fbpx

Medicijnen bewaren als het heet is: alles wat je moet weten!

Medicijnen bewaren in de zomer is iets wat net wat meer aandacht nodig heeft. Dat het momenteel heet is in Nederland, dat zal ik niet meer uit hoeven te leggen. Met een officiële hittegolf en temperaturen boven de 35 graden is het toch echt wel extreem te noemen. Wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden wanneer de temperaturen stijgen. Niet alleen als het gaat om medicijnen bewaren, maar ook met het gebruik daarvan.

Medicijnen bewaren als het heet is: alles wat je moet weten!

Medicijnen worden veelal bewaard op een donkere, droge plaats. Prima ook zolang de temperaturen niet boven de 25 graden komen. Wanneer de medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het medicijn verminderd. Daarom is het belangrijk om medicijnen op een koele plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een koele kast. De koelkast kan ook maar kan weer nét wat te koud zijn voor bepaalde medicijnen. Om onderweg te voorkomen dat medicijnen te heet worden kun je de medicatie in een apart tasje doen, bijvoorbeeld een klein koeltasje zodat het minder snel warm wordt. Bewaar de tas in de schaduw zodat er niet te veel zonlicht bij komt.

“Als je twijfelt over het bewaaradvies van jouw medicatie of het idee hebt dat je anders reageert op de medicijnen met deze hitte: neem contact op met de huisarts.”

Medicijnen bewaren, waar op letten?

Het is belangrijk om goed de bijsluiter en het bewaaradvies te lezen zodat je ook weet waar je jouw medicijnen kunt bewaren en wat de eventuele gevolgen zijn als de medicatie te warm wordt. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
  • Vloeibare medicatie zoals drankjes, druppels of ampullen met injectievloeistof mag niet standaard in de koelkast. Er bestaat een kans dat er door de kou kristallen in de vloeistof ontstaan wat de werking van het medicijn kan beïnvloeden.
  • Zorg ervoor dat je medicijnen niet voor het raam laat liggen, in je broekzak laat zitten of in de auto laat liggen. Hierdoor worden de medicijnen nog warmer.
  • Zetpillen kunnen door de warmte zacht worden en zelfs smelten. Toch is het niet altijd zo dat deze in de koelkast bewaard kunnen worden; lees het bewaarvoorschrift.
  • Klysma’s en oog- en oordruppels mogen soms in de koelkast; lees het bewaarvoorschrift. Wel belangrijk om deze medicatie 5 minuten voor gebruik uit de koelkast haalt en tussen je handen wat opwarmt omdat het gebruik anders erg onaangenaam kan zijn.

Medicijngebruikers en hitte

Wanneer het zo warm is als nu kan de hitte voor medicijngebruikers best gevaarlijk zijn. Er zijn namelijk medicijnen die invloed hebben op de vochtregulatie. Denk aan medicatie tegen hartproblemen of een hoge bloeddruk; deze zorgen ervoor dat er meer vocht wordt afgevoerd. Dit kan in met deze temperaturen zorgen voor uitdroging. Wanneer je dit soort medicijnen gebruikt is het raadzaam om niet in de felle zon te gaan zitten. Daarnaast is voldoende drinken en zout eten (kopje bouillon of een handje naturel chips) belangrijk om uitdroging te voorkomen. Ook suiker kun je beter vermijden. Ook medicatie tegen de ziekte van Parkinson en/of psychoses kunnen gevaarlijk zijn omdat dit het zweten verminderd.

“Voor medicatie die koel bewaard moet worden en die je wel bij je moet hebben is het handig om met het hete weer een Frio tasje aan te schaffen. Dit is een klein koeltasje dat koelt doordat er kristallen inzitten die koel worden als je het tasje in het water legt. Tasje is daarna niet heel nat, maar wel koeler.

Verder bestaat er ook een thermometer die speciaal gemaakt is voor medicatie: Medangel. Dit is een klein apparaatje dat je bij je medicijnen kunt stoppen. Je kunt instellen hoe warm/koud de medicatie mag worden en als het over die grens heen gaat krijg je een alarm op je telefoon, doordat het apparaatje verbonden is met een app.”

– Anne, eendiabetes.nl

Medicijnen hitte

Medicijnen die de lichaamstemperatuur verhogen

Naast het feit dat bepaalde medicijnen sneller voor uitdroging kunnen zorgen, zijn er ook medicijnen die invloed hebben op de lichaamstemperatuur. Dit zijn onder andere geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, middelen voor de schildklier, medicatie tegen migraine en medicatie tegen allergieën. Ook antidepressiva, kalmeringsmedicatie en neuroleptica kunnen een stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaken.

Medicatie via de huid sneller opgenomen

Wanneer er medicatie gebruikt wordt via de huid (zoals fentanylpleisters) is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met dit weer. Door de hitte – en dus een hogere huid doorbloeding – wordt de stof uit de pleister veel sneller opgenomen. Dit zorgt ervoor dat het effect van de fentanyl 30% kan toenemen.

Overleg altijd met je huisarts

Als je twijfelt over het bewaaradvies van jouw medicatie of het idee hebt dat je anders reageert op de medicijnen met deze hitte: neem contact op met de huisarts. Al is het maar voor de bevestiging dat er niets aan de hand is. Het is belangrijk deze temperaturen en de gevolgen daarvan serieus te nemen. Bij twijfel kun je dus beter even bellen!

Wat voor maatregelen heb jij getroffen met betrekking tot medicatie nu het zo heet is? Laat het weten in een reactie!

Heb je iets aan dit artikel gehad en wil je graag andere artikelen hierover lezen? Steun ons dan door Vriend van JongPIT te worden, meer informatie?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Ga naar de community of stuur ons een bericht.

Naar iets specifieks op zoek?

Of, waar wil je anders over lezen?

Wij helpen je graag op weg!

Ben je op zoek naar een ander onderwerp? Staat je vraag of situatie er niet tussen?
Neem gerust contact met ons op.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud