Ervaringsverhaal Nicolien: Eetstoornis, CPTSS en psycholoog

Ervaringsverhaal Nicolien: Eetstoornis, CPTSS en psycholoog

Het delen van ervaringsverhalen is niet alleen fijn voor de persoon die het mag delen, maar ook voor lotgenoten die een herkenbaar verhaal kunnen lezen waaruit ze nieuwe inspiratie, motivatie en hoop kunnen halen. Daarom delen wij iedere zondag een ervaringsverhaal van een jongeren met een chronische lichamelijke en/of psychische aandoening.

Ervaringsverhaal Nicolien: Eetstoornis, CPTSS en psycholoog

Vandaag is Nicolien aan het woord, degene die jouw app’je beantwoord als je via WhatsApp contact opneemt met ECJP. Hoewel Nicolien als psycholoog en whatsappconsulent altijd klaar staat voor anderen, heeft ze ook haar eigen bagage. Lees snel verder!

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Nicolien, 26 jaar oud. Ik woon in Heerlen met mijn vrouw en een prachtige dochter van 12 weken. Ik werk vier dagen per week als psycholoog bij een gezondheidsinstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook werk ik zes uur per week (verdeeld over ma-vrij) bij ECJP als whatsappconsulent.
In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om buiten te zijn, met familie en vrienden af te spreken, te voetballen en films & series te kijken. Ook ben ik graag creatief bezig en luister ik het liefst de hele dag muziek.

^Nicolien met haar vrouw

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Ik ben in herstel van een eetstoornis en heb een chronische posttraumatische stressstoornis. Voor mij betekent herstel van een eetstoornis dat ik voldoende en voedzaam eet, een gezond gewicht heb, maar nog last heb van bepaalde klachten, die niet overgaan. Zo ben ik een paar uur per dag bezig met mijn zelfbeeld en voeding. Dat kost heel veel energie. Daarbij heb ik soms nog uitschieters in de hoeveelheden die ik eet.
Ook vind ik het heel lastig om te eten in het bijzijn van mensen die ik ken, maar niet goed ken (zoals nieuwe collega’s, teamgenoten). Zoveel last van de klachten als vroeger heb ik gelukkig niet meer, ik ben voldoende in herstel om te genieten van mijn leven en ook van lekker eten! Als ik iets kon veranderen aan deze chronische ziekte is dat ik zorgen-vrij zou kunnen eten en een beter zelfbeeld zou hebben. Dan zouden niet alleen de symptomen (te weinig of te veel eten, onder- of overgewicht, laxeren, etc.) weg zijn maar ook de onderliggende klachten (negatief zelfbeeld, altijd aan jezelf twijfelen)!
Mijn chronische posttraumatische stressstoornis heb ik al erg lang (>15 jaar). Ik heb verschillende behandelingen gehad welke deels hebben geholpen. Maar ik blijf met klachten zitten, waarvoor behandeling nooit is aangeslagen. Zo heb ik veel nachtmerries. Soms zijn deze zo heftig dat ik me er de hele dag niet goed door voel. Dan voel ik me ‘s ochtends ook niet echt uitgerust. Verder schrik ik heel snel, kan ik heel slecht tegen vermoeidheid en voel ik me vaak snel onveilig of onprettig. Ook kost het veel energie om me altijd op het positieve te richten, en niet mezelf kwijt te raken in verdriet of pijn van vroeger.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Voor mij hebben bepaalde behandelingen goed geholpen. Dit was wel een hele zoektocht; veel behandelingen sloegen (in eerste instantie) niet aan. Wat me vooral heeft geholpen is dat er mensen waren met heel veel geduld, warmte en liefde om mij weer op de been te krijgen. In mijn dagelijks leven helpt het om veel leuke dingen te doen en te delen wanneer het niet goed gaat.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

In mijn dagelijks leven helpt het me om mijn ‘slaapuren’ goed te bewaken; vaak heel saai (vroeg naar bed), maar dat helpt wel om me goed te voelen overdag! Sommige mensen vinden het raar dat ik veel slaap nodig heb, maar zij weten niet waarom dat zo belangrijk is. Dus daar trek ik me zo min mogelijk van aan.
Ik probeer er goed op te letten dat ik één dag per week weinig op de agenda heb staan en het met iemand bespreek als ik last heb van mijn klachten. Open- en eerlijkheid neemt echt veel last van mijn schouders. Eten doe ik niet te vaak met mensen die ik niet goed ken. Bewegen en sporten helpt me ook om me beter te voelen, dat is echt een uitlaatklep. Zo merk ik nu ook omgedraaid, dat ik door een blessure meer klachten heb.
Recent heb ik ook besloten om weer in therapie te gaan. Ik heb in het verleden een therapeut gehad die me ontzettend goed hielp. Met haar heb ik het nu weer opgepakt en hoewel dat super confronterend is, merk ik wel dat ik weer goede stappen zet.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ik maak geen gebruik van toeslagen of voorzieningen.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik heb een vast werkrooster, dat vind ik fijn. Verder probeer ik erop te letten dat ik genoeg vrije uren heb per week. En ik heb over het algemeen minimaal één avond per week vrij met mijn vrouw, om leuke dingen te doen. Als het me allemaal te veel is, probeer ik dit eerlijk tegen mensen te zeggen, en tijd voor mezelf te nemen. Ik merk dat dit beter werkt (aangeven dat ik het druk heb en daarom iets wil verplaatsen) dan smoesjes verzinnen, zoals ik vroeger vaak deed.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Ik wil meegeven dat je het niet alleen hoeft te doen. Soms moet je heel goed, ver of op onverwachte plekken zoeken, maar er zullen mensen zijn die je willen ondersteunen. En die ook echt iets voor je kunnen betekenen. Blijf zoeken tot je een persoon hebt gevonden die jou dit kan bieden. Ik had nooit verwacht dat ik zover zou komen, maar kijk me nu: van een ‘instellingsmeisje’ naar een gezonde, gelukkige volwassen vrouw. Het kan!
Dankjewel Nicolien, voor het delen van jouw verhaal!
 

Vorig ervaringsverhaal:

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content