12 Tips: Omgaan met een zieke werknemer of collega

Waar wil je over lezen?

12 Tips: Omgaan met een zieke werknemer of collega

omgaan met een zieke werknemer

Weken met een chronische ziekte, aandoening of beperking kan lastig zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor je werkgever of collega’s. Zij weten namelijk lang niet altijd goed hoe ze hier mee om moeten gaan en daar word jij de dupe van. Hoewel je zelf ook het één en ander kunt doen, zoals zorgen voor een goede communicatie op het werk, zijn er ook veel zaken waar je werkgever of collega’s rekening mee kunnen houden. Want omgaan met een zieke werknemer of collega is nog lang niet vanzelfsprekend, en dat kan anders.

Je kunt deze tips aan je collega of werkgever laten lezen zodat ze meer informatie hebben en weten wat voor jou prettig is.

De tips hebben we onderverdeeld in:

  • Omgaan met een zieke werknemer: 9 tips voor werkgevers
  • Omgaan met een zieke collega: 3 tips voor collega’s

Omgaan met een zieke werknemer: Tips voor werkgevers

Heb jij momenteel een werknemer in dienst die een (chronische) aandoening of beperking heeft? Onderstaande tips kunnen helpen om er beter mee om te kunnen gaan.

1. Laat je informeren over de aandoening of beperking

Heb of krijg je een werknemer in dienst met een chronische aandoening of beperking? Lees je in in zijn of haar aandoening. Op deze manier toon je interesse in je werknemer en kun je jouw kennis verbreden. Weten wat een aandoening of beperking inhoudt kan het voor jou als werkgever ook makkelijker maken om je werknemer te begrijpen en te ondersteunen.

TIP: Via deze link kun je brochures downloaden met uitleg en informatie over verschillende aandoeningen.

2. Luister naar de opties die je werkgever aandraagt

Vaak weet een werknemer zelf wel hoe iets wél mogelijk is. Neem de opties die gegeven worden serieus en te kijken naar wat haalbaar is.

Als je werknemer aangeeft beter te kunnen functioneren als hij of zij om de dag wordt ingeplant, in plaats van 3 dagen achter elkaar, kijk dan of dit mogelijk is. Je kunt op deze manier voorkomen dat je werknemer uiteindelijk uitvalt.

3. Neem je werknemer serieus

Het is voor iemand met een chronische aandoening of beperking soms best lastig om eerlijk te zijn, grenzen aan te geven en te benoemen wat niet zo lekker loopt. Neem je werknemer serieus en speel in op zijn of haar behoefte. Geef aan dat je het goed vindt dat je werknemer aangeeft wat er speelt en probeer te kijken naar wat mogelijk is.

“Soms heb je meer aan een werknemer die goed is in het vak maar iets vaker ziek is, dan een werknemer die altijd aanwezig is maar de kantjes er vanaf loopt.”

4. Blijf vragen stellen

Onbegrip speelt vaak een grote rol als het gaat om een werknemer met een chronische aandoening of beperking. Een wisselend energieniveau kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er de ene dag optimaal gefunctioneerd wordt terwijl je werknemer de andere dat niet vooruit te branden is. In plaats van te oordelen, kun je beter vragen stellen zodat je je werknemer beter gaat begrijpen.

5. Durf als werkgever buiten de lijntjes te denken

Een werknemer met een chronische aandoening weet zelf ook dat niet alles wat hij of zij nodig heeft haalbaar is. Toch is er niets fijner dan een werkgever die actief met je meedenkt en buiten de lijntjes durft te denken.

6. Omgaan met een zieke werknemer: Ga niet pushen

Meld je werknemer zichzelf ziek? Ga dan niet pushen door te zeggen dat je verwacht dat hij of zij er op een bepaalde dag wél weer is maar accepteer dat het zo is.

Juist als je druk gaat uitoefenen zal je werknemer stress gaan ervaren (wat de klachten juist kan verergeren, zoals in dit artikel wordt uitgelegd) en het kan ervoor zorgen dat je werknemer zich in het vervolg niet meer ziek durft te melden waardoor grenzen worden overschreden en je uiteindelijk verder van huis raakt.

