Medicijnen mee op reis: Aanvraag Schengen- of medicijnverklaring

Waar wil je over lezen?

Medicijnen mee op reis: Aanvraag Schengen- of medicijnverklaring

medicijnen mee op reis

Op reis gaan doe je samen met je chronische aandoening. Als je gebruik maakt van medicijnen zul je je medicijnen mee op reis moeten nemen. Echter is het niet toegestaan om zomaar ieder medicijn mee te nemen zonder verklaring. Het kan zijn dat je een Schengenverklaring moet aanvragen voor medicatie die in de opiumwet staat. Blijf je langer dan 90 dagen weg? Of ga je naar een land dat buiten het Schengengebied ligt? Dan heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig.

Medicijnen mee op reis: Aanvraag Schengen- of medicijnverklaring

Als je medicijnen mee op reis wilt nemen waar je een verklaring voor nodig hebt dien je een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen bij het CAK. Het wordt door jou, samen met je huisarts ingevuld waarna het kan worden opgestuurd naar het CAK zodat zij het kunnen goedkeuren waarna je het weer terug krijgt.

Wat is het verschil tussen een Schengenverklaring en Engelstalige medicijnverklaring?

Schengenverklaring

 • Geldig voor 30 dagen.
 • Je mag maximaal 3 schengenverklaringen meenemen, dus in totaal voor 90 dagen.
 • De Schengenverklaring is geldig voor één medicijn. Gebruik je meerdere medicijnen? Dan heb je voor ieder medicijn een losse verklaring nodig.
 • Het kan digitaal worden ingevuld en verzonden naar het CAK, je ontvangt het ook via e-mail weer terug.
 • Nadat je het terug hebt van het CAK (en het is goedgekeurd) kun je jouw medicijnen inclusief de verklaring meenemen op reis.
 • Alleen geldig in landen binnen het Schengengebied, bekijk hier welke dat zijn.

Engelstalige medicijnverklaring

 • Maximaal 1 jaar geldig (datum gaat in wanneer het door de huisarts is ingevuld en ondertekend).
 • Alle medicatie die je gebruikt, mag op de Engelstalige medicijnverklaring worden vermeld. Er zit geen maximum aan.
 • Het formulier mag digitaal worden ingevuld maar de handtekening van de huisarts moet origineel zijn (dus niet ingescand). Het document dient via de post verstuurd te worden naar het CAK.
 • Wanneer zij het hebben goedgekeurd, kan het zijn dat je nog een Apostille stempel nodig hebt die je kunt halen bij een rechtbank. (Of dit nodig is, kun je navragen bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat).

Voor landen buiten het Schengengebied kan een Engelstalige medicijnverklaring voldoende zijn, echter is dit niet altijd het geval. Via deze link kun je per land bekijken wat je nodig hebt. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan contact op met de ambassade van het land waar je naartoe gaat om te informeren wat je nodig hebt.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

 • Aruba of Curaçao: Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen.
 • Bonaire, Saba, St. Eustatius of St. Maarten: Hiervoor heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig.
 • Turkije: Hiervoor is een apart Nederlands/Turks document opgesteld welke je hier kunt downloaden. Deze verklaring hoeft alleen door je arts ondertekend te worden. Het is dus niet nodig om het naar het CAK op te sturen. Wel kan het handig zijn om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Turkije.

Medicijnpaspoort

Een medicijnpaspoort of medicatie overzicht is NOOIT geldig als officiële reis verklaring. Echter kan het wel gunstig zijn om deze bij te hebben, bijvoorbeeld voor als je medicijnen verliest of in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet.
Een medicijnpaspoort kan worden aangevraagd bij de apotheek.

medicijnen mee op reis

Voor welke medicatie heb ik een verklaring nodig?

Voor medicijnen die onder de Nederlandse Opiumwet vallen is één van bovenstaande verklaringen nodig. Zoals:

 • Zware pijnstilling (bijvoorbeeld met morfine)
 • Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld met valium)
 • ADHD medicatie
 • Medicinale cannabis

Er zijn opiumlijsten waar precies op vermeld staat welke medicatie onder de Opiumwet valt, de lijsten zijn onderverdeeld in lijst l en lijst ll. Kom je er middels deze lijst alsnog niet uit? Dan kun je jouw huisarts vragen of je een verklaring nodig hebt voor de medicatie die je gebruikt.
Staat jouw medicijn niet op één van de lijsten maar gebruik je wel medicatie die door een arts of specialist moet worden voorgeschreven? Dan is het mogelijk dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt. Het beste kun je contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat om te informeren welke documenten je nodig hebt.

TIP: Weet je niet goed welke vragen je moet stellen of wil je tips voor een gesprek met de ambassade? Lees dan even dit artikel van het CAK.

Wanneer moet ik de verklaring aanvragen?

Het beste kun je er voor zorgen dat je de aanvraag van een verklaring ruim voor de vertrekdatum regelt. Stel er is iets fout gegaan of de verklaring wordt niet goedgekeurd omdat er gegevens missen, dan heb je nog ruim de tijd om een nieuwe aan te vragen.

Schengenverklaring

Een Schengenverklaring wordt over het algemeen erg snel behandeld, zeker als je het digitaal verstuurd. Houd rekening met ongeveer 5 werkdagen.
Toch is het raadzaam om deze uiterlijk 4 weken voor vertrek aan te vragen (eerder is altijd goed! Hoe eerder je het hebt, hoe minder stress je ervoor hebt voor vertrek).

Schengenverklaring aanvragen >>

Engelstalige medicijnverklaring

Indien je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt, kun je deze beter 6 tot 8 weken vooraf aanvragen. Er wordt gemiddeld 2 weken voor geteld. Het moet per post over en weer worden gestuurd wat vaak al meer tijd in beslag neemt.

