Second opinion aanvragen: hoe doe je dat en waarom?

Waar wil je over lezen?

Second opinion aanvragen: hoe doe je dat en waarom?

second opinion

Een second opinion aanvragen is mogelijk als je worstelt met een chronische aandoening maar niet op één lijn zit met je arts. Of als je twijfelt aan zijn advies, de gestelde diagnose of je niet serieus genomen voelt. Maar hoe pak je dat aan? Wat houdt het precies in en waarom zou je een second-opinion aanvragen? Omdat we hier al vaker een vraag over hebben gekregen, besloten we er een artikel over te schrijven.

Een second opinion aanvragen: hoe doe je dat en waarom?

Een second opinion betekent letterlijk: Een tweede mening. Je kunt een second opinion aanvragen wanneer je twijfelt aan gekregen advies, professionaliteit of de gestelde diagnose. Hierbij wordt je door een andere, nieuwe arts opnieuw onderzocht om te achterhalen wat hij van jouw situatie vindt. Omdat iedereen anders naar bepaalde klachten kijkt kan het gunstig zijn om naar een andere arts te stappen als je met je huidige arts niet op één lijn zit.

Ervaringen met de aanvraag van een second opinion

In onze ECJP Community op Facebook vroegen we wie er ervaring heeft met een second opinion, waarom dit is aangevraagd en wat het resultaat was. Ik heb twee reacties die ik graag met je wil delen.

Reactie L. – ‘Volgens hen stelde ik me aan’

“Ik heb twee keer een second opinion aangevraagd. De eerste keer was voor mijn CRPS (Complex Regionaal Pijnsyndroom) waarvoor ik in het eerste ziekenhuis niet serieus genomen werd en ook niet gediagnosticeerd. Volgens hen stelde ik me aan en had ik gewoon gescheurde enkelbanden. Na een jaarlang aankloten bij de zorgverzekering heb ik gevraagd naar een second opinion. Ik ben toen bij het LUMC terecht gekomen waar ik bij de eerste afspraak meteen te de diagnose CRPS kreeg – het was overduidelijk. Uiteindelijk ben ik ook bij het LUMC onder behandeling gebleven.
De tweede second opinion was voor de ziekte van Crohn. Hoewel ik al lange tijd met de klachten liep konden artsen niet ontdekken waardoor de klachten werden veroorzaakt. In die tijd had ik al 4 jaar de diagnose en al die tijd heb ik dezelfde arts gehad. Omdat de artsen zelf vastliepen wilde ze graag advies van een arts uit een academisch ziekenhuis – iemand die met een nieuwe, frisse blik naar mijn situatie kon kijken. Na de second opinion ben ik wel weer terug gegaan naar mijn huidige arts.”
Zoals je kunt lezen zijn er dus verschillende redenen om een second opinion aan te vragen. Niet alleen als jij twijfelt aan de diagnose, het advies of als je niet begrepen wordt is dit mogelijk – ook artsen zelf kunnen aangeven behoefte te hebben aan iemand die meekijkt.

Reactie J. – ‘Er zijn meerdere wegen naar Rome’

“Ik heb mijn derde, vierde, vijfde opinion al binnen in de reguliere geneeskunde. Het is heel simpel: je moet gewoon andere ziekenhuizen afgaan. Bij de eerste 3 kreeg ik helemaal niks voor elkaar. Ze herkenden de klachten niet, hadden te weinig kennis, waren vervelend en stuurde je met niks naar huis toe. Of de wachtrijen waren erg lang, wel 8 tot 12 weken.
Waarom je een second opinion aan zou vragen? Omdat je wilt genezen zover mogelijk, maar artsen niet altijd weten wat ze met je aanmoeten. Vaak weten ze niet eens wat je hebt, laat staan hoe ze het moeten aanpakken of wíllen aanpakken. Omdat het zogenaamd ‘niet wetenschappelijk bewezen is’ dat een pilletje of drankje helpt, terwijl het wél goed kan helpen en niet duur is.

