Eenzaamheid door een chronische aandoening: hoe ga je er mee om?

Waar wil je over lezen?

Eenzaamheid door een chronische aandoening: hoe ga je er mee om?

eenzaamheid

Eenzaamheid door chronische aandoening komt veel voor. Gemiddeld genomen voelen 8 van de 10 met een chronische aandoening eenzaam. Dit komt omdat het door een chronische aandoening moeilijker kan worden om mee te doen aan sociale activiteiten, de werksituatie kan veranderen, je moet stoppen met school of vriendschappen verwateren. Hoe ga je hiermee om?

Eenzaamheid door een chronische aandoening: hoe ga je er mee om?

Wanneer je een lichamelijke of psychische chronische aandoening hebt kan het moeilijk zijn om volledig mee te draaien in de maatschappij. Vaak ben je met een aandoening meer thuis, kunnen moeilijker meedoen met activiteiten, kunnen misschien niet meer werken en/of studeren en soms verwateren vriendschappen.
Dit alles kan er voor zorgen dat je je behoorlijk eenzaam voelt. Logisch ook als je veel thuis bent en jouw sociale leven zich voornamelijk afspeelt bij jouw thuis. Voor gezelligheid en contact met anderen zijn mensen met een chronische aandoening vaak afhankelijk van anderen die op bezoek komen.

Het contact wat er is wordt meer gewaardeerd

Pas als je bijna niemand meer om je heen hebt en je eenzaam voelt, ga je ieder berichtje, gestuurd kaartje, telefoontje of bezoekje veel meer waarderen. Daarnaast is het vaak zo dat relaties veel persoonlijker worden door de levensvragen waar iemand met een chronische aandoening mee kampt.
Er worden meer serieuze en diepgaande gesprekken gevoerd wat een positief effect kan hebben op de relatie die er is. Voor iemand met een chronische aandoening kan het heel prettig zijn om uitgenodigd te worden voor een wandeling, een etentje of iets anders leuks om te doen.

6 Tips om eenzaamheid te verminderen

We delen graag wat tips met je om eenzaamheid wat te kunnen verminderen.

1. Zoek contacten via social media

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel een social media account. Hoewel we op Facebook vooral vrienden worden met mensen die we kennen, is dat op bijvoorbeeld Instagram veel anders. Je zult merken dat je daar veel sneller mensen gaat volgen die je niet kent. Maar waarvan je het verhaal wellicht interessant vindt om te volgen.
Instagram is daarom ook een heel fijn platform om in contact te komen met lotgenoten. Met andere zieke jongeren die óók thuis zitten omdat ze niet veel anders kunnen. Hoe fijn is het om af en toe met zo’n mensen te chatten? Om gewoon je verhaal te kunnen delen met iemand die jou volledig begrijpt? Het delen van je verhaal en begrepen worden kan het gevoel van eenzaamheid verminderen. Daarnaast hoef je voor zulke contacten de deur niet uit dus dat is ook een pluspunt!

eenzaamheid

2. Ben eerlijk over eenzaamheid naar vrienden/familie

Het kan helpen om eerlijk te zijn tegen de mensen die je wel nog om je heen hebt. Geef aan dat je het lastig vindt dat je zo vaak alleen bent en je eenzaam voelt. Praat over wat je bezig houdt en vraag of ze het oké vinden om regelmatig naar jou toe te komen, of om even met je te bellen. Door aan te geven wat jij prettig vindt kunnen anderen ook beter inspelen op je situatie. Dit kan je helpen om de band met familie of vrienden te verbeteren en net wat minder eenzaam te zijn.
Laat niet alles van de ander afkomen, je hoeft niet te wachten tot anderen contact opnemen, dit kun je zelf ook doen. Bel zelf ook eens een vriend(in) of familielid op om te vragen hoe het gaat. Of stuur een kaartje naar iemand die je lief hebt. Gewoon, zomaar. Je zult merken dat anderen dit waarderen en ook sneller contact met jou opnemen, om je te bedanken of om een kaartje terug te sturen.
Lees ook: Onbegrip als je chronisch ziek bent, hoe ga je er mee om? >>

