Deeltijd- of Thuisstudie? 5 dingen die je moet weten voor je je inschrijft!

Waar wil je over lezen?

Deeltijd- of Thuisstudie? 5 dingen die je moet weten voor je je inschrijft!

Deeltijdstudie

Twijfel je of je een voltijd opleiding wel aan kan? Zit je er aan te denken om een deeltijdstudie of thuisstudie te doen? Dan kan het zijn dat je een aantal regelingen misloopt waar je wel recht op hebt bij een voltijd studie. Denk aan studiefinanciering en individuele studietoeslag. Je leest het allemaal in dit artikel.

Deeltijd- of Thuisstudie? 5 dingen die je moet weten voor je je inschrijft!

Het volgen van een studie met een chronische aandoening kan best pittig zijn. Gelukkig zijn er wel meerdere manieren om een studie te kunnen volgen. In dit artikel hebben we de feiten, voor- en nadelen en vervolgens onze top tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goed geïnformeerd een keuze maken die het best bij jou past!

Voor deze blog zijn we altijd op zoek naar jouw ervaring! Waar ben jij tegenaan gelopen bij een thuis- of deeltijdstudie? App of mail ons!

1. Kiezen voor een deeltijd- of thuisstudie: alle voor- en nadelen op een rijtje

Een deeltijd- of thuisstudie kan in veel opzichten lastiger zijn dan een voltijd- of duale studie. Hieronder informeren we alvast over de voor- en nadelen van de verschillende studievormen.

Voltijd Duaal Deeltijd Thuisstudie
Recht op studie-
financiering
Ja Ja Nee, voor eigen rekening
of voor rekening van
de werkgever
Nee, 100% voor
eigen rekening
Recht op aanvullende financiële vergoedingen Ja, studietoeslag, vervoersvergoeding, vertragingsregeling Ja, studietoeslag, vervoersvergoeding, vertragingsregeling Soms,
Levenlanglerenkrediet,
Aftrek studiekosten,
Soms,
Levenlanglerenkrediet,
Aftrek studiekosten,
Vertragingsregeling
Werken combineren met studie Niet verplicht Verplicht Soms verplicht Soms verplicht
Betaald werk (Bij)baan naast
studie mag
Leer-werkcontract,
soms lager betaald
Soms Leer-werkcontract,
soms lager betaald
(Bij)baan naast
studie mag
Fysieke schoollocatie Ja Ja Soms Nee
Onvoorziene kosten Soms bij uitloop,
maar mogelijk recht op
vertragingsregeling
Soms bij uitloop,
maar mogelijk recht op
vertragingsregeling
Soms, bij particuliere
organisaties Soms bij
uitloop, maar mogelijk recht op vertraging-
sregeling
Vaak, hogere
leskosten, extra kosten bij hertentamen

Snelkeuzemenu – ik wil/ga de volgende opleidingssoort volgen:

Deeltijdstudie

Thuisstudie

Duaal – leren & werken (hbo deeltijd)

Voltijd – linkt naar een aparte blog waar je al je rechten bij een voltijd studie kunt nalezen.

Deeltijdstudie

Bij een deeltijdstudie kun je je school goed combineren met werk en privéleven, hierbij werk je op je werk en leer je vooral op school. Je gaat je 1 à 2 dagdelen naar school en gaat daarnaast naar werk. Het leren doe je hoofdzakelijk vanuit huis, omdat je zo weinig naar school gaat. Het kan zijn dat je voor sommige opleidingen al relevante werkervaring hebben.

Een deeltijdstudie is ook handig als je een mbo-diploma hebt en aan het werk wil / werk hebt en toch een hbo-opleiding wil halen. Soms is een werkgever bereid om te betalen voor deze opleiding. Dat komt nog wel eens voor bij een mbo- of hbo-opleiding verpleegkunde, waarbij de werkgever je zo snel mogelijk aan het werk wil hebben.

