10x Opmerkingen bij een chronische aandoening (deel 1)

Waar wil je over lezen?

10x Opmerkingen bij een chronische aandoening (deel 1)

Opmerkingen chronische aandoening

Iedereen met een chronische aandoening, fysiek of psychisch zal het herkennen om opmerkingen te krijgen waar je spontaan de kriebels van krijgt. In de ECJP Community en op Instagram vroeg ik welke opmerkingen zij ooit hebben gekregen die de ander beter niet had kunnen maken. Het eerste deel lees je vandaag!

10x Opmerkingen bij chronische aandoening (deel 1)

Hoe goed bedoelt sommige opmerkingen soms ook zijn.. ze zijn niet altijd even handig. Lees het zelf maar!
Side note: Neem onderstaande tekst met een korreltje zout 😉

1. ‘Goh, je ziet er helemaal niet ziek uit!’

Veel chronische aandoeningen zijn onzichtbaar – zowel psychische aandoeningen als veel fysieke aandoeningen. Denk aan chronische pijn, extreme vermoeidheid, maag- of darmproblemen, chronische hoofdpijn en ga zo maar door.
Hoewel het enerzijds natuurlijk super fijn is dat je er normaal en gezond uitziet, kan dit soms behoorlijk lastig zijn. Een opmerking dat je er niet ziek uitziet is natuurlijk fijn, maar tegelijkertijd kan het kwetsend zijn; het wil namelijk niet zeggen dat er niets aan de hand is.

2. “Je moet gewoon eerder naar bed gaan, dan is de vermoeidheid zo over!”

Chronische vermoeidheid heeft niets te maken met op tijd gaan slapen, meer rust nemen of wat dan ook. De vermoeidheid wordt niet opgelost met meer slaap of rust. Hoewel het aannemelijk klinkt, valt ook deze opmerking in de categorie ‘beter niet’.
Iets te kortzichtig en makkelijk. Als het écht zo makkelijk was, waren we denk ik allang allemaal van onze vermoeidheid af, haha ;).

3. “Na een operatie: Heb je nou je ziekte overwonnen?”

Hoewel een operatie klachten kan verminderen, wil dit vaak niet zeggen dat de aandoening volledig ‘verdwijnt’.
C: “Velen snappen niet dat ik nooit meer beter word ?. Soms frustrerend om elke keer uit te moeten leggen.”

4. “Je bent veel te jong om in een rolstoel te zitten”

Een chronische aandoening houdt helaas geen rekening met leeftijden – veel jongeren hebben last van een fysieke of psychische aandoening. Ook zij kunnen in een rolstoel terecht komen. Lichtelijk frustrerend om te horen te krijgen dat je daar te jong voor zou zijn – het is nou niet echt iets waar je voor kiest.

5. “Jij hebt die hulpmiddelen (zoals elektrische fiets o.a) toch niet nodig?”

Lieve mensen in de maatschappij, als wij – mensen met een chronische aandoening – (noodgedwongen) kiezen voor een hulpmiddel is dit al moeilijk genoeg. Als dit niet nodig zou zijn, zouden we het niet gebruiken. Denk je niet?

6. “Maar je bent toch veel te jong om reuma / MS / Lyme / extreme vermoeidheid te hebben?”

Ja, oké. Ik zal het mijn chronische aandoening laten weten. Een chronische aandoening houdt helaas geen rekening met leeftijden.

7. “Ach iedereen had het zwaar tijdens zijn studie en die hadden ook gewoon een bijbaan”

Zouden mensen beseffen dat het hebben van een chronische aandoening een fulltime job op zich is? Ziek zijn kost het lichaam veel energie waardoor er vrijwel altijd vermoeidheid bij komt kijken. Dit, in combinatie met ziekenhuisbezoeken, behandelingen, onzekerheid (heel. veel. onzekerheid) en onderzoeken maakt het behoorlijk pittig. Een studie kan dan erg zwaar zijn – laat staan om daarnaast nog te gaan werken.
S: “Een leraar zei ooit tegen mij: “Ja iedereen heeft wel iets, de een wordt zwanger en een ander breekt zijn been. Dus verwacht niet dat ik rekening ga houden met jouw beperking”
C: “Een docent zei dat ook tegen mij en daarbij dat ik me niet zo aan moet stellen. Plan die ziekenhuisafspraken en opnames buiten schooltijd, want je mag niet afwezig zijn.”

8. “..en als je dan geen zin hebt om te stofzuigen zeg je gewoon tegen je vriend dat je pijn hebt, zodat hij het doet”

SAY WHAAT? Ja, dit is echt tegen me gezegd. Ik stond met m’n bek vol tanden en voelde de irritatie opborrelen. Het enige wat ik zei was: “Ik ben al lang blij áls ik zelf kan stofzuigen of zelf iets kan doen in het huishouden. Zo vanzelfsprekend is dat niet.”
Ik heb zo ongeveer de hele dag nog met een mindf#$% rondgelopen, ik kon niet geloven wat me gezegd werd.

Opmerkingen chronische aandoening

9. “Zij kon ook kinderen krijgen met endometriose, het kan dus wel”

Hoewel zo’n opmerking wellicht goed bedoeld is, kan het onwijs pijnlijk zijn voor de persoon in kwestie voor wie het lang niet zeker is dat kinderen krijgen mogelijk is. Niet ieder ziekteproces loopt hetzelfde.

10. “Depressief? Wat heb jij meegemaakt dan?”

Niets zo vervelend als het gevoel je te moeten verantwoorden over je (chronische) aandoening. Het lijkt soms alsof iemands leven op rolletjes loopt terwijl het tegendeel waar is. Wat je aan de buitenkant aan iemand ziet, is niet altijd zoals het werkelijk is. Oordeel niet te snel, stel eerst vragen.

Soms kun je beter niets zeggen

Nogmaals: vaak zijn opmerkingen goed bedoelt, maar komen ze verkeerd binnen en dat is niet altijd fijn. Zoals we merkte aan de binnenstromende reacties krijgen veel jongeren met een chronische aandoening met regelmaat opmerkingen waar ze de kriebels van krijgen. Vandaag deelde we er 10, binnenkort komt er een deel 2.

Welke opmerking heb jij ooit gekregen waar je haar van overeind ging staan? Laat het weten in een reactie!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content