3. Probeer je mindset positief te houden

Je situatie wordt niet beter door continu te mokken of te verdrinken in zelfmedelijden. Integendeel. Het is daarom belangrijk om je mindset positief te houden. Zeg tegen jezelf dat je goed bent zoals je bent. Kijk naar eventuele mogelijkheden waardoor jij meer in contact kan komen met anderen of zoek oplossingen voor dingen die wat moeizamer gaan. Bekijk wat jij zelf kunt doen om de situatie aangenamer te maken.
Hoewel dit misschien onmogelijk klinkt, toch ben jij degene die iedere dag een keuze heeft. Kies je ervoor om jezelf zielig te vinden, of kies je ervoor om toch het beste van je dag te maken en zelf actie te ondernemen?

4. Zoek een hobby waar je blij van wordt

Eenzaamheid wordt alleen maar erger wanneer je niets te doen hebt en de tijd weg zit te staren. Zoek daarom een hobby waar je blij van wordt en energie van krijgt. Iets wat jij gemakkelijk zelf kunt doen en waardoor de tijd voorbij vliegt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Tekenen/bullet journal, puzzelen, borduren of schrijven. Zolang het maar iets is waar jij voldoening uit haalt!

5. Neem een huisdier

Deze mogelijkheid is er natuurlijk niet altijd, maar wanneer die er wel is, is het absoluut een aanrader om een huisdier aan te schaffen. Een hond, kat of ander dier kan ervoor zorgen dat jij je net wat minder eenzaam voelt. Er is continu iemand om je heen waarmee je kunt praten en kroelen. Natuurlijk is dit niet hetzelfde als mensen om je heen, en het dient ook niet als vervanging maar het kan wel rust bieden.
Als je de mogelijkheid hebt om een hond aan te schaffen en er zelf mee naar buiten te gaan, zal dit ook je sociale contacten vergroten. Je komt immers veel mensen tegen en als een ander ook een hond heeft, is het gemakkelijk om een gesprekje aan te gaan.

6. Meld je aan bij patiëntenverenigingen

Er zijn veel verschillende patiëntenverenigingen waar mensen zich kunnen aanmelden om via deze weg in contact te komen met lotgenoten. Dit kan via verenigingen maar ook via Facebook pagina’s of forums. Ook zijn er tegenwoordig veel bloggers die schrijven over een bepaald ziektebeeld en hoe ze daar mee om gaan. Ook dit kan helpend zijn om te lezen en je begrepen te voelen.
Let bij patiëntenverenigingen en Facebook groepen wel op dat je op een positieve manier gestimuleerd wordt en niet op een negatieve manier. Als je in een groep terecht komt waar iedereen klaagt, zeurt en negatief is kun je beter zo snel mogelijk weer weg gaan. Dit gaat je niet helpen. Zoek groepen waar lotgenoten elkaar helpen, motiveren en inspireren. Dit kan jou weer nieuwe inzichten geven of misschien zelfs een schop onder je kont om actie te ondernemen.
Lees ook: Lotgenoten: waar vind je ze en hoe kom je er mee in contact? >>

Eenzaamheid, je bent niet alleen

Eenzaamheid kan erg pijnlijk en moeilijk zijn. Weet alleen dat jij niet de enige bent! Als je echt even je verhaal kwijt wilt maar er niemand in de buurt is om te luisteren kun je eventueel contact opnemen met Sensoor. Dit is de Landelijke Luisterlijn waar je 24/7 met iemand in contact kunt komen. Verder kun je proberen om bovenstaande tips toe te passen en te kijken of dit iets voor je is.
Kijk ook op:

Ben jij wel eens eenzaam? Hoe ga jij hier mee om?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content