Daarbij kan het zijn dat je na goedkeuring van het CAK, nog langs de rechtbank moet voor een Apostillestempel. Dit is niet altijd het geval maar meestal wel (de ambassade van het land waar je naartoe gaat kan je dit vertellen). Deze stempel legaliseert het Nederlandse document.

Engelstalige medicijnverklaring aanvragen >>

Wat als ik lastminute op vakantie ga?

Het is mogelijk om voor een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring tussen 9:00 en 12:00 uur bij het CAK langs te gaan met de volledig ingevulde verklaring, hiervoor hoef je geen afspraak te maken. Zij maken het direct in orde.

Voor een Schengenverklaring kun je het document digitaal versturen en vervolgens contact opnemen met het CAK en aangeven dat het gaat om een spoedaanvraag (tel: 0800-2108). Zorg ervoor dat je het referentienummer bij de hand hebt (dit nummer krijg je wanneer je het document via de website verstuurd). Wanneer je belt, en jouw nummer doorgeeft zullen ze het zsm in orde maken.

Op vakantie met de auto

Als je op vakantie gaat met de auto moet je, net zoals wanneer je reist met het vliegtuig, een verklaring bij je hebben voor medicatie die op onder de Opiumwet valt of die alleen kan worden voorgeschreven door een arts of specialist. Hoewel het met een autoreis minder gecontroleerd zal worden, is het wel van belang een verklaring bij je te hebben.

Houd er met het reizen met de auto ook rekening mee dat medicatie niet te warm wordt. Hiervoor bestaan speciale koeltasjes die je kunt gebruiken. Een medicijntasje van Vitility houdt de medicatie 4 dagen op kamertemperatuur. Dit kan ook gunstig zijn als je op vakantie gaat naar een warm land.

Ik ben mijn medicijnen op reis verloren, wat nu?!

Ben je je medicatie vergeten of op vakantie verloren of kwijt geraakt? Dit is precies het punt waarvoor je een medicijnpaspoort bij je dient te hebben. Met dit paspoort is het namelijk mogelijk om nieuwe medicatie te halen bij een lokale apotheek. Als het medicijn vergoed wordt door je zorgverzekering is het belangrijk dat je hen hiervan op de hoogte stelt.

Indien de zorgverzekering de medicijnkosten niet dekt, kun je dit laten weten aan je reisverzekering. Bewaar altijd de bon van het medicijn! Als de medicatie in het buitenland duurder is dan in Nederland, worden de hogere kosten vergoed door de reisverzekering. Dit geldt alleen als je ook dekking hebt voor medische kosten, dit is vaak een aanvullende optie.

Het is soms mogelijk dat medicijnen worden opgestuurd naar de plek waar je verblijft.

Ik heb besloten langer te blijven, kan ik mijn verklaring verlengen?

Het kan natuurlijk zijn (als je die vrijheid hebt) om last minute te besluiten langer op je vakantiebestemming te blijven. Hoe zit het dan met je verklaring? Er zijn twee dingen die je kunt doen.

 1. Is je medicatie bijna op? Dan kun je besluiten om de medicatie die je over hebt weg te gooien zodat je het niet mee neemt naar Nederland en je dus ook geen verklaring nodig hebt.
 2. Bel je huisarts op en vraag of hij/zij nog een verklaring kan ondertekenen. Je kunt het document zelf online al grotendeels invullen en via de mail versturen naar je arts. Als de arts het ondertekend heeft kan het weer naar jou terug worden gemaild. Vervolgens onderneem je dezelfde stappen als dat je last minute op vakantie gaat. Verstuur online het document naar het CAK en neem telefonisch contact met ze op. Binnen no-time ontvang je het goedgekeurde document weer terug. Zorg er wel even voor dat je het uitprint zodat je het bij je medicatie kunt bewaren.

Tips reizen met medicatie:

 • Neem de medicatie áltijd mee in de originele verpakking met bijsluiter (ook als je paracetamol of andere geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn mee wilt nemen).
 • Het kan gunstig zijn om de rekening van de medicatie mee te nemen en bij de middelen te stoppen als extra bewijs dat het via de apotheek verkregen is.
 • Reis je alleen met handbagage? Normaal gesproken mogen vloeistoffen en gels maximaal 100 ml bevatten. Als het gaat om medicijnen mag dit een grotere verpakking zijn. Echter moet je wel kunnen aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan (bijv. met één van de eerder genoemde verklaringen). De vloeibare medicatie dient in een doorzichtige, hersluitbare zak te worden verpakt. In totaal mag dit max. 1 liter zijn.
 • Zorg ervoor dat je altijd voldoende medicatie bij je hebt, liever te veel dan te weinig.
 • Er wordt geadviseerd om medicatie in de handbagage mee te nemen omdat je het op deze manier makkelijk en snel kunt laten zien aan de douane.
 • Bekijk altijd de houdbaarheidsdatum van je medicatie, zeker als je voor langere tijd op reis gaat.
 • Neem indien nodig een verkoelend medicijntasje mee zodat je de medicatie op je bestemming ook gekoeld kunt houden.

Medicijnen mee op reis: zo werkt het!

Hopelijk geeft bovenstaand artikel je een duidelijk beeld van wat je moet regelen en aanvragen als je medicijnen mee op reis wilt nemen. Als je nog vragen hebt, bekijk de website van het CAK of neem contact met ons op via WhatsApp. Wij kijken graag met je mee en helpen je waar mogelijk.

Heb jij nog tips of informatie over medicijnen mee op reis die we aan het artikel kunnen toevoegen? Laat het weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content