Wat is een functiebeperking? Uitleg, informatie en praktische tips

Waar wil je over lezen?

Wat is een functiebeperking? Uitleg, informatie en praktische tips

functiebeperking

We gebruiken het woord functiebeperking wel vaker in onze artikelen of op social media; maar wat houdt het precies in? We delen er vandaag graag wat meer uitleg over zodat je ook precies weet waar we het over hebben en we delen praktische tips.

Wat is een functiebeperking? Uitleg, informatie en praktische tips

Een functiebeperking is een ander woord voor het hebben van een aandoening, beperking of handicap. Deze term wordt veelal gebruikt bij studenten die beperkt worden door een aandoening. Vrijwel alle vormen van ziekte, aandoening, beperking of handicap vallen onder de term functiebeperking, denk aan:

 • Visuele beperking
 • Auditieve beperking
 • Motorische beperking
 • Chronische ziekte (zoals ziekte van Crohn, reuma, MS, diabetes)
 • Alle vormen van autisme
 • Geheugen en concentratie problemen
 • Epilepsie
 • Psychische aandoeningen (zoals depressie, angststoornis)
 • Dyslexie, dyscalculie
 • Chronische RSI
 • Migraine

Iedere aandoening, handicap of beperking die jouw functioneren kan belemmeren valt onder de term functiebeperking.
Gemiddeld bekeken hebben ongeveer 3 op de 10 studenten een functiebeperking. 10% hiervan wordt belemmerd tijdens de studie door een beperking. Sommige aandoeningen hebben meer invloed op het functioneren dan anderen daarbij kunnen sommige aandoeningen makkelijker gecompenseerd worden met hulpmiddelen of aanpassingen dan anderen. Bij vermoeidheid is bijvoorbeeld minder wat aangepast kan worden dan bij een auditieve beperking.

functiebeperking

Recht op aanpassingen

Wanneer jij gaat studeren met een aandoening is het belangrijk dit te melden. Alleen op deze manier kan de opleiding waar jij een studie gaat volgen ook rekening met je houden. Het belangrijkste is dat jijzelf in de gaten houdt wat je nodig hebt en welke aanpassingen het studeren makkelijker zou kunnen maken.

Door actief mee te denken en te blijven communiceren is er uiteindelijk vaak meer mogelijk. Daarbij kan het voor het krijgen van aanpassingen of hulpmiddelen belangrijk dat je vanaf het begin eerlijk bent en uitspreekt waar je tegenaan loopt.
Dit kan confronterend zijn, maar nogmaals: alleen als jij eerlijk bent, kun je ook de juiste ondersteuning krijgen bij je functiebeperking.

Om studeren met een functiebeperking wat makkelijker te maken is het mogelijk om gebruik te maken van aanpassingen, hulpmiddelen of extra vergoeding.

In veel gevallen zijn decanen en zorgverleners op scholen op de hoogte van de mogelijkheden maar dit is zeker niet altijd het geval. Ook houd de ene opleiding meer rekening met een functiebeperking dan de andere.

Lees waar je recht op hebt in het artikel: Voltijd studie en een chronische aandoening, hier heb je recht op.

Zorgcoördinatoren en contactpersonen

Iedere opleiding heeft een (of meerdere) aanspreekpunt(en) voor jongeren met een functiebeperking. vaak is dit een studentendecaan of zorgcoördinator.

Handicap+studie heeft een handig overzicht gemaakt met contactpersonen per opleiding, bekijk het hier.

Studeren met een functiebeperking, praktische tips

Onderstaande tips kunnen je helpen om studeren met een functiebeperking net wat makkelijker te maken voor je.

 • Ben vanaf het begin eerlijk over je aandoening en denk mee over mogelijkheden en oplossingen;
 • Kies een studie in een richting die haalbaar is in combinatie met je aandoening of beperking én die jou motiveert. Dit maakt studeren sowieso al makkelijker;
 • Laat je goed informeren waar je recht op hebt (je kunt ons hiervoor ook gratis een app’je sturen);
 • Voel je niet meteen beperkt, maar kijk zelf ook hoe dingen eventueel anders zouden kunnen zodat  het wél haalbaar is. Ga hier over in gesprek;
 • Ervaar op wat voor manier studeren het beste bij je past, neem ook voldoende tijd voor jezelf en rustmomenten zodat je niet uitgeput raakt;

Een functiebeperking hoeft niet het einde te zijn

Ook als je een functiebeperking hebt is het mogelijk om een opleiding te volgen. Het kan wel zo zijn dat er meer dingen zijn waar je moeite mee hebt of tegenaan loopt, maar de juiste hulp en aanpassingen kunnen het makkelijker maken.

Het is daarom belangrijk dat je je goed inleest in de mogelijkheden en bij je opleiding aangeeft waar je last van hebt. Door jezelf goed te laten informeren en eerlijk bent over wat je wel en niet kunt, kan er gekeken worden naar mogelijkheden en oplossingen. Het is in veel gevallen mogelijk dat er maatwerk oplossingen worden aangeboden, maar jouw rol in dit proces is wel belangrijk.
Als jij actief betrokken bent, laat zien dat je graag wil studeren en zelf met mogelijke oplossingen komt, zullen ze ook eerder met je mee willen denken. Cijfer jezelf niet weg, maar kom op voor je rechten. Ook jij hebt het recht om op een manier te kunnen studeren die bij jou past.

Volg jij een studie met een functiebeperking? Hoe pak jij dit aan zodat het lukt? Laat dit weten in een reactie zodat anderen er van kunnen leren.

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content