11 Handig tips: Ondernemen met een chronische aandoening

Waar wil je over lezen?

11 Handig tips: Ondernemen met een chronische aandoening

ondernemen chronische aandoening

Werken met een chronische aandoening kan lastig zijn. Veel jongeren zien daarom mogelijkheden in een eigen onderneming. Toch is dit iets waar je vooraf goed over na moet denken. Ook is het belangrijk om te weten wat je aankunt en hoe een planning voor jou het beste werkt. Om je hierin wat ondersteuning te bieden, delen we handige tips over ondernemen met een chronische aandoening.

11 Praktische tips: Ondernemen met een chronische aandoening

Twijfel jij of ondernemen iets voor jou is? Of weet je niet helemaal hoe je het moet aanpakken? We delen vandaag handige tips voor ondernemen met een chronische aandoening die jou kunnen ondersteunen in dit proces.

1. Denk goed na wat je wilt doen en hoe

Een eigen onderneming kan veel voordelen hebben. Echter is het wel belangrijk om goed na te denken wat je wilt doen en hoe je dit gaat aanpakken.

Logischerwijs kies je iets wat bij jou én je chronische aandoening past zodat het ook haalbaar is. Iets wat je leuk vindt is beter vol te houden – zeker als je het kunt uitvoeren op een manier die bij je past.

2. Ga met andere jongeren in gesprek

Weet je niet helemaal hoe je een onderneming vanuit jouw situatie moet aanpakken? Het kan helpend zijn om met andere jongeren met een chronische aandoening en onderneming in gesprek te gaan. Op deze manier kun je je goed laten informeren en hoor je vanuit ervaringsdeskundige wat de voor- en nadelen zijn. Daarbij kunnen zij je wellicht handige tips geven.

We schreven eerder al een artikel waarin 4 jongeren hun verhaal delen over ondernemen met een chronische aandoening, wellicht handig om eens door te lezen!

3. Maak een plan hoe je jouw onderneming wilt vormgeven

Voordat je begint met ondernemen is het handig om een goed plan te maken met hoe jij je onderneming wil gaan vormgeven. Wat wil je gaan doen/ aanbieden? Hoe ga je dit aanpakken? Wat heb je er voor nodig? Op deze manier kun je ook goed voorbereid beginnen en heb je al een idee van hoe jouw onderneming eruit komt te zien en wat je daarvoor moet doen. Of wat je juist anders aan moet pakken omdat je ziet dat het niet gaat werken zoals je dacht.

ondernemen chronische aandoening

4. Zoek iemand om samen mee te ondernemen

Als jouw situatie niet stabiel genoeg is om een eigen bedrijf te starten, kun je eens rondkijken of het mogelijk is om dit samen met iemand anders aan te pakken.

De twee coördinatoren van ECJP, Anne en Manon, hebben samen een bedrijf; echter heeft Manon last van chronische migraine waardoor ze flink wat uren per week op bed ligt. Doordat ze de onderneming samen runnen, heeft ze altijd iemand om op terug te vallen. In deze post op Instagram lees je daar meer over.

5. Blijf goed naar je eigen lichaam luisteren

Ondernemen kan overweldigend zijn. Juist daarom is het van groot belang om naar je lichaam te blijven luisteren en te doen wat voor jou goed is. Krijg je opdrachten binnen die eigenlijk niet haalbaar zijn? Zeg dan nee. Dat is óók het voordeel van ondernemen: jij hebt de regie, jij bepaald welke opdrachten je aanneemt en hoe je het invult. Profiteer hier van!

6. Besteed taken uit

Energie is vaak een dingetje bij jongeren met een chronische aandoening. Besteed daarom je energie aan de taken die je leuk vindt en waar jij je energie aan wilt besteden. Taken als administratie kun je bijvoorbeeld uitbesteden. Net zoals het laten maken van de website, onderhouden van social media of andere taken.
Denk hier goed over na en bepaal voor jezelf waar jij je energie aan wilt besteden zodat je niet continu met randzaken bezig bent.

“Hoe fijn een eigen bedrijf ook klinkt, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zullen momenten komen dat je je afvraagt waarom je hiermee begonnen bent en hoe je het allemaal moet bolwerken. Bereid je hierop voor.”

7. Denk in mogelijkheden en oplossingen

Je kunt er zeker van zijn dat je tegen dingen gaat aanlopen die lastig zijn of niet in jouw straatje passen. Leer jezelf daarom aan om te denken in mogelijkheden en oplossingen. Zelf heb ik fibromyalgie en een eigen onderneming; echter komt het wel eens voor dat ik door heftige pijn in mijn onderrug niet kan zitten.

Ik zou kunnen stellen dat ik dan ook niet kan werken. Mijn oplossing hiervoor is een laptop standaard zodat ik – als ik ondanks de pijn wel energie heb – liggend in bed toch kan werken.

