Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach?

Waar wil je over lezen?

Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach?

verschil jobcoach loopbaancoach

Voor ons, jongeren met een chronische aandoening of beperking, is het vinden van een baan geen makkie. Maar gelukkig hoeven we het niet helemaal alleen te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld professionals die ons kunnen helpen met het vinden en behouden van een passende baan, de zogeheten coaches. In dit artikel bespreken we twee typen coaches. We leggen het verschil uit tussen een Jobcoach en de Loopbaancoach en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach?

Eerder schreven we al een artikel, getiteld: “Werken met een chronische aandoening, een jobcoach biedt uitkomst!“. Waarin we toelichten wat een jobcoach voor je kan doen en welke hulpmiddelen je nog meer kunt inzetten om werk makkelijker te maken. Hieronder zullen we in het kort nogmaals toelichten wat een jobcoach doet en wat je er aan hebt waarna we later in het artikel uitleggen wat het verschil is tussen een jobcoach en loopbaancoach.

Activiteiten van een jobcoach:

  • Onderzoeken welke beperkingen jij tegenkomt in je werkende bestaan
  • Ondersteunen bij het zoeken naar een passende baan
  • Onderzoeken welke aanpassingen moeten worden gedaan aan de werkplek voor jou om (optimaal) te kunnen functioneren.
  • Aanwezig zijn bij gesprekken met je werkgever
  • En meer..

Om helder te krijgen wat een jobcoach voor ons kan betekenen is het goed om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten jobcoach: de interne jobcoach en de externe jobcoach

De interne jobcoach 

Een interne jobcoach is aangesteld door je werkgever en zoekt, wanneer nodig, met jou naar aanpassingen die gedaan kunnen worden aan de werkplek zodat jij optimaal kunt functioneren. Het is in sommige situaties mogelijk om subsidie te krijgen voor het inhuren van een interne jobcoach. Of jij en jouw werkgever hiervoor in aanmerking komt staat beschreven op de site van UWV.  

De externe jobcoach

De externe jobcoach is een jobcoach die je zelf inhuurt, of wordt ingehuurd door UWV.  Zij/hij helpt bij het vinden van een passende baan maar ook met het behoud hiervan. Het is mogelijk om voor het gebruik van een externe jobcoach subsidie te ontvangen. Hiervoor moet je wel aan de voorwaarden van UWV voldoen. 

Voorwaarden subsidie externe jobcoach:

  • Je moet een burgerservicenummer (BSN) hebben.
  • UWV heeft vastgesteld dat je een ziekte of handicap heeft die je belemmert bij jouw werk of bij het volgen van onderwijs. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd.
  • De voorziening waarvoor je vergoeding aanvraagt, is bedoeld om ondanks je ziekte of handicap je werk goed te kunnen doen; je re-integratie naar werk te ondersteunen (bijvoorbeeld als je een tolk nodig hebt bij een sollicitatiegesprek of training) of onderwijs te kunnen volgen.
  • UWV vergoedt de goedkoopste voorziening die voor jou geschikt is.

Wat hebben wij aan een jobcoach?

Een jobcoach kan ons helpen om voor jezelf duidelijk te krijgen wat de mogelijkheden zijn voor jou op de arbeidsmarkt. Het is voor iedereen ingewikkeld om te beginnen op de arbeidsmarkt, en met een beperking is dat nog een stuk lastiger. Een jobcoach kan je helpen om erachter te komen wat jouw beperking betekent voor je arbeidsmogelijkheden. Soms is dit een emotioneel zwaar proces, maar je weet als het goed is wel beter waar je aan toe bent. 

verschil jobcoach loopbaancoach

Wat is het verschil tussen jobcoach en loopbaancoach?

Oke, nu je weet wat een jobcaoch is, leggen we uit wat een loopbaancoach voor je kan doen om zo het verschil duidelijk te kunnen maken tussen een jobcoach en loopbaancoach.

Wat doet een loopbaancoach?

Tijdens het zoeken naar een geschikte baan kan het helpen om van jezelf te weten wat voor jou belangrijk is in een baan. Dit kan bijvoorbeeld door goed te kijken naar je interesses, competenties en drijfveren. Een loopbaancoach kan samen met jou op zoek naar voorwaarden waar jouw ideale baan aan moet voldoen. Een loopbaancoach is er voor iedereen die op een enig moment op zoek is naar een meer passende baan.

Let op: een jobcoach kan je begeleiden tijdens en binnen je werk, een loopbaancoach niet.

Wat hebben wij aan loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan je helpen inzicht te krijgen in je professionele zelf, wanneer je dit weet kun je een stuk gerichter op zoek naar werk. Het is goed mogelijk dat je in gesprek met je loopbaancoach, beroepen bespreekt waar je nooit eerder aan hebt gedacht. Hij/zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen naar werk en kan je helpen om een helder toekomstbeeld te krijgen.

Waar vind ik een loopbaancoach (subsidie)

Gedurende de corona-crisis geeft de overheid subsidie voor het volgen van een loopbaancoachingstraject. Wanneer je op zoek bent naar een baan maar nog niet goed weet aan welke eisen je ideale baan moet voldoen dan kan een loopbaancoach een laagdrempelig startpunt zijn. Helaas zijn de plekken voor subsidie inmiddels vergeven, er werd namelijk veel gebruik van gemaakt. Meer info over mogelijke subsidie vind je hier

Conclusie: Wat is het verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach?

Allright, nog even kort samengevat wat nou precies het verschil is tussen een jobcoach en loopbaancoach. Het belangrijkste verschil is dat een jobcoach jou op en tijdens je werk ondersteuning biedt en een loopbaancoach vooral helpt ontdekken wat je graag wíl. Een loopbaancoach kun je dus inschakelen wanneer je niet precies weet wat voor werk je kunt gaan doen of wat je leuk vindt. Terwijl een jobcoach jou ondersteuning biedt bij je huidige werk en onderzoekt hoe je op die plek optimaal kunt functioneren.

Hopelijk is het verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach duidelijk na het lezen van deze blog! Heb je nog vragen of wil je jouw ervaring delen met een job- of loopbaancoach? Laat zeker een reactie achter!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

1 reactie op “Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content