De slachtofferrol: wat houdt het in en hoe beperkt dit je?

Waar wil je over lezen?

De slachtofferrol: wat houdt het in en hoe beperkt dit je?

slachtofferrol

De slachtofferrol is iets wat bij vrijwel iedereen met een chronische aandoening een periode aanwezig is. Het is een logische reactie als je hebt te dealen met een chronische aandoening en deel van het acceptatieproces. Hoewel je dit dus nodig hebt om te kunnen verwerken kan het tegelijkertijd heel belemmerend zijn. Wat de slachtofferrol precies is en hoe je hier mee om kunt gaan delen we graag met je.

De slachtofferrol: wat houdt het in en hoe beperkt dit je?

Het aannemen van de slachtofferrol is onderdeel van het acceptatieproces. Dit proces bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Ontkenning
  2. Boosheid
  3. Vechten
  4. Verdriet
  5. Aanvaarding/ acceptatie

In fase 2 – boosheid – komt de slachtofferrol het meest naar voren. Hierbij komen veel vragen omhoog als: ‘Waarom ik?’, ‘Waarom moet mij dit overkomen?’, ‘Ik heb ook altijd pech!’ en je bent boos op alles en iedereen. Je haat je lichaam, je snapt niet waarom jij ziek bent geworden en je zit vol met frustratie.
Je gaat lekker door met je leven zoals je altijd deed en weigert rekening te houden met je aandoening. Je stelt je afhankelijk op, wijst veel met je vinger naar een ander en hebt overal een verklaring voor: ‘Ik kan dit niet want …’ of ‘De arts moet me een oplossing geven’.
Je voelt je slachtoffer van het leven, je wilt je verhaal met iedereen delen en hebt misschien wel medelijden met jezelf. Hoewel dit proces belangrijk en ook nuttig is om uiteindelijk te kunnen aanvaarden dat je een chronische aandoening hebt, is het belangrijk om hier niet te veel in te blijven hangen – dit kan je namelijk flink beperken.

“Het is niet makkelijk om 100% verantwoording te nemen over jouw leven; maar het is uiteindelijk wel onwijs bevrijdend”

Slachtofferrol, pak de draad weer op

Als je een heftige situatie meemaakt, zoals het krijgen van een diagnose of een overval ben je een slachtoffer. Het is in zo’n situatie helemaal prima om de slachtofferrol aan te nemen; dit is gunstig bij verwerking van het proces.
Echter kan het ook zijn dat je in deze slachtofferrol blijft hangen; misschien vind je het wel prettig dat anderen je aandacht geven en jouw pijn bevestigen, en dat je weinig verantwoording hebt – want jij kunt er niets aan doen dat je allerlei dingen niet meer kunt. Toch zal die aandacht uiteindelijk minder worden en zullen mensen weer dingen van je gaan verwachten. Dit kan ervoor zorgen dat je nog aanhankelijker wordt en verder wegzakt in de slachtofferrol – dit is een neerwaartse spiraal.
Ook voor jezelf is het onwijs belangrijk dat je uiteindelijk de draad weer oppakt en verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. Dat je regie neemt, keuzes maakt en zoekt naar oplossingen.

Herken de slachtofferrol

Misschien denk je nu: ‘Ah, shit. Dat klinkt me bekend’, dat is alleen maar positief. Dan besef je dat jij in de slachtofferrol zit en kun je er ook makkelijker verandering in brengen. Om dingen aan te kunnen pakken zul je eerst moeten beseffen in wat voor rol je zit, wat dit met je doet en waarom dit je niet verder gaat brengen. Het kan misschien pijnlijk zijn om dit zo zwart op wit te lezen, maar laat dit vooral een motivatie zijn om het anders te gaan doen.
Ik weet namelijk hoe moeilijk dit proces is, de diagnose fibromyalgie zorgde er bij mij ook voor dat ik lange tijd in de slachtofferrol heb gezeten. Tot ik ging inzien dat ik het mezelf hiermee alleen maar moeilijker maakte. Nu weet ik hoe bevrijdend het is om zelf de verantwoording te nemen voor je leven. Zonder je continu te verschuilen achter je aandoening. Je bent zoveel meer dan dat!

slachtofferrol

Je beperkt je eigen mogelijkheden

Door te lang in de slachtofferrol te blijven hangen beperk je eigen mogelijkheden. Durf verantwoording te nemen voor jouw leven. Dit betekend niet dat je meteen maar moet accepteren dat je een chronische aandoening hebt – dit betekend dat je stapje voor stapje gaat kijken naar de dingen die jij zelf kunt doen om de situatie aangenamer te maken. In plaats van te kijken naar moeilijkheden en ellende (alles wat je níét kunt), ga je nu kijken naar alles wat je wél kunt.
Hoe kun jij jouw situatie aangenamer maken? Wat kun je zelf doen om je wat prettiger te voelen? Welke stappen kun je nemen om meer uit het leven te halen? Wat voor aanpassingen kun je inzetten om dingen wél te kunnen doen?
Door hierover na te gaan denken zul je zien dat er veel meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht. Dit komt omdat je de situatie nu op een totaal andere manier gaat bekijken; een positieve manier waarbij ruimte is voor mogelijkheden en oplossingen.

Neem het heft in eigen handen

Jij bent de enige die 100% verantwoordelijk is voor jouw leven. De enige die weet wat goed voor je is, wat jij aankunt en wat je het liefste wilt. Het is niet makkelijk om de verantwoording te nemen over jouw leven; maar het is wel onwijs bevrijdend. Als jij het heft in eigen handen durft te nemen en anders naar het leven kunt gaan kijken zul je merken dat het allemaal zo donker nog niet is.
De slachtofferrol voelt misschien veilig en vertrouwd; maar dit is schijn. Ik wil je uitnodigen om jezelf te reflecteren, om te kijken of jij in die slachtofferrol zit. Is dit het geval? Probeer dan stap voor stap te kijken naar welke invloed jij kunt uitoefenen om je leven aangenamer te maken.
Kun je hiervoor wel wat tips gebruiken? Meld je aan voor de JongPIT-community op Facebook en praat erover met lotgenoten. Je bent niet de enige die hier mee zit.

Heb jij tips om uit de slachtofferrol te stappen? Deel ze in een reactie, wellicht kun je iemand anders hiermee helpen!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content