at work 5 jaar geleden voorbij komen op Facebook en heb ze gemaild dat ik interesse heb om ingeschreven te worden. Ze hebben me vervolgens gebeld om te kijken wat ze voor me zouden kunnen doen, ze stelden vragen als: wat verwacht je van ons? wat zijn je beperking(en)? Na dit telefoongesprek werd ik uitgenodigd voor een intake gesprek, dit was een heel fijn gesprek en voelde echt als een warm bad! Het bestond uit vragen als: wat zijn je hobby’s, wat is je werkervaring tot nu toe? In welke sector wil je werken? Sta je in het doelgroepregister? Heb je daar interesse in/hulp bij nodig? Heb je een uitkering?

De persoon waarmee je de intake hebt is je contactpersoon en wil jou zo goed mogelijk leren kennen zodat ze je ook goed kunnen voordragen als er een vacature is.

Tijdens dit gesprek vroeg ik hoe lang duurt het voordat ze iets vinden, dit vraagt blijkbaar iedereen maar deze vraag is niet te beantwoorden omdat het afhankelijk is van wat er binnenkomt en of het bij jou aansluit.

Tegenwoordig kun je een online profiel aanmaken waarin je al je gegevens kunt vermelden. Wanneer er iets vrij komt wat bij jou past laten ze dit weten.

Mijn ervaring is louter positief, ze zijn erg meedenkend, ze bieden workshops en cursussen aan (over hoe je jezelf presenteert met een beperking tijdens een sollicitatie, hoe je praat over je beperking etc.). Dankzij hun heb ik 4 banen gehad (2 in loondienst, 2 klussen voor mijn onderneming). Normaliter zoeken ze niets voor zzp’ers maar ze willen toch met je meedenken. 

Ze hebben ook mentor programma’s: je kunt dan gekoppeld worden als Emma at work jongeren aan een professional, bijvoorbeeld bij Schiphol, die persoon gaat jou een half jaar helpen om je doelen te behalen. Ik ben geholpen bij Schiphol die mij hielp bij het opzetten van mijn onderneming, dit was erg waardevol.”

bijbaan

Andere manieren om geld te verdienen

Wil je liever geen bijbaan, maar ben je tóch op zoek naar een extra zakcentje? Onderstaande mogelijkheden zijn misschien wat voor jou.

Stagevergoeding

In sommige sectors krijg je voor je stage stagevergoeding, dit kan een fijne vervanging zijn voor een bijbaantje. Stage lopen moet je toch en als je er dan ook nog een leuk zakcentje voor krijgt is het helemaal handig!

Je kunt je avonden en weekenden dan alsnog gebruiken voor rust. Een bijbaantje is in zo’n situatie dus niet noodzakelijk omdat je middels je stage extra inkomsten krijgt.

Zelf kreeg ik ongeveer €200,- stagevergoeding, voor mij voldoende om mezelf te onderhouden. Hierdoor hoefde ik dus geen bijbaantje te nemen wat erg prettig was omdat dat naast mijn studie niet haalbaar was.

Verkoop (zelfgemaakte) spullen

Misschien vind je het leuk om armbanden te maken, knutsel je graag of maak je regelmatig schilderijen. Ooit aan gedacht om deze te verkopen? Je kunt dit laagdrempelig aanpakken via social media of maak gebruik van Etsy. Je kunt op deze manier lekker met je hobby bezig zijn en af en toe ook nog wat extra’s verdienen. Handig!

Ook kun je je slaapkamer eens flink opruimen en kijken wat er allemaal weg kan. Denk aan oude kleding, cd’s of (studie)boeken. In plaats van je spullen weg te gooien kun je alles op marktplaats zetten om er zo nog wat aan over te houden. Of je gaat een keer een dagje op een rommelmarkt staan.

Bied jezelf aan als honden- of kinderoppas

Vind jij het leuk om op te passen op kinderen? Bied jezelf dan aan als oppas. Misschien heb je buren met jonge kinderen of heb je jonge neefjes of nichtjes die soms een oppas nodig hebben. Is dit niet het geval? Hang dan een briefje op bij de supermarkt en geef aan wanneer je tijd hebt, wat je wil verdienen en natuurlijk hoe ze je kunnen bereiken. Het is een leuke en makkelijke manier om toch wat extra’s te verdienen en als de kindjes naar bed zijn heb je alsnog even tijd voor rust (of huiswerk ;)).

Ben je beter met honden dan met kinderen? Dan kun je jezelf aanbieden als hondenoppas of -uitlater. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden op hondenoppas.nl. Ook nog eens een fijne manier om lekker in beweging en de buitenlucht te zijn.

Houd de ‘Je als jongere inzetten’ pagina van JongPIT in de gaten

Op deze pagina staan regelmatig oproepen die interessant kunnen zijn voor jou. Er wordt gevraagd of je wil meedenken over een bepaald topic, of je jouw ervaring wil delen of om een enquete in te vullen. In sommige gevallen staat er een vergoeding tegenover. Altijd handig dus om in de gaten te houden! We delen het altijd op Facebook of Instagram als er iets nieuws online staat.

Een passende bijbaan

Hopelijk helpt bovenstaande informatie je om een bijbaan te vinden die helemaal bij jou en jouw situatie aansluit. Realiseer je ook vooral dat je juist nu de ruimte hebt om uit te proberen wat voor werk bij jouw situatie aansluit en probeer daar gebruik van te maken.

We kunnen je in ieder geval zeker aanraden om je in te schrijven bij Emma at Work. Je krijgt ondersteuning bij het vinden van een baantje die aansluit bij jouw situatie, je kunt cursussen volgen en wellicht houd je er een leuke en passende baan aan over. Het kan in ieder geval zeker geen kwaad om eens rond te kijken op de website en inschrijven is gratis.

Hoe heb jij jouw bijbaan gevonden? Of heb je een andere manier gevonden om extra geld te verdienen? Leuk als je het laat weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content