De ervaring van de arts speelt een grote rol

Daarnaast zijn er meerdere wegen naar Rome. Stel je hebt pijn in je lichaam. Arts 1 schrijft pil 1 voor en arts 2 schrijft pil 2 voor, vanuit hun eigen ervaring. Wellicht is pil 2 welk veel beter voor jou geschikt maar is arts 1 er totaal niet bekend mee. Vaak is het medicijn koffiedik kijken wat voor jou werkt. De ervaring van de arts telt daarin zeker mee.
Er zijn 2 kanten: jonge artsen zijn net van school met de laatste inzichten die oudere artsen niet hebben. En oudere artsen zijn weer niet bekend met de nieuwe inzichten maar hebben wel veel ervaring. Dus wat kies je? Dat is niet zo eenvoudig. De ene arts weet veel maar is vastgeroest en de ander is net nieuw en weet nog niets meer dan er in zijn boek staat. Dat is dus een deel uitzoeken en een deel geluk hebben.
Hoe pak je het aan? Ik ben op een gegeven moment naar het buitenland gegaan omdat ik de wachtrijen in Nederland spuugzat was. Daar werd ik in één dag onderzocht, had ik een gesprek met een arts (en niet de assistent die niet van school af is) en er werden gelijk medicijnen voorgeschreven én een controle afspraak gemaakt. Vaak is het in Nederland zo dat je geen of maar 1 controle afspraak hebt en dat was het. Bij de dokter waar ik nu kom is er 3x per jaar controle, voorschrijven herhaal recepten, herhaling van onderzoek en overleg. Dit is helaas in Nederland niet.

Neem het heft in eigen hand

Vaak loont het om naar een academisch ziekenhuis te gaan. Bij lokale ziekenhuizen ontbreekt vaak de kennis maar dat hoeft niet, je kunt ook een arts hebben die eerder ergens anders gewerkt heeft.
Overigens is het niet het ziekenhuis wat jou behandeld, maar de arts. Zoek dus naar wetenschappelijke artikelen die hij/zij geschreven heeft, recensies over de arts en het ziekenhuis en maak vanuit die informatie je keuze. De moeilijkheid zit hem daarbij in het verkrijgen van een verwijzing EN geluk hebben dat je net iemand treft die veel weet en veel wil uitproberen. Wacht niet, maar neem het heft in eigen hand als je niet voldoende geholpen wordt of serieus wordt genomen.”

Hoe vraag je een second opinion aan?

Er zijn verschillende manieren hoe je een second opinion kunt aanvragen. Hieronder staan een paar mogelijkheden beschreven.

  • VRAAG HULP BIJ JE HUIDIGE ARTS OF HUISARTS. Je kunt bij je huidige arts aangeven waar je mee zit, en aangeven dat je een second opinion wilt. Dit is niet verplicht, maar je geeft je huidige arts hiermee de kans zichzelf uit te leggen. Daarnaast is er een procedure, je huidige arts is in zekere zin verplicht om je te helpen met de aanvraag van een second opinion. Je huidige arts kan je dus doorverwijzen naar een andere arts. Is dit niet het geval? Dan kun je hulp vragen van je huisarts.
  • ZOEK ZELF NAAR EEN ARTS. Je kunt ook zelf op internet gaan zoeken naar een goede arts en bij het ziekenhuis informeren of het mogelijk is bij hem/haar een afspraak te maken voor een second opinion. Let wel op: Je krijgt vanuit de zorgverzekering alleen een vergoeding wanneer je bent doorverwezen door een arts. Mocht je een arts gevonden hebben, kun je je huidige arts vragen om naar hem of haar door te verwijzen of je laat je doorverwijzen door de huisarts.
  • INFORMEER BIJ JE ZORGVERZEKERAAR. Ook handig om te weten: De meeste zorgverzekeringen bieden zorgbemiddeling wat onder andere bedoeld is voor de aanvraag van een second opinion. Je kunt dus ook bij je zorgverzekeraar informeren wat zij voor jou kunnen betekenen.

Kies voor jezelf, het gaat om jou

Laat niet over je heen lopen – als jij twijfelt aan het advies of de diagnose die je gekregen hebt. Of als je je niet serieus genomen of begrepen voelt heb je het recht om een andere arts in te schakelen. Het kan lastig zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe arts, maar als je daar wel wordt begrepen en hij wel weet wat er is – is dit zeker de moeite waard. Je kunt bij vrijwel iedere arts een second opinion aanvragen, of dit nou gaat om een psycholoog, tandarts, neuroloog of een andere arts!
Onthoud dat dit om jouw gezondheid gaat, kies voor jezelf.
Nog even verder lezen?

Heb jij ooit een second opinion aangevraagd? Wat is jouw ervaring daarmee?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content