Wat kun je verwachten van een psycholoog? Uitleg & tips!

Waar wil je over lezen?

Wat kun je verwachten van een psycholoog? Uitleg & tips!

psycholoog

Naar een psycholoog gaan is voor velen een grote stap; praten over dingen waar je mee zit is sowieso al lastig, laat staan bij iemand die je helemaal niet kent. Misschien speelt schaamte ook wel een rol – want wat zullen anderen denken als je naar een psycholoog gaat?

Om angsten, twijfels en onzekerheden wat meer op de achtergrond te zetten delen we een artikel over wat je kunt verwachten van een psycholoog. En wie kan dat nou beter vertellen, dan een psycholoog zelf? 😉

Wat kun je verwachten van een psycholoog?

Een oud teamlid van ECJP, Nicolien, werkt fulltime als psycholoog. Hieronder vertelt zij over haar beroep en geeft ze tips voor jongeren die de stap naar een psycholoog overwegen.

Wat is een psycholoog nou eigenlijk?

Een psycholoog is iemand die gestudeerd heeft om jou te helpen om om te gaan met klachten die je hebt in je dagelijkse leven. Het maakt niet uit hoe ‘groot’ deze klachten zijn, het gaat erom dat jij er last van hebt.
Klachten waar je aan kan denken zijn:

  • Somberheidsklachten
  • Posttraumatische stressklachten
  • (Omgaan met) pijnklachten
  • Negatief zelfbeeld
  • Verdriet door negatieve gebeurtenissen
  • Een eetstoornis
  • Moeite hebben met mensen vertrouwen.

Een psycholoog zal nergens gek van op kijken: een klacht is nooit raar, het is alleen maar verdrietig dat je er mee rondloopt.
Psychologen zijn er om jou te helpen, en niet om ergens over te oordelen.

De stap om naar de psycholoog te gaan

In kom wekelijks cliënten tegen die het heel spannend vinden om de stap naar een psycholoog te zetten. Dat is volkomen begrijpelijk: je gaat over hele persoonlijke dingen praten met iemand die je niet kent. Voor bijna iedereen is dat lastig, en daar zal je psycholoog ook begrip voor hebben.

Vaak helpt het om aan te geven dat je zenuwachtig bent, dan zal de psycholoog zijn best doen om je op je gemak te stellen.

Een intakegesprek voor een duidelijk beeld

Vaak zal een psycholoog het eerste gesprek gebruiken om je beter te leren kennen. Hij vraagt in dit gesprek ook naar de klachten die je hebt, zodat hij weet hoe hij je het beste kan helpen. Soms is dit een bepaalde therapievorm, of verwijst hij door naar een collega, omdat die gespecialiseerd is in bepaalde klachten.

Na een eerste gesprek kan het dat je psycholoog nog meer intakegesprekken wil voeren, om nog een beter beeld te krijgen. Of dat wel of niet nodig is zegt niets over jou: sommige klachten zijn makkelijker in beeld te brengen dan andere, dat heeft met veel verschillende factoren te maken. Na een intake kan de therapie starten. Het hangt van de klachten en soort therapie af hoe lang dit gaat duren.

Als iets onduidelijk is, kan je altijd aan de psycholoog vragen wat hij bedoelt en wat de volgende stap is. Het gaat om jouw therapie, dus jij hebt de regie! Als dat niet zo voelt, is het heel belangrijk om dat aan te geven.

“Psychologen zijn er om jou te helpen, en niet om ergens over te oordelen.”

Je kunt altijd eerlijk zijn

Ik hoor vaak dat cliënten zich niet prettig voelen bij een psycholoog. Dat heb ik zelf ook weleens gehad (toen ik als cliënt naar een psycholoog ging én als cliënten naar mij kwamen) en het is zonde als daar niks mee gebeurt. De psycholoog is iemand bij wie je je kwetsbaar opstelt, dus dan is het wel zo fijn dat je je op je gemak voelt.