Voordelen:

 • Je krijgt, als je werkt naast je studie, betaald uit (thuis)werk, wat fijn is omdat je er je studie mee kan financieren
 • Je hoeft maar 1 à 2 dagen per week naar school

Nadelen:

 • Geen recht op studiefinancering
 • Studiemateriaal, leskosten en vervoer zijn voor eigen rekening
 • Bij de meeste gemeentes geen recht op individuele studietoeslag
 • Het kan een lastige combinatie kan zijn als je beperkte energie hebt of bijv. moeite hebt met het schakelen tussen werk en studie

Wel heb je in sommige gevallen recht op een Levenlangstuderenkrediet en/of kun je (een deel van) je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Ook zijn sommige werkgevers bereid om (een deel van) de opleiding te betalen.

> Lees hier meer over het Levenlanglerenkrediet
>> Lees meer over Aftrek Studiekosten bij de Belastingdienst

“Narjis: Ik adviseer dan ook (indien mogelijk) om dan een deeltijdstudie een reguliere hogeschool of ROC te volgen als de behoefte ligt bij een deeltijdstudie Deze zitten organisatorisch beter in elkaar dan thuisstudie-instituten. “

Deeltijdstudie

Thuisstudie

Een thuisstudie is een opleiding of cursus die je, grotendeels of volledig, vanuit huis kunt volgen. Deze studies zijn vol- en deeltijd te volgen, op je eigen tempo. Je hebt alle vrijheid om zelf te bepalen wanneer je wat doet en wanneer je examens in plant.

Voordelen:

 • Wanneer een voltijdstudie niet haalbaar voelt vanwege je chronische aandoening, kan een thuisstudie een uitkomst zijn
 • Je kunt elk moment in het jaar beginnen
 • Je kunt het eventueel combineren met (thuis)werk
 • Lesmateriaal zit er in de meeste gevallen bij inbegrepen en hoef je dus niet apart aan te schaffen
 • Vertraging kan kosteloos, vaak het dubbel aantal jaar van de duur van de opleiding

Nadelen:

 • Lesgeld hoger dan bij een reguliere school
 • Vervoer naar je tentamen en leskosten en zijn voor eigen rekening
 • 1x gratis tentamen, daarna hertentamen voor eigen rekening
 • Omdat thuisstudies vallen onder deeltijdstudies heb je meestal geen recht op studiefinanciering. In sommige gevallen heb je recht op een Levenlanglerenkrediet en/of kun je (een deel van) je studiekosten terug krijgen van de belastingdienst. Ook zijn sommige werkgevers bereid om (een deel van) de opleiding te betalen.
 • Propedeuse moet vaak binnen één jaar behaald worden

Narjis: Een LOI-opleiding kan je pas na 12 maanden weer opzeggen. Als je dat niet op tijd doet zit je er weer 1 jaar vast. Als je binnen dat jaar niet al je vakken haalt is en besluit niet een jaar te verlengen, dan is het ook niet meer mogelijk om net nog even een paar vakken te doen die je mist of niet gehaald had. Dit is vaak wel het geval bij een Thuisstudie.

Houd er dus rekening mee dat je naast je lesgeld ook her tentamen geld moet betalen per vak, per keer bij bijvoorbeeld de LOI. Indien je dus besluit op te zeggen en alleen de propedeuse te doen heb wel nog 2 jaar recht op de service (het studentenportaal bijv.). Na die 2 jaar vervallen al je rechten en toegang bij LOI voor die studie of cursus.”

>> Lees hier meer over het Levenlanglerenkrediet
>> Lees meer over Aftrek Studiekosten bij de Belastingdienst
>> Lees meer over Bijdrage werkgever

 

Duaal (ook wel ‘hbo deeltijdstudie’)

Een duale opleiding is een voltijd opleiding. Je begint met 1 of 2 jaar voltijd studie, daarna werk je 3 of 4 dagen per week en studeer je 2 dagen. Duaal studeren is een combinatie van werken en leren. Je sluit daarvoor een leer-arbeidsovereenkomst af met een werkgever en het opleidingsinstituut, zo kun je de geleerde theorie meteen in de praktijk toepassen. Je leert dus op school én op werk.

Voordelen:

 • Je krijgt betaald uit werk, wat fijn is omdat je er je studie mee kan financieren
 • Je hebt recht op studiefinanciering

Nadelen:

 • Als je starter op de arbeidsmarkt bent, is je salaris de eerste 2 jaar niet heel hoog, omdat je veel begeleiding nodig hebt
 • Het kan een lastige combinatie kan zijn als je beperkte energie hebt of bijv. moeite hebt met het schakelen tussen werk en studie. Schoolwerk kan avonden in beslag nemen!

