Vakantie en een uitkering; waar moet je rekening mee houden?

Waar wil je over lezen?

Vakantie en een uitkering; waar moet je rekening mee houden?

Vakantie als je een uitkering krijgt, mag dat zomaar? En zijn er dingen die je vooraf moet regelen of doorgeven? In deze blog geven we graag meer informatie over vakantie en uitkering. Zodat je ook met een gerust hart de deur uit kunt en écht kunt genieten – zonder achteraf problemen te krijgen.

Vakantie en een uitkering; waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je een uitkering hebt zijn er bepaalde eisen waar je aan moet voldoen als je op vakantie wil gaan. Per uitkering en vakantie zijn er weer verschillende regels, we hebben de website van het UWV geraadpleegd om een duidelijk overzicht te krijgen van een uitkering en vakantie.

WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong uitkering en vakantie

Wanneer je een re-integratietraject volgt of volgens je uitkering een sollicitatieplicht hebt dien je eerst met het UWV (of met je werkgever als je die hebt) te overleggen voordat je op vakantie gaat.
Wanneer je één van bovenstaande uitkeringen hebt en geen traject volgt geldt het dat je 4 weken op vakantie kunt gaan in het buitenland. Als je in Nederland blijft mag dit langer zijn, wat je niet aan UWV hoeft door te geven.
Wanneer je langer naar het buitenland op vakantie wilt moet dit 2 weken vooraf worden doorgegeven aan het UWV. Dit kun je via de website van het UWV doen middels het formulier ‘Doorgeven wijzigingen als u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong uitkering heeft’.
Let op: Het UWV verwacht wel dat je telefonisch bereikbaar bent tijdens je vakantie.

Vakantie uitkering

Een ziektewet-uitkering en vakantie

Wanneer je in de ziektewet zit hoef je geen toestemming te vragen als je op vakantie wil gaan. Wel moet je doorgeven wanneer je gaat (en waar naar toe) via een formulier op de website, ‘Wijzigingen doorgeven als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft’. In het formulier dien je in het hokje opmerkingen/aanvullingen aan te geven wanneer je op vakantie gaat en hoe lang je wegblijft.
De vakantie moet tijdig aan het UWV worden doorgegeven, uiterlijk twee weken voor vertrek. Als je in Nederland blijft kun je dit binnen 48 uur na vertrek doorgeven; het adres hoeft niet vermeld te worden als je in Nederland blijft.

Verwachtingen UWV ziektewet-uitkering vakantie

Het UWV verwacht van je dat je tijdens je vakantie telefonisch bereikbaar bent. Daarnaast wordt er verwacht dat er iemand is die tijdens jouw vakantie eventuele brieven van het UWV kan openen. Dit omdat er bijvoorbeeld een uitnodiging binnen kan komen voor een gesprek. Als dit niet mogelijk is (of als je het niet prettig vindt als iemand anders je post leest) moet je aan het UWV doorgeven dat je tijdens je vakantieperiode je post niet leest.
Wanneer je sollicitatieplicht hebt of een re-integratie volgt is het belangrijk de vakantieplannen te overleggen. Per jaar kun je maximaal 4 weken worden vrijgesteld van het sollicitatieplicht. Daarbij mogen de vakantieplannen het re-integratietraject niet beperken of in de weg staan.

“Wanneer je op vakantie gaat zonder dit aan het UWV te melden kan dit nadelige gevolgen voor je uitkering hebben. Het kan zijn dat je een boete moet betalen of dat je tijdelijk geen of minder uitkering krijgt.”

Een WW-uitkering en vakantie

Als je een WW uitkering krijg heb je per kalenderjaar 20 vakantiedagen. In deze dagen heb je geen sollicitatieplicht. Wanneer je langer dan 20 dagen op vakantie bent krijg je over die periode geen uitkering en is het je plicht om te solliciteren. Wanneer je geen sollicitatieplicht hebt vanwege je leeftijd heb je per kalenderjaar 65 dagen vakantie. De dagen dat je langer weg bent ontvang je geen uitkering.
Het is mogelijk om vakantiedagen op te sparen en mee te nemen naar het volgend jaar.
Het is verplicht om aan het UWV door te geven wanneer je op vakantie gaat, dit moet uiterlijk één dag voor de vakantie. Dit kun je online regelen met het ‘Wijzigingsformulier WW’.

Wat als ik het UWV niets laat weten?

Het UWV controleert of mensen met een uitkering zich aan hun plichten houden. Wanneer je op vakantie gaat zonder dit aan het UWV te melden kan dit nadelige gevolgen voor je uitkering hebben. Het kan zijn dat je een boete moet betalen of dat je tijdelijk geen of minder uitkering krijgt. Beide gevolgen zijn mogelijk. Zorg er dus voor dat je dit op tijd regelt!

Vakantie plannen worden gewijzigd, wat nu?

Via het wijzigingsformulier (voor de desbetreffende uitkering) op de website van het UWV kun je doorgeven als je toch een andere periode op vakantie gaat of juist langer of korter blijft dan gepland stond. Je dient dit binnen één week na terugkomst van de vakantie door te geven via het formulier.
Meer informatie over de combinatie van een vakantie en uitkering lees je op de website van het UWV.

Heb jij nog vragen omtrent vakantie en uitkering? Of wil jij jouw ervaring delen? Laat het in een reactie weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content