Hulp van een psycholoog, gaat dit niet nóg meer stress opleveren?

Waar wil je over lezen?

Hulp van een psycholoog, gaat dit niet nóg meer stress opleveren?

psycholoog

‘Ik wil wel hulp van een psycholoog, maar ik ben bang dat dit nog meer stress gaat opleveren’. Herkenbaar? We kregen een tijdje terug een WhatsApp berichtje met bovenstaande tekst en we begrijpen maar al te goed dat deze angst er is. Ondanks dat kan het absoluut helpend zijn om hulp te vragen. Of het niet nog meer stress gaat opleveren? We delen er graag meer over.

Hulp van een psycholoog, gaat dit niet nóg meer stress opleveren?

Hulp vragen van een professional kan moeilijk zijn. Ten eerste is het onwijs confronterend om te realiseren dat je die hulp nodig hebt en ten tweede kan het moeilijk zijn om je verhaal te delen. Veel jongeren vinden het moeilijk om hulp te zoeken, bang dat het nog meer stress gaat opleveren maar ook angst voor opmerkingen vanuit de omgeving.

“Hoewel ik in eerste instantie weerstand voelde om hulp te zoeken – want: ik kon het wel alleen – ben ik onwijs blij dat mijn vriend me gepusht heeft dit wél te doen.”

Je kunt het nu niet alleen en dat is oké

Als eerste willen we je graag meegeven dat het meer dan oké is om toe te geven aan het feit dat je het niet alleen kunt. We hebben allemaal wel eens hulp nodig van een ander omdat we er niet uitkomen en daar is niets mis mee. Liever mét hulp weer sneller een goed gevoel, dan zonder hulp nog lange tijd in ellende, toch?
Het is een moeilijke stap om hulp te vragen maar uiteindelijk zul je blij zijn dat je het hebt gedaan, want het gaat je echt verder helpen. Voelt de psycholoog als een te grote stap? Ga dan via je huisarts naar een POH-GGZ, dit is een praktijkondersteuner GGZ die bij de huisartsenpraktijk aanwezig is. Wellicht is dit wat laagdrempeliger.

psycholoog

Laat los wat anderen kunnen denken

Wat bij veel jongeren een rol speelt om geen hulp in te schakelen is de angst voor wat anderen ervan zullen vinden. Naar de psycholoog gaan is misschien niet ‘hip’ of ‘cool’ maar jezelf verwaarlozen evenmin. Probeer de meningen en gedachten van anderen los te laten en focus je op jouw proces. Als jij het nu nodig heb om hulp in te schakelen, doe dat dan. Het is al vervelend genoeg dat het nodig is, maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt en hoe langer het verwerkingsproces zal duren.
Twijfel niet te lang, zet je angsten opzij en doe wat goed voor je is. Jij bent de enige die goed voor jou kan zorgen, dat doet niemand anders voor je.
Lees ook: Waarom praten over fysieke of psychische klachten zo belangrijk is

Maar geeft het dan geen stress?

Als je veel tijd kwijt bent met studie en/of werk kan het voelen alsof er geen tijd is om naar een psycholoog te gaan of om überhaupt met je problemen bezig te zijn. Je hebt het al druk genoeg dus die stress wil je jezelf besparen. Maar: geeft het écht zo veel stress?
Dat deze gedachten er is, is absoluut logisch. Maar draai het eens om: Krijg je meer stress door oud verdriet op te halen, te verwerken en je uiteindelijk beter te voelen óf krijg je meer stress door door te gaan zoals je nu doet en alles maar opkropt?
Snap je mijn punt? Het is natuurlijk pittig om bij een psycholoog te gaan praten over dingen die je het liefst vergeten wil. Maar uiteindelijk zal het veel rust geven als je wél gaat praten, verwerken en uiteindelijk kunt loslaten. Dit geeft zoveel ruimte en je zult merken dat je zoetjes aan weer beter in je vel komt te zitten. Hoe lang het duurt voordat je je daadwerkelijk beter voelt is natuurlijk per persoon verschillend, maar als je het durft te zien in het grotere plaatje zul je ervaren dat die periode bij de psycholoog maar een stukje is van jouw leven. En daarbij: als het jou verder gaat helpen, gelukkiger kan maken en meer rust kan geven is het dat meer dan waard.
Dus ja, misschien zal het eventjes meer stress opleveren. Er zal oud verdriet naar boven komen, je zult bepaalde pijn opnieuw ervaren maar uiteindelijk zul je kunnen helen van de pijn.
Lees ook: Stress verminderen: 9 praktische tips die je direct kunt toepassen

Het kan zo bevrijdend zijn!

Nathalie: In 2016 kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Ik kon niet meer. Op dat moment kreeg ik een coach toegewezen vanuit het werk, dit was erg prettig. Echter hield dit op toen mijn contract niet meer verlengd kon worden (april 2017). Na wat aandringen van mijn vriend ben ik eind 2017 opnieuw op zoek gegaan naar een coach om mijn problemen mee te bespreken.
Nu zijn we ruim een jaar verder en nog kom ik één keer in de 3 of 4 weken bij mijn coach om even te praten. Ik vind het heerlijk. Als ik terugkijk zie ik dat ik onwijs gegroeid ben, beter in mijn vel zit en sterker in mijn schoenen sta. Hoewel ik in eerste instantie weerstand voelde om hulp te zoeken – want: ik kon het wel alleen – ben ik onwijs blij dat mijn vriend me gepusht heeft dit wél te doen.
In mijn eentje had ik nooit zo veel, in zo’n korte tijd kunnen bereiken.

Weet dat het oké is om hulp te vragen, het is alleen maar goed als je aan jezelf wil gaan werken!

Wat heeft jou geholpen om hulp te zoeken? Of wat houdt je nog tegen?

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content