Wanneer je aangeeft dat het niet klikt zal een psycholoog dat ook niet zien als afwijzing. Ik, maar ook mijn collega’s, vinden het juist heel fijn als cliënten dit aangeven, dan zoeken we samen naar een collega waarmee het wel klikt.

Aangeven dat je iets niet prettig vindt of iets niet duidelijk is, kan best lastig zijn. Een tip is om het op te schrijven en de volgende afspraak mee te nemen. Of vraag om een e-mailadres, zodat je het in een mailtje kan sturen. Dat maakt het vaak net iets minder eng.

Ik heb hier zelf ook veel gebruik van gemaakt. Ik was (en ben) een cliënt die van alles denkt en voelt, maar dat niet zo goed durft aan te geven. Dan is een mailtje of telefoontje een fijne tussenstap om iets bespreekbaar te maken!

Geheimhoudingsplicht, hoe zit dat?

Iets wat erg belangrijk is om te weten is dat een psycholoog geheimhoudingsplicht heeft. Hij mag dus niks zomaar delen met iemand anders, tenzij jij daar toestemming voor geeft. De geheimhoudingsplicht mag alleen doorbroken worden bij groot gevaar voor iemand zelf of zijn omgeving. Of wanneer iemand onder de 11 jaar oud is.
Tussen de 12 en 15 jaar mogen de ouders (als zij gezag hebben) informatie krijgen over eventuele diagnoses en welke therapie er gestart wordt. Dit overlegt de psycholoog eerst met de cliënt. Details of inhoud van de therapie worden dus niet zomaar gedeeld! Boven de 16 jaar geldt de geheimhoudingsplicht zoals die voor volwassenen geldt.
Lees hier alles over de geheimhoudingsplicht >>

Als psycholoog, naar een psycholoog.. huh?

In het begin schreef ik al dat de stap naar een psycholoog vaak een grote stap is. Veel mensen schamen zich en willen niet als cliënt worden gezien.

Wat mij hierbij helpt is om mezelf in verschillende rollen te zien. Geen rollen die ik speel, want alle rollen horen bij me en zijn ‘echt’, maar het zijn wel verschillende kanten van mij. Zo ben ik moeder, dochter, partner, vriendin, collega, psycholoog, en soms ook cliënt. Er zijn periodes in mijn leven waarin ik hulp nodig heb bij klachten. Het maakt dan niks uit dat ik zelf ook hulpverlener ben, iedereen heeft weleens ergens hulp bij nodig. Het is juist heel sterk om dat toe te geven.

Ik zit nu bijvoorbeeld ook in een traject als cliënt, en daarnaast heb ik nog al mijn andere rollen. Dat ik nu cliënt ben betekent ook niet dat het niet goed gaat: je kan op ieder moment in je leven naar een psycholoog stappen. Niet alleen als het eigenlijk al niet meer gaat.

Zo heb ik zelf fases gehad met intensieve hulpverlening, geen hulpverlening, alternatieve hulpverlening en hulpverlening tijdens hele goede, stabiele tijden, om juist dan moeilijke zaken aan te pakken.

“Je investeert in jezelf en in je toekomst door de stap naar de psycholoog te zetten.”

Het belangrijkste doel is jou verder helpen

Een psycholoog is er om je verder te helpen, je meer inzicht te geven in je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag en te zorgen dat je hier meer invloed op krijgt. Het kan moeilijk zijn om het zo te zien, maar je investeert in jezelf en in je toekomst door de stap naar de psycholoog te zetten.

Twijfel je over deze stap? Je kunt altijd vrijblijvend met je huisarts hierover spreken, hij weet welke psychologen er in jouw omgeving zijn. Ook na een intake met een psycholoog kun je altijd nog een besluit maken; het is tenslotte jouw leven.

Meer weten over Nicolien? Lees hier haar ervaringsverhaal!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content