Duaal is handig als je veel voordeel ziet in leren in een werksituatie. Ook is het een goede keus als je een mbo-diploma hebt en na een paar jaar werken toch graag een hbo-diploma wil halen.

>> Lees meer over (financiële) regelingen bij een voltijd- of duaalopleiding

 

2. Informeer goed wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn

Vooral bij deeltijd- of thuisstudies is het aan te raden om je vooraf goed te informeren, want er kunnen haken en ogen zitten! We raden je daarom aan om de voorwaarden goed door te lezen. Neem contact op met je opleidingsinstituut en informeer naar de aanpak bij vertraging, begeleidingsmogelijkheden en aanpassingsmogelijkheden.

Mocht het uit de nadelen nog niet naar voren zijn gekomen: omdat thuisstudies vaak particulier zijn, zijn deze veelal duurder dan een voltijd studie, deeltijdstudie of duaal studie. Hogere leskosten, vervoer naar examens voor eigen rekening, herkansingen kosten extra, vertragen. Informeer ook daarom goed naar de voorwaarden!

3. Hoe gestructureerd ben jij?

Om succesvol deels of geheel vanuit huis te gaan studeren is het belangrijk om je studie gestructureerd aan te pakken. Nu is elke thuisstudie anders. We hebben vernomen dat bij LOI veel tijd nodig kan zijn in uitzoeken hoe alles werkt bij een thuisstudie. Alles is onoverzichtelijk en neemt veel tijd in beslag. Maar bij duurdere instellingen (bijv. NCOI) kan dit beter geregeld zijn (wat is jouw ervaring?).

Voor deze blog zijn we op zoek naar jouw ervaring! Hoe gestructureerd is jouw opleiding? Hoe houd jij je huiswerkplanning op orde? Laat het ons weten in een reactie!

Bij een voltijd studie is het gemakkelijker om te volgen en plannen wanneer je welk huiswerk uitvoert. Bij voltijd, duaal en deeltijd is er er veel mogelijk in overleg met een decaan of studiebegeleider, bijvoorbeeld meer tijd voor toetsen, aangepast rooster of langer over propedeuse mogen doen. Bij thuisstudies ga je hier zelf over.  Ook krijg je hier aanzienlijk sneller een reactie op dan bij een thuisstudie.

De vraag rest dus: ben jij gestructureerd genoeg voor een studie vanuit huis?

Lees ook: Balans houden tussen school, werk en vrije tijd: zo pak je het aan! >>

4. Meldt je aandoening en vraag vrijstellingen aan voor aanvang van de studie

Alle onderwijsinstellingen kúnnen in overleg diverse aanpassingen bieden. Denk aan bijvoorbeeld meer tijd voor examens en bij hbo/uni afwijken van de verplichting om binnen een jaar propedeuse. Voorwaarde hiervoor is dat je zo vroeg als redelijkerwijs mogelijk bij de decaan of studiebegeleider informatie deelt over je functiebeperking (chronische aandoening, beperking, psychische klachten en/of anders). Hoewel het melden van een functiebeperking niet wettelijk verplicht is, raden wij toch aan het aan te geven bij je school.

Vooral bij thuisstudie kan het 2 maanden duren voordat je een reactie krijgt op je verzoek. Dat komt omdat dit bij thuisstudies via de examencommissie gaat. Je kan ook extra examentijd etc aanvragen dit moet je voorleggen aan de examencommissie. Ook is de klantenservice afstand-onderwijs niet zoals je die kent bij voltijd onderwijs. Houdt dus rekening met lange reactietijden en wees op tijd.

Lees ook:

5. Uitkering? Bespreek wensen en mogelijkheden met je arbeidsdeskundige

Als je gaat studeren kan dat gevolgen hebben voor de hoogte of duur van je uitkering, vraag het daarom voor de zekerheid na met je arbeidsdeskundige of contactpersoon bij het UWV!

>> Lees meer over studeren naast je uitkering (UWV Perspectief)

Was voor jou Thuisstudie en/of deeltijdstudie een goede keus?
We horen graag jouw ervaring en/of aanvullingen, via een reactie onder dit bericht!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content