8. Bereid jezelf er op voor dat het niet alleen maar leuk is

Hoe fijn een eigen bedrijf ook klinkt, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zullen momenten komen dat je je afvraagt waarom je hiermee begonnen bent en hoe je het allemaal moet bolwerken. Bereid je hierop voor: schrijf desnoods een brief voor jezelf met punten waarom je bent gaan ondernemen en wat je wil bereiken, dit kan motiverend zijn op moeilijke momenten.
Belangrijk is ook om niet direct de handdoek in de ring te gooien; ondernemen is een heel leerzaam proces en je zult jezelf regelmatig tegenkomen. Echter kun je hier ook veel voordeel uit halen als je deze momenten gebruikt om te leren en te groeien.

Tip: Meld je aan bij de Facebook pagina: Meisjes met ambitie en een beperking om met andere ondernemende jongeren in contact te komen.

9. Begin met je onderneming als je nog werkt of studeert

Het is niet voor iedereen mogelijk, maar er zijn verschillende jongeren die naast werk of studie al stappen hebben gezet voor zijn of haar onderneming. Ikzelf heb in de gehandicaptenzorg gewerkt en had Fibromyalgieblog.nl als hobby – in deze periode heb ik al veel kunnen opbouwen, zoals een goede website, volgers via social media en ik wist goed welke richting ik in wilde.
In de blog met ervaringen over ondernemen met een aandoening lees je ook dat Fenna en Ise beide met een onderneming gestart zijn tijdens hun studie.

Het voordeel hiervan is dat je nog niet volledig van je onderneming afhankelijk bent. Het is een fijne manier om te experimenteren of het bij je past. Daarbij heb je – als je in loondienst werkt – wat minder financiële druk omdat je nog loon betaald krijgt.

10. Passieve inkomsten

Het is niet in ieder vakgebied mogelijk, maar als internetondernemer wil ik je aanraden om focus te leggen op passieve inkomsten. Dit zijn inkomsten die blijven stromen óók als je niet aan het werk bent. Zelf pas ik dit toe door middel van affiliate marketing en het aanbieden van eBooks. Hier zit eenmalig veel tijd in, maar als dat eenmaal staat hoef je er – naast de promotie van het product – niet echt meer naar om te kijken.

Voor mensen met een chronische aandoening is dit een ideale manier. Je kunt via deze weg dus ook geld verdienen als je een dag niet in staat bent om te werken en zit niet alleen maar vast aan het ‘uurtje factuurtje’ wat weer meer vrijheid geeft.

11. Zet jouw aandoening in als kracht

Er zijn verschillende ondernemers die juist ‘dankzij’ zijn of haar beperking zijn gaan ondernemen. Hieronder deel ik een lijstje met ondernemen met een chronische aandoening die juist zijn of haar aandoening gebruiken als kracht:

Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere zijn, maar dit is alvast een lijstje met mensen die zijn of haar aandoening hebben ‘gebruikt’ om te gaan ondernemen. (Ken jij er nog meer? Laat het ons weten!)

Ikzelf heb fibromyalgie en ben vanuit daar gestart met Fibromyalgieblog.nl om mijn ervaring, tips en ontwikkelingen te delen met lotgenoten. Op een positieve manier deel ik alles wat mij geholpen heeft om te leren leven met fibromyalgie zodat anderen mijn tips kunnen inzetten in zijn of haar eigen leven.

2 Extra tips voor ondersteuning

Naast bovenstaande tips, zijn er ook nog een aantal dingen die je kunt doen voor extra ondersteuning bij het starten van je onderneming of verzekeren tegen ongemakken.

Vrijwillige verzekering UWV

Werk je volledig zelfstandig of wil je dit gaan doen, maar twijfel je over de stabiliteit van jouw situatie? En vind je het fijn om een back up te hebben? Het is altijd een mogelijkheid om je vrijwillig te verzekeren bij het UWV.
Via deze link lees je daar meer over!

Bart de Graaff foundation

Het Bart de Graaff foundation ondersteunt jongeren met een chronische aandoening die graag een onderneming willen starten. Je kunt je hier aanmelden en jouw plan voorleggen. Na de aanmeldingsronde volgen er nog 3 selectierondes waaruit de beste plannen worden gekozen. Kom je tot de laatste ronde? Dan mag je jouw plan pitchen aan een jury. Als je wint, wordt je gekoppeld aan een mentorbedrijf om jouw droom uit te laten komen.

Lijkt dit je wat? Je kunt je aanmelden t/m 4 oktober.

Ondernemen met een chronische aandoening; het is mogelijk

Ondernemen is een vak apart, echter kan dit met een chronische aandoening nog nét wat lastiger zijn. Maar onmogelijk is het zeker niet. Hopelijk bieden bovenstaande tips voor ondernemen met een chronische aandoening wat duidelijkheid. Belangrijk is dat je vooraf goede research doet en weet wat je wilt doen en vooral hoe. Blijf goed naar je lichaam luisteren, doe dat wat bij jou past en bedenk goed waar jij je energie aan wilt besteden en wat je aan anderen wilt overlaten.

Als je vragen hebt over dit onderwerp of je eigen ervaring wilt delen, of zelf tips hebt mbt ondernemen met een chronische aandoening, laat dan zeker een berichtje achter!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content