Werken met uitkering (WW- of Bijstand), wat zijn de financiële gevolgen?

Waar wil je over lezen?

Werken met uitkering (WW- of Bijstand), wat zijn de financiële gevolgen?

financiele gevolgen werken uitkering

Wat zijn de financiële gevolgen voor je uitkering wanneer je weer gaat werken als je een WW- of Bijstandsuitkering hebt? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een WW- of bijstandsuitkering hebt en weer wilt gaan werken.
In dit artikel hebben we alles voor je op een rijtje gezet.
Maak jij gebruik van een Wajong, WIA of Ziektewetuitkering? Lees dan dit artikel voor de financiële gevolgen als je gaat werken.

Werken met uitkering (WW- of Bijstand), wat zijn de financiële gevolgen?

Wanneer je een uitkering ontvangt, of dat nu via UWV of via de Gemeente, kan (weer beginnen met) (vrijwilligers)werk invloed hebben op de hoogte van je uitkering of toeslag(en).
Welke situatie is voor jou van toepassing?
Ik ontvang toeslagen
Ik ontvang WW-uitkering
Ik ontvang Bijstandsuitkering (WWB)
Ik wil vrijwilligerswerk doen / stage lopen

Toeslagen en werk

Een toeslag is een aanvulling als je inkomsten onder het sociaal minimum komen.
De hoogte van toeslagen hangt af van je leefsituatie. Het is daarom van belang dat een wijziging meldt als je leefsituatie verandert! Bijvoorbeeld omdat je gaat studeren, uit thuis gaat, gaat samenwonen, je uitkering aanvraagt of verandert of je meer of minder gaat verdienen.
Geef wijzigingen binnen één week door! Zo voorkom je dat je achteraf (veel) geld moet terugbetalen. Denk aan toeslagen bij UWV, de Belastingdienst of de gemeente (Individuele inkomstentoeslag, Individuele Studietoeslag).

Werken met WW uitkering

De hoogte van je WW-uitkering is 70% van je maandloon voordat je werkloos werd. Je WW-maandloon vind je op de beslisbrief van je WW-uitkering.
Tijdens WW word je ondersteund bij het vinden van werk. Let op! Als je een nieuwe baan hebt gevonden en je loonheffingskorting laat toepassen, vergeet dan niet bij UWV door te geven om de loonheffingskorting stop te zetten. Dat doe je via het wijzigingsformulier op MijnUWV.
Heb je weer een parttime of fulltime dienstverband? Dan hebben we een rekensommetje om te omschrijven hoe UWV berekent wat je over houdt.

  • Allereerst word je nieuwe maandloon bekeken inclusief vakantiegeld. Dit salaris kun je vinden op je arbeidscontract.
  • Vervolgens wordt dit maandloon in mindering gebracht op je huidige WW-uitkering. Is je salaris incl. vakantiegeld hoger dan 87,5% van je WW-maandloon?
  • Je nieuwe WW-uitkering wordt de eerste 2 maanden 75% van dat restbedrag. Vervolgens zakt dit naar 70% van het restbedrag.
  • Het restbedrag ontvang je zo lang er niets veranderd aan je situatie en je nog recht hebt op WW. Wil je weten hoe lang je nog recht hebt of WW? Log in via MijnUWV.

Wil je een schatting van hoe hoog je WW wordt als je weer gaat werken?
>> Rekenhulp WW met inkomsten

Ik ga wisselende uren werken

Bespreek in deze situatie met je UWV contactpersoon wat voor werk gaat of wil gaan doen. Samen maak je een inschatting van het gemiddeld aantal uren dat je per week gaat werken. Vervolgens geef je via de Inkomstenopgave op MijnUWV maandelijks je inkomsten uit werk door.
Geef aan dat je weer gaat werken in het wijzigingsformulier op MijnUWV. Bekijk daarnaast nog eens je plichten met een WW-uitkering, zodat je weet dat je niets mist of vergeet.

Wat als nieuwe baan minder verdient dan oude baan?

UWV zegt in dit geval dat je moet blijven solliciteren naar een tweede baan of een baan waarin je meer kunt verdienen. Wat wij adviseren; stel dat werken in dat werkgebied gewoon niks voor je is en je in nieuw werkgebied gewoon nooit zoveel zal verdienen.
Als je het maximaal aantal uren maakt dat je kan maken en het echt leuk werk vind, bespreek dan met je UWV contactpersoon wat er financieel nog meer mogelijk is, wellicht met toeslagen. Er is in eerlijk en open overleg vaak meer mogelijk met UWV dan je denkt.

Ontvang je toeslag(en) naast je uitkering?

