Klachten waarvan je niet weet of ze bij je diagnose horen, hoe ga je er mee om?

Waar wil je over lezen?

Klachten waarvan je niet weet of ze bij je diagnose horen, hoe ga je er mee om?

klachten diagnose

Je hebt ondertussen al langere tijd een chronische aandoening, je weet welke symptomen erbij horen en je hebt je er ondertussen wel wat bij neer kunnen leggen. Bij een nieuw symptoom denk je al snel: ‘Ah joh, dit zal wel bij horen!’ Herkenbaar? Veel mensen met een chronische aandoening nemen ‘nieuwe’ klachten niet altijd serieus, niet altijd de beste keus maar tegelijkertijd wel logisch. Hoe ga je er mee om? We delen er graag meer over.

Klachten waarvan je niet weet of ze bij je diagnose horen, hoe ga je er mee om?

Ikzelf heb fibromyalgie, een chronische aandoening die gepaard gaat met een hele waslijst aan symptomen. Bij een nieuw pijntje of nieuwe klacht ga ik er vaak vanuit dat het wel bij fibromyalgie zal horen en niet veel speciaals is. Ik geef er dus weinig aandacht aan, ga niet altijd langs de dokter en wacht vaak tot het vanzelf weer over gaat. Echter weet ik ook dat dit niet altijd de beste keuze is. Het zou namelijk wel kunnen zijn dat het iets anders is, waarbij een bezoekje aan de huisarts geen slecht idee is.
In de ECJP Community vroeg ik of iemand dit herkend en dit bleek zeker zo te zijn. Velen twijfelen om met nieuwe klachten naar de huisarts te gaan of gaan er vanuit dat het ‘er wel bij zal horen’.

klachten diagnose

Bij ieder pijntje of kwaaltje naar de huisarts?

Als je een chronische aandoening hebt raak je er (stom genoeg) aan gewend dat er met regelmaat (al dan niet altijd) iets mankeert aan je lichaam. Het is logisch dat je niet voor ieder pijntje of kwaaltje de huisarts belt. Maar om níét te gaan is ook niet altijd een goede keuze, hoe besluit je dan of je wel of niet gaat?
Als een ‘nieuwe’ klacht een poosje aanhoudt kun je je gaan verdiepen in je aandoening om te achterhalen of het erbij kan horen of niet. Iemand in de ECJP Community gaf als tip: “Ik zit bij 2 Facebook groepen voor mijn aandoeningen. Daar haal ik veel informatie uit over welke klachten erbij horen en welke niet.” Je kunt zelf onderzoek doen door artikelen te lezen of lotgenoten te informeren of de klacht bekend is bij de desbetreffende diagnose.
Welke info je ook krijgt; je kunt dan altijd zelf nog beslissen of je alsnog naar de huisarts gaat.
Je hoeft niet de volle aandacht te leggen op jouw klacht, maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan en zelf te voelen of je het belangrijk vindt om er naar te laten kijken of niet.

Waarom bagatelliseren we de klacht?

Waarom doen we dat eigenlijk, de klachten bagatelliseren? Eigenlijk gaan we daarmee best nonchalant met onze gezondheid om. Signalen van het lichaam worden niet volledig serieus genomen en weggewuifd. En eerlijk is eerlijk: voor mezelf is dit ook een friendly reminder om mijn gezondheid serieuzer te nemen, want ook ik sta niet altijd meer stil bij nieuwe klachten.
Waarom we klachten bagatelliseren, kan meerdere redenen hebben; misschien heb je angst om alwéér naar de huisarts te gaan en wordt je tegengehouden door gedachten als: ‘ik kom er al zo vaak’, of ‘hij/zij zal me zien aankomen..’. Misschien heb je geen zin in nieuwe onderzoeken omdat je die al zo vaak hebt gehad of je ziet er gewoon de ernst niet zo van in omdat je al zo gewend bent aan lichamelijke klachten.
Wat de reden ook is: het is altijd slim om tóch te onderzoeken of de klacht bij je diagnose hoort of dat het er totaal los van staat. En om – ongeacht de uitkomst – goed na te denken of je naar de huisarts gaat of niet. Wuif het niet zomaar weg maar neem het serieus.

Zoek lotgenoten op

In zo’n situatie kan het erg prettig zijn om contact te hebben met lotgenoten. Hiervoor zijn verschillende patiëntenverenigingen, maar ook laagdrempeliger kun je lotgenoten vinden, bijvoorbeeld via Facebook groepen. De ECJP Community is ook zo’n groep, echter zitten bij ons mensen met allerlei verschillende aandoeningen.
In onze blog over lotgenotencontact lees je er meer over!

Hoe ga jij om met klachten waarvan je niet zeker weet of ze bij de gestelde diagnose horen? We horen graag jouw ervaring!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content