Voor jezelf opkomen wordt makkelijker met deze 7 tips

Waar wil je over lezen?

Voor jezelf opkomen wordt makkelijker met deze 7 tips

voor jezelf opkomen

Leven met een chronische aandoening is niet niks. Je komt veel dingen tegen die moeilijk, confronterend of zwaar zijn. Ook zul je te maken krijgen met instanties, organisaties, werkgevers die geen of weinig rekening met je houden. Het leven is voor niemand vanzelfsprekend, maar een aandoening maakt het zeker niet makkelijker. 

Voor jezelf opkomen is daarom belangrijk, alleen is dit zeker niet altijd makkelijk. Het is soms best eng en moeilijk, maar wel onwijs belangrijk. We delen daarom 7 tips die je gaan helpen om voor jezelf op te komen.

Voor jezelf opkomen wordt makkelijker met deze 7 tips

Vind jij het ook zo lastig om ‘nee’ te zeggen? Grenzen aan te geven? Je mening te uiten? Onderstaande tips zullen je helpen om assertiever te worden zodat je ook makkelijker voor jezelf kunt opkomen.

1. Geef duidelijk je grenzen aan

Merk jij dat mensen over je grenzen gaan? Geef dit dan duidelijk aan. Je grenzen heb je om jezelf te beschermen, maak hier ook gebruik van door ze aan te geven. Juist door je grenzen aan te geven maak je duidelijk wat je wel en niet tolereert. Daarbij is het voor anderen ook prettig als jij duidelijk je grenzen aangeeft, zij weten op deze manier namelijk ook wat ze aan je hebben en van je kunnen verwachten.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat mensen dit niet accepteren, maar dat is dan hun probleem, niet dat van jou.

Moeite met grenzen aangeven? We schreven eerder al een blog waarin we aangeven hoe het je verder kan helpen. Grenzen aangeven: 8 Redenen waarom het je verder gaat helpen >>

2. Ken je rechten

Weten waar je recht op hebt kan voor jezelf opkomen al makkelijker maken. Je weet namelijk dat je in je recht staat. Het kan daarom handig zijn om je in te lezen in je rechten en plichten bijvoorbeeld voor een gesprek zoals een sollicitatie, een gesprek hebt voor een studie of een gesprek bij het UWV

3. Plaats mensen niet boven jezelf

Weet dat jij net zo veel waard bent dan ieder ander. Iedereen is gelijk. Laat je daarom niet zomaar onder de tafel praten en plaats andere mensen niet boven jezelf. Je mag voor jezelf opkomen, tegenover wie dan ook. Onthoud dat in iedere situatie.

Hoewel het tegenover de één makkelijker is om op te komen voor jezelf dan tegenover de ander, is het belangrijk om hierin wel te oefenen. Op deze manier zal het steeds makkelijker worden.

voor jezelf opkomen

4. Zeg ‘nee’ als dat nodig is

Ben jij ook zo iemand die bijna automatisch ‘ja’ zegt als er wat gevraagd wordt? Weet dat je ook nee mag zeggen als dat nodig is.

Als er iets gebeurt wat jij niet prettig vind, als er iets gevraagd wordt wat niet bij je past, als iemand hulp nodig heeft maar jij niet de aangewezen persoon bent, als er een behandeling wordt aangeraden waar jij je niet prettig bij voelt; welke situatie het ook is, je mag altijd nee zeggen. 

Vind je dit lastig? Lees dan ook: Leer nee zeggen zonder schuldgevoel met deze 9 tips >>

5. Oefen met voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen zal niet van de één op de andere dag vlekkeloos verlopen als dit nieuw voor je is. Het is daarom gunstig om ermee te oefenen.

Probeer het in situaties waarin jij je veilig voelt, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Misschien vind je het prettig om hen vooraf te informeren dat je ermee aan het oefenen bent, zodat ze op de hoogte zijn (en ze je wellicht stimuleren om er ook echt mee bezig te zijn).

Door te oefenen in een veilige omgeving kun je het alvast eigen maken en zal het ook makkelijker worden in situaties met mensen waarbij jij je minder op je gemak of veilig voelt.

“Weet dat jij net zo veel waard bent dan ieder ander. Iedereen is gelijk. Laat je daarom niet zomaar onder de tafel praten en plaats andere mensen niet boven jezelf. Je mag voor jezelf opkomen, tegenover wie dan ook. Onthoud dat in iedere situatie.”

6. Werk aan je zelfvertrouwen

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het zal worden om voor jezelf op te komen. Het kan daarom gunstig zijn om aan je zelfvertrouwen te werken als je wilt leren om voor jezelf op te komen. Je zult dan minder snel aarzelen of wegzakken in onzekerheid in lastige situaties en sneller gaan staan voor jouw belangen.

Wil je graag meer tips om je zelfvertrouwen te vergroten? Zelfvertrouwen en een chronische aandoening, 9 handige tips >>

7. Voor jezelf opkomen zonder schuldgevoel

Jij hebt het recht om voor jezelf op te komen, om grenzen aan te geven, om nee te zeggen, om te doen wat voor jou het belangrijkste is. Probeer daarom je schuldgevoel los te laten. 

Het is niet erg om mensen af te wijzen als dit het beste voor jou is, om afspraken af te zeggen, om te zeggen waar het op staat, te delen wat jouw mening is, om nee te zeggen tegen een ander. Het mag allemaal, zonder schuldgevoel.

Voor jezelf opkomen en bewust voor jezelf kiezen is alleen maar super goed en niets om je schuldig om te voelen. Is de ander teleurgesteld of boos? Dat zegt dan alles over de ander en niets over jou.

Voor jezelf opkomen mag altijd en overal

Voor jezelf opkomen mag altijd; niet alleen bij vrienden, collega’s, studiegenoten, familie of kennissen. Maar ook als je een gesprek hebt met een behandelaar, therapeut of arts. Als het jou niet bevalt of niet past bij jouw behoeften mag je dit aangeven.

We schreven eerder al een artikel over het wisselen van arts of behandelaar als je bij iemand bent waar je geen klik of problemen mee hebt. Lees het artikel: Problemen met je (huis)arts of behandelaar, wat te doen? >>

Weet dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven, en juist door voor jezelf op te komen als dat nodig is kun je het allerbeste voor jezelf zorgen.

Lukt het jou om voor jezelf op te komen? Wat helpt jou daarbij? Leuk als je het laat weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content