Solliciteren met een chronische aandoening: wat vertel je wel en niet?

Waar wil je over lezen?

Solliciteren met een chronische aandoening: wat vertel je wel en niet?

Solliciteren met een chronische aandoening, psychische klachten of beperking is lastig. Zeker omdat niet iedere aandoening zichtbaar is. Word je wel begrepen? Zullen ze je anders inschatten? Wat zullen ze denken? Allerlei vragen die omhoog kunnen komen. Maar wat vertel je nou wel en wat niet als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan? Verzwijg je waar je last van hebt voor jouw droombaan of ben je toch gewoon eerlijk..? Wat je het beste kunt doen en wat mijn (Nathalie’s) ervaring is lees je in dit artikel.

Solliciteren met een chronische aandoening: wat vertel je wel en niet?

Wanneer je gaat solliciteren met een chronische aandoening heb je vaak maar één doel: zo goed mogelijk uit de hoek komen en uiteindelijk aangenomen worden. Toch is het handig om vooraf even na te denken wat je wel en niet wil zeggen over jouw chronische aandoening. Want hoewel een werkgever je niet mag afwijzen vanwege je aandoening, weten we allemaal dat dit in de praktijk wel gebeurd.

Stel jezelf de volgende vraag: Hoe beperkend is jouw aandoening binnen jouw functie?
Ervan uitgaande dat je solliciteert op een baan die binnen jouw mogelijkheden past is het belangrijk vooraf na te denken over eventuele moeilijkheden. Wat heb je nodig op werk of op je werkplek? Wat zijn zaken waar je eventueel tegenaan zou lopen? Als dit minimaal is, is het ook geen noodzaak om aan te geven dat je een chronische aandoening hebt of psychische klachten hebt.

Ik heb op internet even gezocht naar wat belangrijk is en ik vond het volgende:

“Officieel mag een werkgever geen vragen stellen over ziektes. Wel mag de werkgever er van uitgaan dat een sollicitant beperkingen die de arbeidsgeschiktheid kunnen beïnvloeden zelf meldt.

Als je dat als sollicitant niet doet, heeft de werkgever het recht om je loonbetaling te stoppen of je zelfs te ontslaan als later duidelijk wordt dat je moet verzuimen door beperkingen waar jij al van op de hoogte was tijdens de sollicitatie. De werkgever kan bij twijfel een medische keuring door een onafhankelijke arbodienst of bedrijfsarts aanvragen.”

Lifebrander.nl

Ook delen zij een handig voorbeeld om te bepalen of het noodzakelijk is je werkgever in te lichten over jouw situatie: Als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt en een aparte, schone ruimte nodig hebt voor het meten van de bloedsuiker of het spuiten van medicatie moet je werkgever hiervan op de hoogte zijn ivm de aanpassingen die nodig zijn.

Maar als jij tijdens de pauze op de wc deze handelingen kunt uitvoeren is er niets aan de hand. Het is dus afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn maar ook van hoe belemmerend jouw klachten zijn binnen jouw functie.

Vertellen of verzwijgen: het heeft beide zijn voor- en nadelen

Of je het nu vertelt of niet; beide heeft het voor- en nadelen. Wanneer je open en eerlijk bent over jouw beperking kan het zijn dat je hierop afgewezen wordt. Bijvoorbeeld omdat de werkgever niet het risico wil lopen dat je vaker afwezig bent of niet volwaardig kan functioneren.

Het kan ook positief uitpakken. Als jij eerlijk bent over jouw beperking, maar laat zien dat jij er voor wil gaan en aan kunt geven wat je nodig hebt laat je tegelijkertijd zien dat jij jezelf kent en weet wat voor jou belangrijk is om goed te kunnen functioneren. Dit kan juist heel krachtig overkomen.

Het verzwijgen kan in eerste instantie een goede manier zijn om aangenomen te worden, maar tegelijkertijd bestaat de kans dat je overschat wordt. Niemand weet namelijk dat jij ziek bent of een beperking hebt waardoor ze ook geen rekening met je (kunnen) houden. Het is altijd een mogelijkheid om het later nog te vertellen.

