Hoe vind je zelf een geschikte baan? 5 handige tips

Waar wil je over lezen?

Hoe vind je zelf een geschikte baan? 5 handige tips

geschikte baan vinden

Het vinden van een geschikte baan kan best lastig zijn als je een fysieke of psychische aandoening hebt. Er zullen nou eenmaal dingen zijn waar je rekening mee moet houden en niet ieder werk is geschikt voor jouw situatie. Hoe zorg je er dan voor dat je wél die geschikte baan vindt? We delen hierover wat tips met dingen die je zelf kunt doen om een geschikte baan te vinden.

Hoe vind je zelf een geschikte baan? 5 handige tips

Als je verder durft te kijken en te zoeken zijn er vaak meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Een baan vinden kan lastig zijn, maar onmogelijk hoeft niet het geval te zijn. We hebben 5 tips voor je om voor jezelf te bepalen welke baan geschikt is voor jouw situatie.

1. Kijk met eerlijke ogen naar je situatie

Het kan verleidelijk zijn om koste wat het kost te gaan voor een baan waarvan je eigenlijk vooraf al weet dat het niet haalbaar is; maar puur omdat je het zó graag wilt doe je het toch. Enerzijds logisch, je wilt je dromen niet laten gaan. Maar anderzijds is dit wellicht gedoemd om te mislukken. Het is belangrijk om met eerlijke ogen naar jouw situatie te kijken. Als je vooraf al weet dat het waarschijnlijk onmogelijk is, bespaar jezelf de ellende en zoek naar iets wat wél haalbaar is.
Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar jouw belemmeringen liggen, waar je tegenaan loopt en waar je ondersteuning nodig hebt. Als je dit duidelijk hebt voor jezelf, weet je ook beter wat mogelijk een geschikte baan voor je is.

2. Wat zijn je kwaliteiten?

Er wordt vaak gekeken naar wat niet mogelijk is, maar het is net zo belangrijk om te kijken naar wat wél mogelijk is. Waar liggen jouw kwaliteiten? Waar wordt je helemaal blij van? Waar blink jij in uit? We hebben allemaal wel iets waar we goed in zijn; gebruik deze kwaliteiten!
Als jij gaat solliciteren en je geeft aan van: “Oké, ik heb een lichamelijke/psychische aandoening waardoor ik met deze taken meer moeite heb. Echter kan ik dit, dit én dit wel super goed en als ik ondersteuning kan krijgen bij … moet het zeker lukken.”
Je geeft in zo’n geval aan dat je wéét waar jouw valkuilen liggen, maar tegelijkertijd weet je ook te benoemen wat jouw kwaliteiten zijn. Als je vooraf al eerlijk bent in wat je nodig hebt en aangeeft dat jij met bepaalde ondersteuning optimaal kan functioneren laat je zien dat je jezelf kent en weet wat je kunt. Dit is voor een werkgever erg prettig.

geschikte baan vinden

3. Hoe veel uur kun je werken?

Voordat je solliciteert is het gunstig om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel uur je per dag kunt werken zodat je reageert op passende vacatures of zodat je bij je (toekomstige) werkgever kunt aangeven wat voor jou haalbaar is.
De werkgever zal liever hebben dat je 5 dagen per week 4 uur komt werken, dan dat je ruim 6 uur maakt in 3 dagen en uiteindelijk niet meer kunt komen. Het voelt vaak alsof het beter is om aan te geven dat we meer kunnen dan daadwerkelijk is, maar dit gaat je uiteindelijk tegenwerken en raden we dan ook zeker af.

4. Verzamel informatie

Het kan verhelderend zijn om met mensen in gesprek te gaan over verschillende werkmogelijkheden. Het idee wat we hebben van een baan is lang niet altijd gelijk aan hoe het daadwerkelijk is. Juist daarom is het slim om vooraf zoveel mogelijk informatie te winnen over vakgebieden waar je interesse in hebt om op deze manier een reëel beeld te kunnen schetsen.
Ook kan het handig zijn om op internet extra informatie te zoeken of eventueel met lotgenoten in gesprek te gaan over wat voor werk zij doen en hoe ze rekening houden met lichamelijke of psychische ongemakken. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt, zo is de kans groter dat je er een eerlijk beeld over hebt.
Je kunt misschien zelf uitzoeken of het op sommige werkplekken mogelijk is om een dag(deel) mee te lopen. Dit kan lang niet overal, maar er zijn plekken die er voor open staan. Je kunt het op z’n minst vragen.

“Hoe duidelijker jij kunt aangeven wat je belemmeringen en kwaliteiten zijn, hoe beter je toekomstige werkgever en collega’s erop in kunnen spelen.”

5. Breng voor jezelf in kaart wat je nodig hebt

Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden kun je vooraf in kaart brengen wat je allemaal als ondersteuning, hulp of hulpmiddelen nodig hebt. Wat verwacht jij van je werkgever of collega’s? Welke dingen zijn voor jou niet haalbaar? Heb je een aparte ruimte nodig om bijvoorbeeld insuline te spuiten? Hulpmiddelen om je werk beter te kunnen doen zoals een aangepaste stoel of computer?
Maar ook: hoe veel uur kun je werken? Heb je regelmatig afwisseling nodig tussen zitten en staan? Of moet je vaker naar het toilet vanwege maag- of darmklachten?
Dit zijn allemaal dingen waarvan het handig is als je dit in kaart brengt. Het kan best confronterend zijn om hiermee bezig te zijn maar uiteindelijk helpt het je wel om duidelijk aan te kunnen geven wat je verwacht en nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Hoe duidelijker jij dit kunt aangeven, hoe beter je toekomstige werkgever en collega’s erop in kunnen spelen.

Ben duidelijk over wat je nodig hebt

Het belangrijkste is dat jij eerlijk bent over je aandoening, aangeeft waar je valkuilen liggen maar ook benoemd waar jij goed in bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Hiermee laat je duidelijk zien dat jij weet wat je nodig hebt en hoe jij optimaal kunt functioneren. Dit ziet een werkgever liever, dan dat je je beter voordoet dan je daadwerkelijk bent en achteraf continu tegen de muur loopt. Het is heel sterk als jij weet aan te geven wat je nodig hebt en voor een werkgever is het super fijn om te weten wat hij aan je heeft.

Hulp bij het zoeken van werk

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Er zijn verschillende organisaties en instanties die hulp bieden bij het zoeken van werk. Op de website Werkenchronischziek.nl staat een handige lijst met partijen waar je hulp van kunt krijgen.
Je kunt ook ons een gratis app’je sturen met jouw vraag, we kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Heb jij tips om deze lijst mee aan te vullen? Laat het zeker weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content