Wat is een POH-GGZ en wat kan hij/zij voor je betekenen?

Waar wil je over lezen?

Wat is een POH-GGZ en wat kan hij/zij voor je betekenen?

Een POH-GGZ kan ondersteuning bieden bij jouw situatie. Maar wat is een POH-GGZ precies en wat doet hij of zij dan? In dit artikel vertellen we er graag meer over!

Wat is een POH-GGZ en wat kan hij/zij voor je betekenen?

POH-GGZ staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg, en biedt ondersteuning aan huisartsenpraktijken. Huisartsen kunnen cliënten met psychische problemen doorsturen naar de POH-GGZ om een beter beeld van de klacht(en) te krijgen en om te kijken naar een passende behandeling. Je kunt wel stellen dat de POH-GGZ dient als voordeur van de GGZ.
Het is aan de Praktijkondersteuner om in te schatten wat de problematiek is, hoe ernstig dit is en of de cliënt doorverwezen moet worden of niet. Een POH-GGZ heeft allerlei contacten in de wijk waar hij/zij werkzaam is en weet dus welke behandelingen of therapieën mogelijk zijn.
Echter is een Praktijkondesteuner niet alleen in dienst om jou door te verwijzen. Je kunt daar om de paar weken op gesprek komen voor een consult.
POH-GGZ is (nog) geen beroep maar een functie en kan dus worden uitgevoerd door mensen met verschillende opleidingsachtergronden, zoals:

 • Psychologen
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverleners
 • Maatschappelijk Werkende
 • Orthopedagogen
 • Verpleegkundig specialisten GGZ
 • Verpleegkundigen met diploma Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde, HBO-Verpleegkunde + GGZ uitstroom profiel

Kennismakingsgesprek POH-GGZ

Tijdens het kennismakingsgesprek met een POH-GGZ wordt er gekeken wat de klachten zijn en welke problemen er spelen. Ook kijken zij naar welke behandeling of therapie het beste bij jouw situatie aansluit. Denk aan: een kortdurende behandeling bij de Praktijkondersteuner of een verwijzing naar een psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker of andere therapie. Dit is maar net wat het beste bij je past.
Gesprekken met een POH-GGZ zijn gratis (omdat dit bij de huisartsenpraktijk hoort) en vaak laagdrempeliger dan een aanmelding bij een psycholoog. Echter is lang niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een Praktijkondersteuner.
De taken van een Praktijkondersteuner zijn o.a.: signaleren, helder krijgen van de problematiek(en), urgentiebepaling, een goede doorverwijzing regelen, psycho-educatie (voorlichting over klachten of stoornis, oorzaak en mogelijke oplossingen), terugvalpreventie en kortdurende begeleiding.

Klachten waarvoor mensen naar een POH-GGZ gaan

Mensen die naar een praktijkondersteuner worden doorverwezen hebben vaak last van psychische klachten. Denk aan:

 • Depressie of down gevoel
 • Autisme
 • Slapeloosheid/ slaapproblemen
 • Angst, paniek of spanning
 • Relatieproblemen
 • Overmatig gebruik van tabak, alcohol of drugs

Ervaring van Nathalie:

Nathalie: “Ik ben in 2014 enige tijd naar een POH-GGZ ondersteuner geweest omdat ik toen niet goed in mijn vel zat. Ik heb daar een aantal gesprekken gehad en dat was erg fijn. Ze nam me serieus en liet blijken dat ze me zo goed mogelijk wilde helpen. We hebben samen gekeken welke mogelijkheden er zijn en uiteindelijk heeft ze me doorverwezen naar een andere instantie.
Het is prettig om zo laagdrempelig met iemand te kunnen praten die met je meekijkt, handvaten aanreikt en waar je even je verhaal kwijt kunt.”

Geen hulp vragen uit schaamte

Veel mensen schamen zich voor zijn of haar psychische klachten en zoeken uit schaamte geen hulp. Een POH-GGZ is wellicht een stuk laagdrempeliger. Je kunt bij je huisarts aangeven dat je niet lekker in je vel zit en graag met een POH-GGZ in gesprek zou willen gaan (het kan ook zijn dat je huisarts dit zelf aanbiedt). De praktijkondersteuner zit in de meeste gevallen in hetzelfde gebouw als de huisarts dus dat is ook erg fijn.
Lees ook: Waarom het belangrijk is om over fysieke of psychische klachten zo belangrijk is >>
Het is belangrijk om – ook al schaam je je er voor – open te staan voor hulp; je hoeft het namelijk niet alleen te doen! En daarbij: er is niets om je voor te schamen. Een psychische aandoening overkomt je, daar heb je zelf ook niet voor gekozen!
Waar je wel zelf voor kunt kiezen is de weg naar herstel. Maar daarvoor zul je wel zelf hulp moeten vragen. Hoe moeilijk het nu ook voelt, achteraf zul je blij zijn dat je het gedaan hebt! Ga ervoor!

Heb jij ervaring met een POH-GGZ? Of wist je niet eerder van het bestaan ervan?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content