Waarom een diagnose (stempel, label) niet altijd negatief hoeft te zijn

Waar wil je over lezen?

Waarom een diagnose (stempel, label) niet altijd negatief hoeft te zijn

Stempel label diagnose

Een officiële diagnose: wat zijn daar nou de voor- en nadelen van? We krijgen wel vaker app’jes binnen waarin duidelijk wordt dat iemand bang is om vervolg stappen te ondernemen met de angst voor een ‘label’ of ‘stempel’; oftewel, een officiële diagnose. Het is logisch dat je hierbij weerstand voelt; wanneer er een label aan de klachten geplakt wordt is het ineens wel heel ‘echt’ allemaal en dat is best confronterend.
Daarnaast speelt angst ook bij veel jongeren een grote rol; bang om geen baan te kunnen krijgen, bang om eerder afgewezen te worden etc. Hoewel we deze angsten zeker herkennen, is een stempel of label echt niet altijd negatief. In dit artikel vertellen we er graag meer over.

Waarom een diagnose (stempel, label) niet altijd negatief hoeft te zijn

Een diagnose kan erg confronterend, stom en lastig zijn. Tegelijkertijd heeft het ook enkele voordelen als eindelijk is vastgesteld waar de klachten vandaan komen. We delen graag waarom het niet altijd negatief is, maar zijn wel eerlijk.

Gerichte therapie door diagnose

Er kan vaak meer gericht worden gezocht naar therapie of behandeling wanneer je precies weet wat je hebt. Of dit nou gaat om psychische of lichamelijke klachten. Voor artsen, therapeuten en behandelaars is het prettig om te weten welke diagnose is vastgesteld zodat ze de behandeling of het advies daarop kunnen afstemmen.
Nathalie: “Voordat ik de diagnose fibromyalgie had, was het gewoon pijn waar ik last van had. Ik merk dat er zeker een verschil is in benadering vanuit artsen, behandelaars en therapeuten sinds ik zeg dat ik fibromyalgie heb. Alsof ze er dan meer mee kunnen.
Op een enkeling na, trouwens; want helaas zijn er nog wel therapeuten die het hele ‘fibromyalgie’ niet zo zien zitten.”

Stempel label diagnose

Regelingen, vergoedingen en/of uitkering

Als je lichamelijke en/of psychische klachten hebt kan het zijn dat je recht hebt op regelingen, vergoedingen of misschien zelfs een uitkering. Ook zulke instanties vinden het prettig om te weten welke diagnose(s) er gesteld is/zijn. Het kan de zaak soms duidelijker omvatten als je de naam van een diagnose kunt noemen.
Hoewel een diagnose niet altijd een rol speelt bij de goed- of afkeuring – het gaat echter om de klachten en vooral om wat je wel en niet kunt – kan het wel gunstig zijn deze te hebben.

Het kan rust geven

Een diagnose, stempel of label kan ook juist rust geven. Sommige mensen zijn al jaren aan het zoeken naar ‘wat ze hebben’ en leven continu in onzekerheid en met de vraag wat er mis met hen is. Het kan dan best prettig zijn als je éindelijk iemand gevonden hebt die wél weet wat je hebt en een diagnose kan stellen. Het kan rust geven als het duidelijk is wat je hebt.
Vanaf dat punt is er weer ruimte om de zoektocht los te laten en te gaan kijken naar welke therapie, behandeling, medicijn of wat dan ook kan helpen om je situatie aangenamer te maken.
Nathalie: “Zelf heb ik sinds 2009 pijnklachten en pas vanaf 2017 officieel de diagnose fibromyalgie. In 2013 heeft een behandelaar me wel gezegd dat ik fibromyalgie heb maar dit was niet officieel vastgesteld. Ik kan je zeggen dat ik bijna een vreugde dansje deed toen de reumatoloog me vertelde dat het toch écht fibromyalgie was. Het gaf rust. Ik kon stoppen met zoeken naar bevestiging; eindelijk.”
Erkenning van de klachten is in deze ook iets wat voor velen belangrijk en ook heel erg fijn is. Na lange tijd zoeken naar ‘wat het is’ word je soms hopeloos, voel je je onbegrepen en niet serieus genomen. Wanneer iemand je eindelijk kan vertellen welke diagnose je hebt, en de klachten dus erkend worden; kan dit best wel een gevoel van opluchting geven.

Is de kans op werk écht kleiner?

Velen denken dat wanneer ze een diagnose hebben, ook meteen minder kans hebben op werk. Echter hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Mocht het zo zij dat jij door lichamelijke en/of psychische klachten mogelijk vaker kunt uitvallen of bepaalde taken niet kunt (of met hulp moet) uitvoeren ben je verplicht dit te melden. Of je nou een diagnose hebt of niet. Het is niet altijd verplicht om te melden dat je een chronische aandoening hebt – alleen als dit je werk kan belemmeren, er vaker kans is op uitval of als je er speciale benodigdheden voor nodig hebt (bijv. een schone ruimte om insuline te spuiten bij suikerziekte).
We schreven eerder al eens een artikel over wat je wel en niet vertelt tijdens een sollicitatie waar je veel informatie kunt vinden over dit onderwerp.
Het is dus niet perse zo dat je minder kans hebt op een baan wanneer je een chronische ziekte hebt. Probeer in te schatten wat jij kunt en wilt en probeer daarin een geschikte baan te vinden. Het gaat in veel gevallen om wie jij bent en wat je kunt – niet persé om wat je hebt.

Jij bepaalt hoe je het noemt!

Ik heb misschien de diagnose fibromyalgie, maar dat wil niet zeggen dat ik verplicht ben het zo te benoemen als ik aan anderen vertel waar ik last van heb. Vaak genoeg dat ik enkel vertel dat ik chronische pijnklachten en weinig energie heb – en laat ik het stukje fibromyalgie weg.
Jij bepaalt zelf hoe je het noemt of verwoord naar anderen toe. Als jij het prettiger vindt om het – net zoals ik – wat anders te verwoorden is dat prima. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

Conclusie: Voor- en nadelen van een diagnose

Eerlijk is eerlijk: het heeft niet alleen maar voordelen als je een label/stempel hebt; er zitten ook zeker nadelen aan een diagnose. Zo zijn er altijd bepaalde diagnoses die niet door iedereen serieus genomen worden, en kan het zijn dat je lichamelijke klachten al snel op je diagnose worden geschoven – door jezelf, maar misschien ook door artsen waardoor er geen verder onderzoek wordt gedaan.
Mandy: “Nadeel is nu wel dat als ik vind dat m’n crohn opspeelt er soms nog wel eens gezegd wordt “joah maar is het niet gewoon buikgriep” – en andersom.”
Er zullen zeker nog meer nadelen zijn dan wij hier beschreven hebben, tegelijkertijd zal het ook meer voordelen hebben. Een diagnose heeft nou eenmaal voor- én nadelen. Wat wij vooral duidelijk willen maken is dat een diagnose niet persé slecht of stom is, maar ook helpend kan zijn!

Hoe ervaar jij het hebben van een diagnose? Vind je het fijn dat je klachten (eindelijk) een naampje hebben of liever zonder diagnose fijner?

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content