Werken kan gevolgen hebben voor de hoogte/je recht op toeslag. Geef daarom tijdig bij UWV, de Belastingdienst en/of de gemeente wijzigingen door!

financiele gevolgen werken uitkering

Werken met Bijstandsuitkering

Ben je ouder dan 27 jaar en kom je niet in aanmerking voor andere uitkeringen of toeslagen waarmee je je levensonderhoud kunt betalen? Of is je uitkering stopgezet en heb je geen inkomen? Dan kun je je bij de gemeente aanmelden voor een bijstandsuitkering.
Met bijstand kun je de periode overbruggen tot je weer werk gevonden hebt. Hoeveel je mag bijverdienen verschilt per gemeente.
Als je (weer) gaat werken naast je bijstandsuitkering is het belangrijk dat je dit aangeeft bij je gemeente.
Wat is op jouw van toepassing?
>> Ik weet niet wat mijn inkomen wordt / Ik heb wisselende werkuren
>> Mijn inkomen blijft lager dan bijstandsnorm
>> Mijn inkomen wordt hoger dan bijstandsnorm
>> Ik ontvang toeslagen
Weten hoe hoog de bijstandsnorm is? Bekijk hier jouw situatie en hier hoe hoog het huidige minimumloon is.

Ik weet niet wat mijn inkomen wordt / Ik heb wisselende werkuren

Bespreek in deze situatie met je inkomensconsultent wat voor werk gaat of wil gaan doen. Samen maak je een inschatting van je maandelijks inkomen. 1x per 3 maanden wordt je werkelijke inkomen vastgesteld.
Onze tip: We weten het. Dit kan erg lastig zijn, zeker als je op oproepbasis werkt. Eigenlijk willen je adviseren om dit te voorkomen en toch een minimum aantal uren af te spreken.  Zorg er voor dat je je inkomen iets hoger inschat. Niet te veel, want anders kom je wellicht geld te kort. Bespreek samen met je inkomensconsultent welke hoogte de beste schatting is. Dat voorkomt dat je achteraf een dikke rekening krijgt om terug te betalen!
Mocht dat onverhoopt toch gebeuren en kun je dat niet betalen? Vraag hen dan om de rekening in delen te betalen. De meeste gemeentes staan open voor een betalingsregeling.

Mijn inkomen blijft lager dan bijstandsnorm

In deze situatie val je wellicht onder Vrijlatingsregeling. Onder Vrijlating wordt 6 maanden lang een percentage van je inkomen uit deeltijdwerk niet gekort op je bijstandsuitkering. De regeling geldt alleen in de maanden dat je inkomsten uit werk ontvangt.
Ontvang je normale bijstand? Je mag dan 25% van je inkomen uit werk behouden, met een maximum van €203,- per maand (bedrag per juli 2018).
Kun je door ziekte, handicap, zwangerschap of bevalling een volle werkweek volhouden? Dan mag je 15% van je inkomsten uit werk behouden, met een maximum van €128,81 per maand.
Vraag aan je gemeente of je in aanmerking komt voor Vrijlating en welke situatie voor jou geldt.
Let op! Als je onjuiste informatie verstrekt kan het zijn dat je recht op vrijlatingsregeling wordt ingetrokken. Dit kan voorkomen wanneer je de mogelijkheid hebt/krijgt om meer uren te gaan weken, maar dat niet doet of wil doen. Of wanneer je er voor kiest om minder uren te gaan werken.
Geef gedurende de vrijlatingsregeling exact door wat je bijverdient. Wees eerlijk en open naar de gemeente, bijvoorbeeld wanneer je meer uren kan werken, maar je ervaart dat dat lichamelijk of geestelijk niet gaat. Durf vragen te stellen aan je contactpersoon. Heb je behoefte aan steun van ervaringsdeskundigen hierbij? Stuur ons een app’je!

Mijn inkomen wordt hoger dan bijstandsnorm / Ik heb geen recht meer op vrijlating

Heb je geen recht (meer) op vrijlatingsregeling? Dan wordt het bedrag dat je per maand verdiend door de gemeente volledig gekort op je bijstandsuitkering.

Ontvang je toeslag(en) naast je uitkering?

Werken kan gevolgen hebben voor de hoogte/je recht op toeslag. Geef daarom tijdig bij UWV wijzigingen door!
>>> Lees ook meer over werken met toeslag(en) van de belastingdienst

Vrijwilligerswerk en uitkering of toeslag

Met een uitkering of toeslag mag je in principe gewoon vrijwilligerswerk doen. Er gelden echter wel regels als je hier voor betaald krijgt of een onkostenvergoeding krijgt

  • Ben je jonger dan 22 jaar? Dan is de vergoeding max. €2,50 per uur.
  • Ben je ouder dan 22 jaar? Dan is de vergoeding maximaal €4,50 per uur.

In totaal mag je tot €170,- per maand of €1700,- per jaar verdienen zonder dat dit invloed heeft op je WW-uitkering.
Let op! Stage is géén vrijwilligerswerk en moet dus – als je dit ‘wit’ ontvangt – opgegeven worden als inkomsten bij UWV.
>> Bekijk hier meer informatie, rechten en plichten over vrijwilligerswerk met WW uitkering

Heb jij ervaring met werken met een uitkering? Heb je aanvullingen of opmerkingen over dit artikel? Laat het ons weten!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

1 reactie op “Werken met uitkering (WW- of Bijstand), wat zijn de financiële gevolgen?”

  1. Als je verdomme door geestelijke klachten niet veel uren kan werken dan denkt de regering totaal niet mee. En moet je rondkomen van een bedrag waarbij je totaal niet kan sparen en zelfs in de schulden komt.
    Dit land is verrot!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content