Vervoersvergoeding: Makkelijker reizen van huis naar school of werk

Waar wil je over lezen?

Vervoersvergoeding: Makkelijker reizen van huis naar school of werk

Vervoersvergoeding is een regeling die aangeboden wordt door het UWV. Dit kan gebruikt worden als je studeert of werkt wanneer je last hebt van een lichamelijke of psychische aandoening en niet in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen.  Eenmaal aangevraagd profiteer je voor langere tijd van deze voorziening. Hoe het precies zit? We leggen het je graag uit.

“Ik had meer energie over en kreeg daarbij €0,49 cent per kilometer vergoed!”

Bram, 24 jaar

Vervoersvergoeding: om reizen van huis naar school of werk wat makkelijker te maken

Wanneer je door lichamelijke of psychische klachten niet in staat bent om te reizen met het openbaar vervoer kan een opleiding of je werk behoorlijk belemmerd worden. Het is natuurlijk wel van belang dat je goed van A naar B kunt komen.

Nathalie(24): “Tijdens mijn MBO opleiding tot persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg heeft het reizen me altijd veel energie gekost. Soms moest ik staan in de bus terwijl ik daar geen energie voor had of had ik te veel pijn in mijn onderrug om normaal te kunnen zitten of staan waardoor ik met tranen in mijn ogen in de bus zat/stond. Het reizen maakte mijn opleiding niet leuker en makkelijker want er ging onwijs veel energie in zitten.

Helaas was ik niet op de hoogte van de mogelijkheid om vervoersvergoeding aan te vragen; ik wist niet eens dat dit bestond. Pas toen ik als freelancer bij ECJP ben gaan werken, kwam ik tot de conclusie dat dit dus ook voor mij mogelijk was geweest.. Jammer maar helaas. Hopelijk lees jij dit wél op tijd zodat je er van kunt profiteren!”

Vervoersvergoeding aanvragen

Vervoersvergoeding kan worden aangevraagd bij het UWV. Ook wanneer je geen uitkering hebt kun je deze vergoeding aanvragen. Het is zowel geldig voor scholieren als voor mensen die werken.

Wanneer je vervoersvergoeding wilt aanvragen (en je nog niet bekend bent bij het UWV) zul je informatie moeten hebben van je arts(en) en/of psycholoog die schriftelijk onderbouwen wat jouw klachten zijn. Dit medisch rapport moet mee worden gestuurd met de aanvraag naar het UWV. Het UWV bepaalt of je een structurele functionele beperking hebt; oftewel een ziekte of handicap die het moeilijk maakt om te reizen naar het werk of school.

Het zal ongeveer 8 weken duren voordat je vanuit het UWV een besluit ontvangt. Er wordt soms verder onderzoek gedaan door een extern bureau, maar daarvan word je op de hoogte gesteld.

Zorg dus dat je vervoersvergoeding op tijd aanvraagt.

vervoersvergoeding

Op wat voor manier kan er vervoersvergoeding worden aangeboden?

 • Een vergoeding voor een aanpassing op je fiets of auto;
 • Een bruikleenauto;
 • Een vergoeding voor het gebruik van je eigen auto a €0,49 cent per kilometer;
 • Volledige vergoeding voor taxivervoer;

Vervoersvergoeding kan worden verstrekt zowel bij het volgen van een opleiding of bij het reizen naar het werk, hieronder lees je er meer over. UWV kijkt altijd naar de goedkoopste oplossing voor je situatie; de goedkoopste voorziening die voor jou geschikt is zal (mogelijk) vergoed worden.

Vervoersvergoeding aanvragen studenten

Wanneer je studeert kun je een vervoersvergoeding aanvragen als:

 • Jij of je kind regulier onderwijs volgt en recht heeft op studiefinanciering
 • Jij of je kind is jonger dan 30 jaar en jij of je kind heeft geen recht meer op studiefinanciering

Het volgen van speciaal onderwijs valt buiten deze regel en is alleen toe te passen als:

 • Je kind een beroepsonderwijs of hoger onderwijs gaat volgen
 • Jij zelf een beroepsonderwijs, hoger onderwijs, universitair onderwijs of volwassenenonderwijs volgt of wil gaan volgen

Volg je het basisonderwijs of voortgezet onderwijs? Dan kun je vergoeding voor het vervoer aanvragen bij de gemeente.

Stappenplan om vervoersvergoeding voor studenten aan te vragen:

Vervoersvergoeding aanvragen werkende

Kun je door een beperking of handicap niet of moeilijker reizen naar je werk? Dan kun je bij het UWV vervoersvergoeding aanvragen om je werkplek makkelijker te bereiken.

Wanneer je alleen een vergoeding nodig hebt voor privé vervoer kun je bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden.

Aanvraag vervoersvergoeding werkende: Bekijk het via UWV >> (De link opent op een nieuw tabblad).

Voorwaarden vergoeding vervoer (werk)

Wanneer je vervoersvergoeding aanvraagt voor het woon-werkverkeer zitten hier een aantal voorwaarden aan vast:

Inkomensgrens:

 • Om vervoersvergoeding te krijgen voor je werk moet het (gezins)inkomen lager liggen dan de inkomensgrens. Wat de inkomensgrens is, is afhankelijk van je situatie.
 • Wanneer het gaat om voortuigen enkel voor invaliden, zoals een elektrische rolstoel of driewielfiets geldt de inkomensgrens niet. Ook als het gaat om vervoersvergoeding voor scholieren geldt de inkomensgrens niet.

Aanpassingen aan je auto:

 • Aanpassingen aan een auto, zoals de besturing en bediening worden alleen vergoed als er gebruik wordt gemaakt van aanpassingen die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met een handicap/ beperking. Overige aanpassingen zijn enkel nodig als dit uitsluitend nodig is vanwege je beperking(en).
 • Het CBR moet aangeven dat je de aanpassingen aan je auto nodig hebt. Zij hebben een medische verklaring nodig van je arts en een Eigen Verklaring (kan worden aangevraagd bij de gemeente).
 • Het kan zijn dat je een rijtest moet doen van het CBR. Wanneer het UWV aangeeft dat dit nodig is, vergoeden zij de kosten van de rijtest. Het betaalbewijs kan worden meegestuurd met het formulier ‘Aanvraag vergoeding’.
 • Ga niet zelf je auto aanpassen voordat je bericht hebt gehad van het UWV. Als je dit wel doet is de kans groot dat de kosten niet vergoed worden.

Privékilometers:

 • De vergoeding voor het woon-werkverkeer kan worden uitgebreid met een x aantal privékilometers. Het UWV bepaald of dit noodzakelijk is en kijkt tegelijkertijd naar je inkomen. Heb je alléén vergoeding voor privékilometers nodig? Vraag dit dan aan bij je gemeente.

Vergoeding voor reizen

De aanvraag van een vervoersvergoeding kan het naar school gaan of werken net wat aangenamer maken omdat er minder energie verloren gaat aan het reizen. Echter kan het ook gebeuren dat het UWV de aanvraag afkeurt. Als je het hier niet mee eens bent is het mogelijk om in bezwaar te gaan.

Wat je ook kunt doen is contact op nemen met je gemeente om te kijken of zij iets kunnen bieden voor jouw situatie.

Heb jij ervaring met de aanvraag van vervoersvergoeding? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht! Bij vragen over dit soort zaken kun je altijd contact met ons opnemen.

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content