15 handige tips voor een succesvolle huiswerk planning

Waar wil je over lezen?

15 handige tips voor een succesvolle huiswerk planning

Succesvolle huiswerk planning

Het volgen van een studie kan een hele opgaven zijn als je een chronische aandoening hebt. Het is dan allemaal net wat minder vanzelfsprekend om de lessen allemaal te volgen, stage te lopen én thuis je huiswerk te maken. We deelde eerder al wat artikelen over studeren met een chronische aandoening maar gaan vandaag graag dieper in op het maken van een succesvolle huiswerk planning. Want als jij je huiswerk goed plant en daardoor ook makkelijker alles kunt doen, scheelt dit je tijd én stress.

15 Tips voor een succesvolle huiswerk planning

Na een dag op school heb je misschien helemaal geen zin of energie om nog aan je huiswerk te gaan zitten. Logisch, het nadeel is alleen: het zal toch moeten gebeuren. Om dit zo overzichtelijk en succesvol mogelijk te doen, delen we 15 tips met je die ondersteuning kunnen bieden. Zodat jij op een gemakkelijkere manier, tóch je huiswerk gedaan krijgt.
Ready?!

1. Zorg voor overzicht

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je overzichtelijk in je agenda hebt staan wat je moet doen en wanneer dit af moet zijn. Op deze manier weet je ook precies wat er van je verwacht wordt en verklein je de kans dat je iets over het hoofd ziet.

Een grote agenda kan hiervoor gunstig zijn omdat je dan genoeg ruimte hebt om alles overzichtelijk te noteren. Bijvoorbeeld de Purpuz Planner.

2. Maak een prioriteitenlijst

Plan je huiswerk 5 dagen vooruit. Voor je huiswerk taken kun je een prioriteitenlijst maken. Heb je 6 taken die afgewerkt moeten worden? Maak dan een lijstje met 1 t/m 6 en noteer hetgeen wat de meeste prioriteit heeft bovenaan en de minste prioriteit onderaan.

Zo heb je voor jezelf duidelijk in beeld wat het belangrijkste is. Noteer hierin ook het leerwerk zodat je ook hier op tijd mee begint en er iedere dag aandacht aan besteed.

3. Leer inschatten hoeveel tijd iets kost

Om een goede planning te kunnen maken is het belangrijk dat je weet hoe lang je ergens mee bezig bent. Plan je te veel op één dag? Dan kan dit behoorlijk wat stress geven. Als je weet hoe lang je ergens mee bezig bent zorgt dit voor een reële planning.
Het kan ook helpend zijn om jezelf extra tijd te gunnen. Heb je het idee dat je voor taak X 1 uur nodig hebt? Plan dan 2 uur in. Het kan altijd zijn dat je net wat extra tijd nodig hebt en door ruim te plannen is de kans klein dat je tijd te kort komt.
Het geeft je rust en ruimte.

4. Uitstel is afstel

Soms kan een taak zo lastig, onduidelijk of onoverzichtelijk zijn dat je het voor je uit gaat schuiven, om het ‘later’ te doen wat uiteindelijk vaak betekent dat je het helemaal niet meer doet.
Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze opdracht(en) wél gemaakt krijg?” Kijk naar wat je nodig hebt of wat jou kan helpen, zoals:

  • Extra vragen stellen aan de leraar
  • Samenwerken met klasgenoten
  • Hulp inschakelen van huiswerkbegeleiding

Als je weet wat je nodig hebt om de taak wél te voltooien kun je ook gericht stappen gaan ondernemen.

5. Verdeel een taak in meerdere taken

Een mooie aanvulling op de vorige tip: Als je niet weet wat je moet doen of hoe je moet beginnen, kijk dan eens of je de opdracht/taak kunt verdelen in kleinere deeltaken. Dit kan je helpen om meer overzicht te creëren.
Het is dan niet meer één grote, onoverzichtelijke taak maar allemaal duidelijke deeltaken die je één voor één kunt afstrepen.

6. Inventariseer je verplichtingen

Via de Community op Facebook kreeg ik een reactie met de volgende tip:
“Eén keer per week ga ik zitten met een groot vel en bekijk ik per dag wat mijn verplichtingen zijn, zoals stage, school, afspraken en reistijd. Kijkend naar de hoeveel energie dit kost, bepaal ik wat ik kan doen. Soms helpt het om tijdens het reizen een artikel voor school te lezen in plaats van met social media bezig te zijn (het kost beide toch energie).”

Het geeft overzicht om alles rondom school (dus ook reistijd en afspraken) te noteren om je huiswerk op een haalbare manier te plannen.

Succesvolle huiswerkplanning

7. Categorieën maken voor een toets

Heb je leerwerk? Zorg er dan ook voor dat je hier iedere dag even mee bezig bent. Dit is gunstiger dan twee dagen voor de toets alles in je hoofd te stampen. Geef jezelf de tijd en plan het ruim.

Heb je een toets op de planning staan? Begin dan zeker een week van te voren met leren. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe moeilijk of makkelijk je het vak vind waar de toets voor is. Heb je er veel moeite mee? Begin dan wat eerder.
Het kan ook helpend zijn om alles onder te verdelen in categorieën. Ook deze tip kregen we binnen via de community. De categorieën kunnen er als volgt uitzien:

  • Voorbereiding: hierin zet je alle stappen die je moet zetten
  • Productie: het maken of uitvoeren van de stappen
  • Uitvoering: dit kopje kun je gebruiken als het gaat om een presentatie

Daarnaast kan het fijn zijn om aandachtspunten en belangrijke feedback te noteren zodat je die informatie kunt meenemen. Vink alles per stap af wat je gedaan hebt zodat je weet waar je staat.

