10x Opmerkingen bij chronische aandoening (deel 2)

Waar wil je over lezen?

10x Opmerkingen bij chronische aandoening (deel 2)

Een paar weken terug deelde we deel 1 van opmerkingen die je beter niét kunt maken tegen iemand met een fysieke of psychische aandoening. We kregen via Instagram en onze Facebook community zo veel reacties binnen dat er nu een deel 2 is (en binnenkort zelfs deel 3 verschijnt ;).

10x Opmerkingen bij chronische aandoening (deel 2)

Niet iedereen staat er altijd bij stil; maar ‘goed bedoelde’ adviezen of opmerkingen kunnen soms best kwetsend zijn. We hebben er 10 opmerkingen op een rijtje gezet die je beter niet kunt maken tegen iemand met een chronische aandoening. En net zoals bij deel 1: Neem het met een korreltje zout.

11. “Heb je al geprobeerd? Bij een vriend van mijn zus haar neef werkte dat!”

Ongevraagde, goedbedoelde adviezen. Veel mensen met een chronische aandoening krijgen hier de kriebels van. Ook al bedoelt de ander het wellicht goed, vaak is er al zó veel geprobeerd (tevergeefs), waardoor zo’n advies vooral irritatie veroorzaakt.

12. “Iedereen is wel eens moe” / “Iedereen heeft wel eens pijn”

Ok. Zo’n lekkere opmerking waar je gewoon echt hélemaal niets mee kunt.

13. “Vorige periode liep je nog gewoon, dan kan je dat nu ook wel”

Fijn he, zo’n chronische aandoening waarvan de klachten nogal kunnen fluctueren? Dat iemand eerst het één wel kan, en vervolgens niet, wil niet zeggen dat de persoon in kwestie daarvoor gekozen heeft. In een rolstoel zitten doe je niet voor de lol, als lopen mogelijk was, zou ze het doen.

14. “Beterschap”

Ja, oke, dankjewel *ongemakkelijke lach*. Beterschap klinkt best vreemd als je vrijwel zeker weet dat beter worden er niet meer inzit. Zeg liever sterkte of ik ben er voor je; dat maakt net wat meer indruk.

15. “Maar je ziet er niet ziek uit?”

Jij ziet er ook niet dom uit..? Oké, zonder grappen. Een onzichtbare aandoening is lastig. Mensen begrijpen niet waar jij zo’n last van kunt hebben als je er gewoon goed en gezond uitziet. Lastig is dat. Het is natuurlijk super vervelend als je wél iets zichtbaars hebt en tegelijkertijd mag je blij zijn met een aandoening die dat niet is – maar het maakt het niet makkelijker. Een gebroken been bijvoorbeeld, wordt een stuk beter begrepen.

16. “Je moet veel bewegen dan gaat het wel over”

De beweging om ‘s morgens mijn bed uit te komen is soms al te veel.

17. “Ah je lacht! Dan gaat het vast goed met je”

Een lach betekent (helaas) niet per direct dat het goed gaat. Je leert leven met een chronische aandoening en wilt het beste van je leven maken. Als je continu zou moeten huilen bij pijn of vermoeidheid kom je tranen tekort.
Ja we kunnen genieten, ja we kunnen lachen; maar helaas betekent dat niet dat we ineens genezen zijn.

18. “Ga eens naar buiten, dan voel je je vast beter”

We kregen deze reactie binnen van iemand met een onwijs grote angst om naar buiten te gaan. Je zegt toch ook niet tegen iemand met smetvrees: “Ah joh, gewoon je handen even in een kliko stoppen dan is ‘t allemaal over.” 😉
Think. Before. You. Speak.

19. Ah joh, je moet er gewoon even doorheen bijten

C: Deze opmerking zorgde ervoor dat ik uiteindelijk volledig ben ingestort. Er doorheen bijten werkt niet bij een chronische aandoening.

20. “Als je geloofd dat je niet ziek bent, word je vanzelf beter”

Als het allemaal zo simpel was, zouden er denk ik niet zo veel mensen een (chronische) aandoening hebben, right?

Denk na voordat je iets zegt

De meeste opmerkingen zijn waarschijnlijk helemaal niet slecht of kwetsend bedoeld, maar als je zelf een chronische aandoening hebt kan het best pijnlijk zijn. Het voelt vaak alsof je niet begrepen wordt, alsof je klachten worden gebagatelliseerd en alsof je maar gewoon door moet gaan. Ondanks alles.
Niet iedereen ziet dit in en niet iedereen denkt na voordat hij of zij wat zegt. Helaas.
Benieuwd naar de vorige 10 (ongepaste) opmerkingen? Je leest ze hier!
 

Welke opmerking heb jij ooit gekregen waar je de kriebels van kreeg? Laat het weten in een reactie!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content