7. Denk samen na over oplossingen

Als de huidige taken voor je werknemer te zwaar zijn, denk dan samen na over oplossingen.

  • Wat kan je werknemer wél doen?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat je werknemer aan het werk kan blijven?
  • Welke opties zijn er?

Door hier naar je werknemer te luisteren en samen over na te denken en de werknemer ook actief te betrekken kun je ervoor zorgen dat je werknemer toch aan het werk kan blijven. Hier hebben jullie beide baat bij.

8. Kijk naar de kwaliteiten van je werknemer

Ondanks het feit dat je werknemer misschien vaker ziek is, aanpassingen of extra begeleiding nodig heeft, is het belangrijk om te blijven kijken naar de kwaliteiten. Waar is je werknemer goed in en hoe kun je er voor zorgen dat dit meer benut kan worden? Blijf verder kijken dan een aandoening of beperking; zie jouw werknemer – net zoals andere werknemers – als een persoon met kwaliteiten.

Soms heb je meer aan een werknemer die goed is in het vak maar iets vaker ziek is, dan een werknemer die altijd aanwezig is maar de kantjes er vanaf loopt.

9. Achterhaal welke mogelijkheden er zijn voor je werknemer

Soms kun je vanuit het UWV een jobcoach krijgen voor jouw werknemer zodat er (tijdelijk) begeleiding is en je werknemer leert om zijn of haar kwaliteiten optimaal te benutten. Ook is het mogelijk om voorzieningen aan te vragen die werk makkelijker kunnen maken.

Geen tijd om volledig uit te zoeken welke opties er zijn? Neem contact op met ons, wij kijken graag met je mee op wat voor manier jij je werknemer kunt ondersteunen.

omgaan met een zieke werknemer

Omgaan met een zieke collega: Tips voor collega’s

Werk jij momenteel samen met een collega die een chronische aandoening of beperking heeft? Onderstaande tips kunnen ervoor zorgen dat de samenwerking soepeler verloopt.

1. Laat je informeren over de aandoening of beperking

Net zoals dit voor werkgevers geldt, geldt dit ook voor jou als collega van iemand met een chronische aandoening of beperking. Hoe meer informatie jij hebt over het ziektebeeld van je collega, hoe beter je je collega zult begrijpen of kunt inspelen op de situatie.

2. Probeer begrip te tonen

Misschien begrijp je niet waarom je collega de ene dag iets wel kan, de andere dag niet. Of waarom hij of zij zich regelmatig ziek meldt. Weet dat dit voor je collega net zo lastig is, en dat hij of zij zich ook liever iedere dag volledig inzet of zich niet ziek hoeft te melden. Probeer begrip op te brengen voor de situatie van je collega.

Want onthoud dat juist onbegrip of vooroordelen een situatie voor iemand met een chronische aandoening of beperking nóg moeilijker kan maken.

3. Ga niet oordelen maar stel vragen

Het is heel makkelijk om een oordeel te vellen over een bepaalde situatie, weet alleen wel dat dit erg kwetsend kan zijn. Probeer in plaats daarvan juist vragen te stellen zodat je weet waarom het zo is.

Voor iemand met een chronische aandoening of beperking kan het prettig zijn als er vragen worden gesteld, dit laat zien dat er interesse is en dat de ander hem of haar wil begrijpen.

Omgaan met een zieke werknemer of collega

Om het op de werkvloer allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om begrip te tonen en goed te blijven communiceren. Voor iemand met een chronische aandoening kan werken op zich al een hele opgaven zijn, bovenstaande tips kunnen hulp bieden om dit wat aangenamer te maken.

Heb jij zelf een chronische aandoening of beperking? Dan kun je dit artikel lezen waarin tips staan om goed over je aandoening te communiceren. Het is namelijk niet alleen afhankelijk van je werkgever of collega’s ook jouw houding en manier van communiceren speelt een grote rol. Het is een wisselwerking waarin zowel jij als je collega’s en werkgever een actief aandeel in hebben

Heb jij nog tips voor collega’s of werkgevers om het werken met iemand met een chronische aandoening goed te laten verlopen? Laat het ons weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content