8. Huiswerkbegeleiding

Mocht je veel moeite hebben met het plannen en maken van je huiswerk, dan is het mogelijk om hulp in te schakelen van huiswerkbegeleiding. Zij kijken met je mee wat nodig is, wat moet gebeuren en wat prioriteit heeft.

Samen maak je een overzichtelijke planning zodat je duidelijk weet wat je moet doen en wanneer. Je kunt via het internet makkelijk achterhalen of er bij jou in de buurt een mogelijkheid is voor huiswerkbegeleiding. Tegenwoordig kan het zelfs ook online, bijvoorbeeld via Huiswerkthuis.nl.

9. Noteer alles duidelijk

In je agenda staat (als het goed is) duidelijk beschreven wanneer je welk huiswerk af moet hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om precies te noteren wanneer je welk huiswerk gaat maken. Als het opgeschreven staat in je agenda is de kans ook groter dat je het daadwerkelijk zult doen. Tevens zorgt dit voor een duidelijk overzicht en zie je niets over het hoofd.

Toch zit er ook een nadeel aan alles per dag plannen; wanneer je een ‘slechte’ dag hebt, en de dingen niet lukken kan dit lastig zijn. In de community gaf iemand aan alles te noteren wat moet gebeuren, maar niets te koppelen aan een dag en tijd om teleurstelling te voorkomen. Probeer hierbij te kijken wat voor jou het beste werkt!

10. Speel in op je energie

Veel mensen met lichamelijke of psychische klachten hebben een wisselend energielevel. Als dit het geval is kan het handig zijn om hierop in te spelen; als je meer energie hebt, kun je ervoor kiezen om een extra taak te doen of een moeilijke taak aan te pakken.

Op deze manier kun je een beetje schuiven met je planning en inspelen op jouw energielevel. Vooruitwerken kan gunstig zijn als je daartoe in staat bent. Let er echter wel op dat je niet je tijd volledig besteed aan huiswerk – er is meer in het leven dan dat.

11. Vraag hulp als dat nodig is

Je hoeft niet alles alleen te doen. Als je ergens niet uitkomt of je hebt hulp nodig; vraag dit dan aan je klasgenoten of docent. Wat extra uitleg of ondersteuning kan soms al genoeg zijn om het uiteindelijk zelf te doen. Er is niets mis met het vragen van hulp.

12. Maak gebruik van studenten die je voor gingen

Knoowy.nl is één van de websites waar je als student samenvattingen, aantekeningen, boekverslagen, onderzoeken en andere zaken kunt aanbieden voor andere studenten.
Jij kunt deze samenvattingen of aantekeningen voor een klein bedrag kopen. Als je iets koopt van een student die één of meerdere jaren boven jou zit, op dezelfde opleiding, weet je ook zeker dat je de informatie krijgt die jij nodig hebt. Ideaal!

13. Maak een goede en slechte dag planning

Ook in het team heb ik rondgevraagd wat hen helpt/hielp om een succesvolle huiswerk planning te maken. De tip van ons nieuwe teamlid Daan is om zowel een planning te maken voor een goede als een slechte dag. Op deze manier kun je inspelen op hoe jij je voelt en de planning gebruiken die op die dag haalbaar is.

14. Maak je huiswerk in het weekend

Vanuit de ECJP Community kregen we de tip: “Ik maak al het opgegeven huiswerk in het weekend zodat ik door de weeks niet in de stres raak. Doordeweeks probeer ik het gene te maken wat ik die dag opgekregen heb.” Het kan in zekere zin rust geven als je weet dat je alles al klaar hebt voor de week die gaat komen. Zorg er echter ook voor dat je tussendoor momenten hebt voor jezelf zodat niet je volledige weekend uit huiswerk bestaat.

15. Begin rustig met een kopje thee

Nog een tip die we kregen is: “De tijd die ik ingepland heb als werk/studietijd begin ik heel rustig met een kopje thee en een leuk boek. Dan kom ik echt in een focused chill modus i.p.v. een gehaast ik-loop-achter-de-feiten-aan-gevoel. Dan bedenk ik wat het beste past nu op dit moment. (een denk-vak of een praktisch vak). En ook wat ik graag af wil/moet hebben en op welke manier dat haalbaar is. (Veel pauzes, even knallen en dan de rest van de dag rust nemen, kan ik hulp vragen bij dingen waar ik in mn eentje lang over doe?)”

Persoonlijk vind ik dit een hele goede tip, door te zorgen dat je eerst lekker tot rust bent gekomen voordat je begint met je huiswerk kun je er ook met een ontspannen gevoel mee bezig zijn.

Hoe maak jij een huiswerk planning?

We hopen dat bovenstaande tips jou helpen om een succesvolle huiswerk planning te maken. Het scheelt al veel als je stress rondom je huiswerk kunt verminderen en efficiënter kunt werken.
Als jij nog tips hebt omtrent het maken van een huiswerk planning, laat het dan zeker in de reacties weten. Op deze manier kunnen anderen weer van je leren.

Welke tips ga jij toepassen om jouw huiswerk planning succesvol te maken?

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content