Een hersenbloeding krijgen op vakantie in het buitenland: Wat nu?

Waar wil je over lezen?

Een hersenbloeding krijgen op vakantie in het buitenland: Wat nu?

hersenbloeding vakantie

Als je lekker op vakantie gaat sta je er misschien niet altijd bij stil dat je ook onwel kunt worden. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je een hersenbloeding krijgt in het buitenland? Meta heeft dit in de zomer van 2017 meegemaakt. Ze was op vakantie in Frankrijk toen ze een steek in haar hoofd kreeg, duizelig werd en flauwviel. Terwijl ze dachten dat het een zonnesteek was, bleek het toch wat erger dan dat.

Een hersenbloeding krijgen op vakantie: wat nu?

Het was best een lekkere vakantie, alles was heel relaxt en ook ikzelf was ontspannen. We liepen ergens in een stadje toen ik ineens een akelige steek in mijn hoofd kreeg. Ik zei tegen mijn moeder dat het niet goed was en gelukkig was er een muurtje naast ons waar ik even kon gaan zitten.

Ik werd duizelig dus mijn moeder kwam naast me zitten. Op dat moment ben ik flauwgevallen. Toen ik bijkwam was ik nog steeds erg duizelig en had ik druk in mijn hoofd aan de rechter voorkant. Toen ik opkeek merkte ik dat ik met mijn rechteroog niets zag. Ook kon ik niet goed spreken en was ik heel slap.

We hebben daar een tijdje gezeten totdat ze duizeligheid zakte en ik mij beter voelde. Ik had nog lichte hoofdpijn en het zicht aan mijn rechteroog was nog steeds weg. In eerste instantie dachten we aan een zonnesteek dus we hebben niet meteen gehandeld. Ik heb me de rest van de dag rustig gehouden en ben uit de zon gebleven.

Vanuit de huisarts naar de spoedeisende hulp

Het ’s avonds kreeg ik weer hoofdpijn en het zicht was nog niet terug. Dat was het moment dat we besloten toch iets te gaan doen. Vanuit mijn reisverzekering wist ik dat ik een reisarts had die ik kon bellen voor advies. Dit heb ik de volgende ochtend gedaan (de pijn was vol te houden dus ik vond het niet noodzakelijk om ’s avonds een ziekenhuis te bellen).

Na een aantal vragen stuurde zij mij per direct naar de huisarts (dit is routine in Frankrijk, je moet altijd eerst een huisarts zien). Eenmaal bij de huisarts werd ik al snel naar de spoedeisende hulp bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis gestuurd, hij maakte zich zorgen dat ik een hersenbloeding had.

Volgens de arts was ik te jong voor een hersenbloeding

Vol ongeloof volgde ik zijn instructies en 3 uur later zaten we op de SEH in Zuid-Frankrijk. Hier werden we niet goed ontvangen, het duurde ontzettend lang voordat ik een arts toegewezen kreeg en deze hield stellig vol dat ik te jong was voor een hersenbloeding dus dat het onzin was.

Er was ook geen MRI dus ze wilden me doorsturen naar een ander ziekenhuis waar ik dan de nacht zonder mijn ouders moest verblijven en de volgende dag een MRI zou krijgen. Ik zei dat ik in diezelfde tijd terug kon vliegen naar Nederland dus dat ik dat ging doen. Eenmaal terug op de camping heb ik toen mijn reisarts weer gebeld om te overleggen.

hersenbloeding vakantie

Terug naar Nederland

Ik kreeg groen licht om te vliegen, er was nog 1 ticket verkrijgbaar voor de vlucht de ochtend erna. Omdat mijn ouders niet mee konden vliegen zou ik medische begeleiding krijgen in het vliegtuig. De vlucht verliep prima.

Thuis zouden mijn peettante en oom mij van het vliegveld ophalen en me naar het ziekenhuis brengen. Toen de doctoren op de spoedeisende hulp wat testjes hadden uitgevoerd hadden zij hetzelfde vermoeden als de huisarts in Frankrijk: een hersenbloeding.

De MRI kon het niet goed meer uitwijzen, het was inmiddels 3 dagen geleden. Omdat ik alleen nog zichtsverlies had besloten zij mij een paar dagen voor observatie in het ziekenhuis te houden. Dit trok na een aantal dagen al een beetje bij.

Mijn geheugen en concentratie waren ook aardig aangetast dus ik deed in het ziekenhuis gedurende die dagen veel testjes en oefeningen. Het leek al een stukje beter met mij te gaan!

Na een aantal dagen mocht ik naar huis en toen waren mijn ouders ook weer thuis. Mijn zicht heb ik inmiddels helemaal terug gekregen, aan mijn geheugen en concentratie moet ik nog steeds werken. Ik ben dankbaar voor hoe goed het is afgelopen en ook voor de juiste oordelen van mijn reisarts. De begeleiding die mij hierin geboden is door iedereen was heel fijn! 

Concrete tips als je onwel wordt in het buitenland:

  • Neem je klachten serieus!
  • Bezoek eventueel een huisarts in de buurt.
  • Neem contact op met de reisarts vanuit je reisverzekering. Zij hebben zicht op de beste zorg in zowel jouw situatie als jouw omgeving.

Bonus tip:

  • Download de app “Vakantiedokter“. Dit is een app die wordt aangeboden door Zilverenkruis (ook als je geen lid bent kun je er gebruik van maken). Je kunt een bericht sturen + foto’s en binnen 25 minuten krijg je reactie van een specialist.

Werk je voor een baas? Meld je ziek!

Word je ziek op vakantie en werk je voor een baas? Dan is het raadzaam om je ziek te melden. Je werkgever mag namelijk geen vakantiedagen inhouden als je ziek bent tijdens je vakantie (tenzij in de CAO anders vermeld staat). Check dus na je vakantie goed hoe veel vakantiedagen er zijn ingehouden.

Weet wat je op zo’n moment moet doen

Voor Meta is het gelukkig nog enigszins goed afgelopen door de hulp die ze kreeg van de reisarts vanuit haar zorgverzekering. Gelukkig ook dat er nog een vliegticket beschikbaar was zodat ze terug naar Nederland kon vliegen om daar naar het ziekenhuis te gaan.

Onwel worden is altijd vervelend, maar al helemaal als je in het buitenland bent. Het is daarom wel handig als je weet wat je kunt doen op zo’n moment. We hopen dat dit artikel daar wat aan bijdraagt.

Ben jij ooit onwel geworden in het buitenland? Hoe heb jij toen gehandeld?

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content