Zorgeloos naar school met een gids die jou, je ouders en school begeleidt

Waar wil je over lezen?

Zorgeloos naar school met een gids die jou, je ouders en school begeleidt

zorgeloos naar school

Naar school gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je een chronische aandoening hebt kan naar school gaan namelijk best pittig zijn. Gelukkig heeft Stichting Zorgeloos naar school wat bedacht om jongeren met een chronische aandoening én de ouders te ondersteunen middels een handige gids. Speciaal voor jongeren van de basisschool en het middelbaar onderwijs. Wat die gids precies inhoudt, wat je er aan hebt en hoe het jou kan helpen lees je in dit artikel!

Zorgeloos naar school met een gids die jou, je ouders en school begeleidt

Stichting Zorgeloos naar School heeft een gids ontwikkeld voor schoolgaande jongeren met een chronische aandoening, ik heb het hele pakket gelezen en samengevat, na het lezen van dit artikel weet je of de gids iets voor jou is. Het pakket richt zich niet alleen op het kind, maar ook op de ouders en de school. Wij weten natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat zij (ouders en school) je situatie begrijpen. Zelf beschrijven ze de gids als een doe-het-samen-pakket.

Hieronder benoem ik de verschillende onderdelen van het pakket en vertel ik hoe wij hier iets aan kunnen hebben. Mocht je de gids nu al willen bestellen/downloaden? Dat kan hier.

zorgeloos naar school

Gids voor leerling basisschool

In deze gids staan tips en andere handige informatie over leven met je aandoening op school. De eerste en meest belangrijke tip is “jij weet alles”. Soms moet je luisteren naar je juf of meester maar als het om jezelf en je eigen lichaam gaat dan weet jij het het beste.

In de gids staan verder ervaringen van andere jongeren, zo schrijft een meisje met astma: “ik gebruik de lift op school als ik erg benauwd ben, een vriendinnetje mag dan mee, dat is fijn!”.

In de gids word je ook  uitgedaagd om bepaalde vragen voor jezelf te gaan beantwoorden. Vragen als:

  • Moet iedereen op school weten wat ik heb?
  • Wat als ik moe ben en niet mee kan doen?
  • Waar kan ik uitrusten?

Het beantwoorden van deze vragen met je ouders en school kan erg helpen.

zorgeloos naar school

Gids voor leerling voortgezet onderwijs

Omdat het zo’n belangrijke tip is nog een keer: jij weet zelf het beste waar je behoefte aan hebt. Hoe eerder je met je ouders (en/of verzorgers) gaat praten op school, hoe eerder je weet waar je aan toe bent.

Om er voor te zorgen dat de mensen op school snappen wat jouw situatie is word je weer uitgedaagd om een paar vragen te beantwoorden. Zoals:

  • Wil ik dat leraren weten wat ik heb?
  • Wie gaat vertellen wat ik heb en hoe?
  • Wie kan ik om hulp vragen als het nodig is?

Naast de vragen worden er zaken in de gids dingen besproken waar je mogelijk tegen aan loopt als je bijvoorbeeld op kamp gaat, of toetsen moet maken terwijl je eigenlijk ziek bent.

Zo ben je beter voorbereid op onverwachte situaties op school. In de gids is er ook aandacht voor de periode na het voortgezet onderwijs. In de gids krijg je een eerste aanzet om na te denken over hoe je een baan kunt vinden waarin je aandoening genoeg ruimte krijgt. 

Waaier (het samen op maat)

De waaier is gemaakt voor het gesprek dat je met je ouders en school hebt over je aandoening. In de waaier vind je onder meer een checklist met gespreksonderwerpen. In de checklist vind je vragen die jullie helpen om een beeld te schetsen van jouw situatie.

De waaier is onder andere fijn omdat je dan niet zelf het gesprek naar die onderwerpen hoeft te brengen, dat doet immers de waaier. Verder staan in de waaier handige tips voor wanneer je last hebt van vermoeidheid en/of beperkte mobiliteit.

De waaier kun je hier downloaden.

Leerlingenpas

De leerlingenpas is een plastic papier met daarop jouw gegevens (naam, klas, geboortedatum, info over je aandoening en medicatie).

Naast je gegevens staan er ook vragen met daaronder ruimte voor antwoorden die jij zelf kunt geven. Bijvoorbeeld: Wat mag tijdens gym? Wat mag rondom ziek melden?

Als er aanpassingen zijn gemaakt in je rooster ten gevolge van de aandoening dan is er ook ruimte omdat vast te leggen in de leerlingenpas. Het is belangrijk om de pas regelmatig met actuele antwoorden te voorzien, je gezondheidssituatie kan immers veranderen.

Zorgeloos naar school gidsen voor ouders en school 

Wat dit pakket speciaal maakt is dat ze zich naast op de leerling ook richten op de ouders en op de school.

Zo kunnen je ouders zich goed voorbereiden voor ze op school gaan praten over jouw situatie. Het pakket is gratis te bestellen, en het kan in ieder geval geen kwaad om het eens door te lezen met je ouders.

  • Via deze link kun je de 6 onderdelen van de doe-het-samen gids gratis downloaden.
  • Wil je liever het pakket toegestuurd krijgen? Vul dan hier direct je gegevens in om de doe-het-samen gids aan te vragen.

Heb je ervaring met de gids van stichting Zorgeloos naar school die je graag wilt delen? Laat het ons weten!

Is er een gids of boek dat jou heeft geholpen naar school te gaan met je aandoening? Laat het ons weten, en misschien dat jouw ervaring een ander kan helpen. 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content