Solliciteren met een chronische ziekte

Ervaring met solliciteren met een chronische aandoening

Zelf heb ik verschillende situaties meegemaakt waarin ik niet duidelijk communiceerde over mijn klachten wat uiteindelijk wel problemen opleverde. Ik deel ze graag met je, in de hoop dat jij ervan kunt leren.

Jaarstage in de gehandicaptenzorg:

Tijdens mijn eerste jaar stage toen ik 17 jaar was had ik al lichamelijke klachten; ik had continu pijn in mijn onderrug, nek en schouders en was vaak moe. Echter was er nog geen oorzaak gevonden en omdat ik de klachten zelf niet wilde erkennen praatte ik er ook niet over.

Halverwege mijn stage heb ik echter bijna moeten stoppen vanwege mijn functioneren. Op dat moment vertelde ik mijn stagebegeleiders en leraar van mijn onverklaarbare, lichamelijke klachten en viel alles op z’n plek. Vanaf dat moment kreeg ik de ondersteuning die ik nodig had en werd er van mij verwacht dat ik ging aangeven hoe het met me ging. Het laatste half jaar van mijn stage ging stukken beter.

Lees ook: Stage en een chronische aandoening, wat vertel je je stagebegeleider >> 

Bijbaantje in de bouwmarkt:

Een vriendinnetje van mij werkte bij Karwei en vertelde dat ze nog iemand zochten voor informatiebalie medewerker / kassa. Op deze vacature heb ik gesolliciteerd, maar niet verteld dat ik chronische pijnklachten heb. Bang om niet aangenomen te worden.

Toen ik hier langere tijd werkte is dit met collega’s ter sprake gekomen en zodoende ving mijn teamleider dit op. Die was iets minder blij en vroeg zich af waarom ik dit nooit vermeld had. We hebben het er nog even over gehad en uiteindelijk begreep ze het wel maar blij was ze niet.

Baan in de gehandicaptenzorg:

Mijn baan in de gehandicaptenzorg was tevens de plek van mijn afstudeerstage. Hier heb ik 1,5 jaar stage gelopen. Zij waren op de hoogte van mijn klachten. Ik heb tijdens deze stage ook een revalidatietraject gevolgd en te horen gekregen dat ik fibromyalgie heb.

Een half jaar nadat ik mijn diploma had gehaald werd ik gebeld door mijn oude stageplek of ik interesse had ik een baan. Hier was ik natuurlijk super blij mee!

Lang verhaal kort: zij wisten van mijn klachten en wisten dus het risico wat ze liepen om mij aan te nemen. Hoezeer er ook verteld werd dat ik moest aangeven wat ik nodig had werd er toch veel druk op mijn uitgeoefend en werden er duidelijke verwachtingen gesteld. Hierdoor ben ik uiteindelijk moeten stoppen (burn-out) omdat de druk te hoog werd.

Solliciteren met een chronische aandoening

Wat ik wil zeggen: Het kan altijd anders uitpakken en er is geen één manier die specifiek het beste is. Het is vaak afhankelijk van welke werkgever je voor je hebt en wat de verwachtingen zijn. Vaak kom je door eerlijk te zijn het meest ver maar nogmaals: doe vooral wat voor jou het beste voelt.

Mocht het zo zijn dat de kans groot is dat jouw ziekte of aandoening effect heeft op jouw functioneren: dan is het raadzaam dit wel aan te geven. Doe je dat niet en val je tijdelijk of langdurig uit door klachten waar jij al van op de hoogte was tijdens je sollicitatie? Dan heeft je werkgever het recht om loonbetaling te stoppen of je te ontslaan.

Handige tool

Open zijn op je werk over je psychische aandoening of niet? De digitale tool CORAL 2.0 schetst de voor- en nadelen en helpt je bij het nemen van die beslissing.

Heb jij vragen over solliciteren met een chronische ziekte? Laat hieronder een berichtje achter!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

1 gedachte over “Solliciteren met een chronische aandoening: wat vertel je wel en niet?”

  1. Pingback: Fibromyalgie en werken: Hoe valt dit te combineren? 10 tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar boven
Skip to content